TEL AVİV, İsrail (AP) — Gazze'de altı rehinenin daha ölü bulunmasının ardından İsrail'de on binlerce kişi sokaklara dökülerek Başbakan Binyamin Netanyahu'ya kalan rehineleri eve getirmek için Hamas ile ateşkes yapması çağrısında bulundu. "Hemen! Hemen!" sloganlarıyla protesto eden kalabalık, gösterilerin 11 aydır süren savaş süresince görülen en büyük katılımlı eylem olduğuna dikkat çekti.

Histadrut'tan Genel Grev Çağrısı

İsrail'in en büyük sendikası Histadrut, Hamas'ın 7 Ekim saldırısından bu yana ilk kez genel grev çağrısı yaparak hükümete baskı uygulamaya çalışıyor. Grev çağrısının, bankacılık, sağlık hizmetleri ve ülkenin ana havalimanı gibi önemli sektörlerde aksamalara yol açması bekleniyor. Grev kararı, kamuoyunda Netanyahu'nun rehineler için yeterli çabayı göstermediği algısının güçlenmesiyle daha da önem kazandı.

Netanyahu ve Hamas Arasındaki Ateşkes Görüşmeleri

Aylardır devam eden ateşkes görüşmeleri sonuçsuz kalırken, kamuoyu yoklamaları İsraillilerin çoğunluğunun ateşkese sıcak baktığını gösteriyor. Ancak Netanyahu, Hamas'a karşı "tam zafer" stratejisini sürdürmekte ısrar ediyor ve bu strateji için önemli bir halk desteği bulunuyor.

Gösteriler ve Rehinelerin Ölümü

Pazar gecesi Kudüs'te Netanyahu'nun ofisinin önünde toplanan binlerce protestocu, rehinelerin hayatlarının korunması için hükümete tepki gösterdi. Tel Aviv'de ise rehinelerin yakınları, kayıplarını sembolize eden tabutlarla yürüyüş yaptı. Gazze'de ölü bulunan altı rehineden üçünün, Temmuz ayında görüşülen ateşkes teklifinin ilk aşamasında serbest bırakılması planlanmıştı. Ancak bu plan gerçekleşmeden, rehineler İsrail güçleri tarafından bulunmadan kısa süre önce öldürüldü.

İsrail'de ve Hükümette Bölünmeler

Netanyahu, Hamas'ı tamamen yok edene kadar mücadeleyi sürdürme kararı aldı. Ancak hükümet içinde bile, zamanın tükenmekte olduğu ve rehine anlaşmasının şart olduğuna dair uyarılar yükseliyor. Savunma Bakanı Yoav Gallant ile Netanyahu arasında, Gazze-Mısır sınırındaki stratejik koridorun kontrolü konusunda ciddi anlaşmazlıklar yaşandı.

Rehine Ailelerinin Tepkileri ve Uluslararası Destek Arayışları

Rehine aileleri, ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması için İsrail'in tamamen durdurulmasını talep ediyor. İsrailli-Amerikalı rehine Hersh Goldberg-Polin'in ailesi, ABD Başkanı Joe Biden ve Papa Francis gibi uluslararası liderlerle görüşmeler yaptı ve uluslararası topluma çağrıda bulundu. Biden, Pazar günü yaptığı açıklamada, rehinelerin öldürülmesinden dolayı "yıkılmış ve öfkeli" olduğunu ifade etti.

Dünya’da 8 milyar insanın yüzde 60'ı Asya'da yaşıyor Dünya’da 8 milyar insanın yüzde 60'ı Asya'da yaşıyor

Savaşın Devam Eden Yıkıcı Etkileri

7 Ekim'den bu yana yaklaşık 250 rehine alındı ve İsrail şimdi 101 kişinin hala esaret altında olduğunu düşünüyor. Savaş, Gazze'nin büyük bir bölümünü insani bir felakete sürükledi ve bölgenin 2,3 milyonluk nüfusunun çoğunu defalarca yerinden etti. İsrail ve Hamas arasında devam eden çatışmaların, bölgedeki krizi derinleştirdiği ve çözüm sürecini zorlaştırdığı görülüyor.

Editör: Haber Merkezi