HAK-İŞ, TÜRK-İŞ ve DİSK'ten Ortak Açıklama

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ve DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, çalışma hayatının gündemindeki konulara ilişkin ortak bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, ücretler üzerindeki ağır vergi yükü ve enflasyonla mücadele başta olmak üzere çeşitli konulara değinildi.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) ve Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ), Türk-İş Genel Merkezi’nde ortak bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, ülkenin ekonomik durumu, işçilerin karşı karşıya kaldığı zorluklar ve sendikaların talepleri ele alındı.

Ergün Atalay (TÜRK-İŞ Başkanı) Açıklamaları:

"YÜZDE 20'NİN REFAH BEDELİNİ YÜZDE 80 ÖDÜYOR"

Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu'nın OVP ile ilgili değerlendirmeleri Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu'nın OVP ile ilgili değerlendirmeleri

Ergün Atalay, şu an yaşanan ekonomik krizin geçmiş krizlerle kıyaslanamayacak kadar farklı ve derin olduğunu vurguladı. Asgari ücretin yetersizliğine dikkat çeken Atalay, şu ifadeleri kullandı:

  • "Şu an bir ekonomik kriz yaşıyoruz. Bu kriz ne 94 krizine, ne 2001 krizine, ne de 2008 krizine benzemiyor. Yaşanan ekonomik kriz öncekilere benzemiyor, asgari ücretle 1 ay değil 1 hafta geçinme şansınız yok, dayanma gücümüz kalmadı."
  • "TÜİK'in açıkladığı rakamları kamuoyu gerçekçi bulmuyor ve rakamlar piyasayla özdeşmiyor. Ülkemizde yüzde 20'lik kesim refah içinde yaşıyor, bedelini yüzde 80 ödüyor."
  • "Geçmişte kamuda ücretler yüksekti, normal bir ücret alıyordu. Şimdi kamu en düşük duruma düştü. Ama maalesef özel sektördeki patronlar, kazandıkları para ve kârları ortada. Ona rağmen 10 yıllık 20 yıllık bir işçiye 10-15-20 bin lira parayı çok görüyorlar."
  • "Bunlar bizi köle sanıyorlar. İşçiyi maraba zannediyor. Bizim üzerimizden ekonominin düzelmesinin şansı yok. Bizim üzerimizden ellerini çeksinler."

G S C Dc Ld X I A Ae N9

Mahmut Arslan (HAK-İŞ Başkanı) Açıklamaları:

"EMEKÇİNİN ALDIĞI PAY AZALIYOR"

Mahmut Arslan, işçi sendikalarının temel konularda bir araya gelmesinin önemini vurguladı ve ekonominin makro göstergelerine rağmen işçilerin durumunun kötüye gittiğine dikkat çekti:

  • "Biz rekabet ediyoruz ama temel sorunlarda bir araya gelme mecburiyetimiz var. Belli konularda birleşmiş olmamız çok kıymetli."
  • "Makro ekonomi göstergelerine bakarsak olumlu bir seyir var. Üretim çarkları devam ediyor. Özel sektörde pek çok şirket üç vardiya çalışıyor. İşsizlik azalıyor. Peki emek hareketinin tablosu ne?"
  • "Büyümeye rağmen emekçilerin milli gelirden aldığı pay azalıyor."

Arzu Çerkezoğlu (DİSK Başkanı) Açıklamaları:

Arzu Çerkezoğlu, sendikaların bir araya gelerek çalışma hayatının sorunlarını çözme çabalarının önemini vurguladı ve işçilerin haklarını savunmak için birlikte mücadele etmeye devam edeceklerini belirtti.

Editör: Haber Merkezi