İhtiyaç Haritası ve Kanser Savaşçıları Derneği'nin, AstraZeneca Türkiye'nin koşulsuz desteği ile yürüttüğü “Kendini Tanı, Erken Tanı Meme Kanseri Farkındalık Hareketi” kapsamında bugüne kadar Türkiye'nin farklı bölgelerindeki illerde toplam 700 kadına bilgilendirme eğitimleri verildi. Hatay'da ikinci kez gerçekleştirilen proje kapsamında kontrol ve teşhisin önemi anlatılarak kadınların meme kanseri konusunda bilgilendirilmesi amaçlanıyor.
 
İhtiyaç Haritası ve Kanser Savaşçıları Derneği tarafından AstraZeneca Türkiye'nin koşulsuz desteği ile hayata geçirilen “Kendini Tanı, Erken Tanı Meme Kanseri Farkındalık Hareketi” projesi kapsamındaki dördüncü buluşma bir kez daha Hatay'daki kadınlarla gerçekleşti. İhtiyaç Haritası Koordinasyonu ile Hatay'ın Samandağ ilçesindeki Etnospor Dayanışma Obası'nda düzenlenen etkinlikte Kanser Savaşçıları Derneği'nin gönüllü hekimi Dr. İbrahim Çolhan tarafından 2 farklı oturumda yaklaşık 200 kadına meme kanseri farkındalık eğitimi verildi ve böylelikle eğitimlerle ulaşılan toplam kadın sayısı 700'e yükseldi. Eğitimde kadınlar; meme kanseri görülme sıklığı, başlıca risk faktörleri, erken tanının önemi, meme kanseri tarama (mamografi) ve elle muayene gibi konularda bilgilendirildi.
 
“Kendini Tanı, Erken Tanı Meme Kanseri Farkındalık Hareketi” kapsamında bu yılki eğitimler hariç bugüne kadar Antalya, Trabzon ve Hatay'da verilen eğitimlerle birlikte 500 kadına ulaşılmıştı. Bu kadınların en yakın Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi'nde (KETEM) meme taramalarının yapılması sağlandı. Eğitim alanların yüzde 10'undan fazlası ileri tetkiklerin yapılması için hastanelere sevk edilmişti. Hatay'da ikinci kez verilen bu eğitimlerin ve meme kanseri taramalarının önümüzdeki aylarda deprem bölgesindeki diğer illerde devam etmesi planlanıyor.

ktet_hatay_toplu2
 
2022 yılından bu yana çeşitli illerdeki kadınları meme kanseri hakkında bilinçlendirmek amacıyla yürütülen proje kapsamında, Kanser Savaşçıları Derneği'nin gönüllü hekimleri tarafından kadınlara meme kanseri hakkında eğitimler veriliyor. İhtiyaç Haritası ise eğitim verilen illerde meme kanseri farkındalığı konusunda sağlık hizmetlerine erişimi kısıtlı kadınları ve bölgeleri tespit ediyor, eğitim alan kadınların KETEM taramalarının yapılması için randevuları koordine ederek ulaşımlarını sağlıyor ve tarama sonrası tüm süreci takip ediyor.
 
Proje kapsamında kadınlara eğitim veren Kanser Savaşçıları Derneği gönüllü hekimi Dr. İbrahim Çolhan, “Hatay ilimiz, geçen yıl 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerden en çok etkilenen illerimizden birisi. Hala toparlanma sürecinde olan bu ilimizde kanser hastalıkları, özellikle de meme kanseri, depremin gölgesinde kalma tehlikesiyle karşı karşıya. Kanser Savaşçıları Derneği'nin bölge kadınlarına sunduğu bu önemli destek ile erken tanı ile meme kanserinin tedavisinin mümkün olduğunu dair kadınları bilinçlendiriyoruz. Bu desteğimiz bir gereklilik değil, aynı zamanda kadınlara yalnız olmadıklarını hissettiren anlamlı bir çabadır.” dedi.

ih_esra_eraslan
 
Projeyle ilgili açıklamada bulunan İhtiyaç Haritası Yönetim Kurulu Üyesi Esra Arslan da “Farkındalık yaratmak her konuda çok değerli ve yaratacağımız sosyal etkinin en önemli çıktısı. Deprem bölgelerinde meme sağlığı ile ilgili kadınlarımıza hem destek olmak hem de farkındalık yaratmak adına yürüttüğümüz bu proje ile yanlarında olmanın ve katkı sağlamanın, rakamlarla ölçülemeyecek seviyede olduğuna inanıyorum. Bu konuyu dert edinip beraber yola çıkmış olmaktan dolayı çok mutluyuz. Birlikte verdiğimiz destek ile paylaştıkça çoğaltacağımız nice dayanışma hikayesine ortak olacağımızı ümit ediyoruz.” şeklinde konuştu.
 
ksd_asli_ortakmac

Kanser Savaşçıları Derneği Genel Sekreteri Aslı Ortakmaç ise açıklamasında şunları söyledi: “Geçen yılki depremlerin vurduğu Hatay ilinde insanlar zor şartlarda hayata tutunmaya devam ediyor. Uzmanlar, böyle büyük felaketlerin ardından bireylerin hayata tutunmaya çalışırken erken tanı belirtilerini göz ardı edebilmelerinin risklerine ve erken tanı hizmetlerine erişimin kısıtlılığına dikkat çekiyorlar. Bu riskleri ortadan kaldırmak için Hatay'da gerçekleştirdiğimiz bu projemizin buradaki ikinci etabında da kadınlarda en yaygın görülen meme kanserinde erken tanı konusunda eğitilmelerinin ve tarama için KETEM'lere ulaşımlarının sağlanmasıyla belki de daha ileri evrelerde ortaya çıkacak meme kanseri vakalarının kolay tedavi edilebilir aşamalarda tespit edilmesine vesile oluyoruz. Bu yolda birlikte ilerlediğimiz İhtiyaç Haritası'na ve koşulsuz katkıları için AstraZeneca Türkiye'ye teşekkür ediyorum.”


 
AstraZeneca Türkiye Medikal Direktörü Dr. Deniz Ertürk Erem, “AstraZeneca Türkiye olarak 6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizi derinden yaralayan depremlerin ilk gününden bu yana elimizden gelen desteği sağlamaya devam ediyoruz. Uzun vadeli sosyal sorumluluk çalışmalarımız kapsamında, bölgedeki çocukların ve gençlerin eğitimine destekler verirken bölge halkını hastalıklar konusunda bilinçlendirmeyi de hedefliyoruz. Koşulsuz desteğimizle yürütülen ‘Kendini Tanı, Erken Tanı Meme Kanseri Farkındalık Hareketi' kapsamında Kanser Savaşçıları Derneği ve İhtiyaç Haritası ile 2024 yılında deprem felaketinden en çok etkilenen illeri önceliklendirme kararı aldık. Bu kapsamda Hatay'da ikinci kez eğitimleri tamamlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Eğitimlerimiz önümüzdeki dönemde bölgedeki diğer illerde de sürecek. Kanseri ölüm nedeni olmaktan çıkarma hedefimiz doğrultusunda, toplumun faydasına olacak her çalışma, projede ve iş birliğinde üzerimize düşeni yapmaya daima hazırız.” dedi.

dr_ibrahim_colhan

İhtiyaç Haritası Hakkında
İhtiyaç sahiplerini, destek olmak isteyen birey, kurum ve kuruluşlarla buluşturan İhtiyaç Haritası, Sosyal Kooperatif statüsünde kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak 2015 yılında kurulmuştur. Kanıtlanmış harita teknolojisi ve toplum tabanlı doğrulama işlevi aracılığıyla eğitim, sağlık, kültür-sanat gibi alanlarda yardımlaşmayı ve dayanışmayı kolaylaştırır. 2015 yılından bugüne İhtiyaç Haritası platformunu 110 bini aşkın üye, 350'den fazla STÖ, 70'den fazla özel sektör kuruluşu, yüzlerce kamu kuruluşu temsilcisi kullandı. Platform aracılığıyla 9,88 milyondan fazla ihtiyaç kalemi karşılanırken yaklaşık 490 milyon liraya eş değer bir paylaşım ekonomisi yaratılarak sosyal etkisi yüksek bir fark yaratıldı. Detaylı bilgi için: https://www.ihtiyacharitasi.org/

ktet_hatay_toplu
 
Kanser Savaşçıları Derneği Hakkında
Kanser Savaşçıları, tanı ve tedavi sürecinde ihtiyaç duyulabilecek her türlü bilgiyi doğru ve bilimsel kaynaklardan araştıran, öğrenen ve paylaşan bir sivil inisiyatif olarak 2011'de kuruldu. Bu inisiyatif, tanı alanların ve yakınlarının kanserle tanışma anından itibaren tedavi ve sonrasındaki süreçlerinde karşılaşabilecekleri ihtiyaçlarına çözümler üretebilmek amacıyla bir araya geldi. Dört yıl boyunca faaliyet alanında hizmet verdikten sonra Kanser Savaşçıları, 2015'te dernekleşerek kurumsal bir kimlik kazandı. Dernekteki tüm çalışmalar tamamen gönüllülük esasına dayanıyor. Deneyimlerini yeni tanı alanlarla paylaşmayı seven üyeler, bilim insanları ve kanserle mücadelede herkesin bir sorumluluğu olduğuna inanan gönüllüler derneğin çatısı altında bir araya geliyor.  Konusunda uzman bilim insanları, bilgi ve deneyimlerini hasta ve hasta yakınlarına aktarıyor. Detaylı bilgi için: https://www.kansersavascilari.org  
 
AstraZeneca Hakkında
AstraZeneca (LSE/STO/NYSE: AZN), özellikle onkoloji, kardiyovasküler, renal ve metabolik hastalıklar, solunum ve immünoloji olmak üzere üç tedavi alanındaki hastalıkların tedavisine yönelik reçeteli ilaçların keşfi, geliştirilmesi ve ticarileştirilmesine odaklanan küresel, bilim odaklı bir biyofarmasötik şirketidir. Genel Merkezi İngiltere'nin Cambridge kentinde bulunan AstraZeneca, 100'den fazla ülkede faaliyet göstermektedir ve şirketin yenilikçi ilaçları dünya çapında milyonlarca hasta tarafından kullanılmaktadır. Daha fazla bilgi için www.astrazeneca.com.tr adresini ziyaret edebilir veya www.linkedin.com/company/astrazeneca/  ile Linkedin'den, www.facebook.com/AstraZenecaTurkiye/  ile Facebook'tan, www.instagram.com/astrazenecaturkiye/
www.instagram.com/astrazenecaturkiyekariyer ile Instagram'dan ve https://www.youtube.com/astrazenecaturkiye ile Youtube'dan takip edebilirsiniz.

Editör: Haber Merkezi