Gündem

İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu'nun Mevsimlik Tarım İşçileri Hakkında Bakanlığa Soru Önergesi

Abone Ol

İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu, mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşulları ve yolculuk sırasındaki can güvenliklerine ilişkin yaşanan sorunlara dikkat çekerek Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bir soru önergesi sundu. Özellikle, 2017/6 sayılı Başbakanlık Genelgesi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı 2024/5 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi'nde yer alan önlemlerin kağıt üzerinde kalması ve bu önlemlerin uygulanmamasına yönelik eleştirilerde bulunan Konukçu, bu işçilerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi için alınan tedbirlerin neden etkin bir şekilde uygulanmadığını sorguladı.

Soru Önergesi Maddeleri:

  1. Tokat'ta Yaşanan Kaza: 17 kişilik olmasına rağmen 26 mevsimlik tarım işçisini taşıyan minibüsün Tokat'ın Niksar ilçesinde yaptığı kazada 5 yaşındaki Eylem Debek'in yaşamını yitirmesi ve 25 kişinin yaralanmasının Bakanlık bilgisi dahilinde olup olmadığı soruluyor.

  2. 2017/6 Sayılı Genelge: 2017 yılından bu yana Mevsimlik Tarım İşçileri Hakkındaki 36 maddelik genelgenin ne kadarının yerine getirildiği ve uygulanmamasının nedenleri sorgulanıyor.

  3. Son 10 Yılda Yaşanan Ölümler: Son on yılda kaç mevsimlik tarım işçisinin yaşamını yitirdiği, bu ölümlerin ne kadarının trafik kazası sonucu olduğu soruluyor.

  4. Çocuk İşçilerin Ölümleri: Son on yılda mevsimlik tarım işçileri veya aileleri ile birlikte çalışırken yaşamını yitiren çocuk işçilerin sayısı hakkında bilgi isteniyor.

  5. Bakanlığın Politikaları: Mevsimlik tarım işçilerinin yolculuk sırasında uygun olmayan araçlarla taşınması konusundaki önleyici ve caydırıcı politikaların neden belirlenmediği soruluyor.

  6. Yasal Düzenlemeler: Bakanlığın, mevsimlik tarım işçilerini taşıyan uygunsuz araçlar için sorumlu olan kişiler hakkında herhangi bir yasal düzenleme veya yaptırımların olup olmadığına ilişkin bilgi talep ediliyor.

  7. 2024/5 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı genelgedeki 13 maddelik önlemlerin uygulanıp uygulanmadığı ve bu konuda Bakanlığın denetim yapıp yapmadığı sorgulanıyor.

  8. Güvencesizlik: Mevsimlik tarım işçilerinin korunmasızlık ve güvencesizlikle daha ne kadar karşı karşıya kalmaya devam edeceği, bu durumun Bakanlığı rahatsız edip etmediği soruluyor.

  9. Çalışma ve Yaşam Koşullarının İyileştirilmesi: Mevsimlik tarım işçilerinin işçi sağlığı, iş güvenliği, sosyal güvenlik, ücret ve çalışma ilişkileri gibi sorunlarına çözüm üretilmesi amacıyla Bakanlığın yaptığı çalışmaların olup olmadığı sorgulanıyor.

Konukçu’nun sunduğu bu önerge, mevsimlik tarım işçilerinin insan onuruna yakışır çalışma koşullarının sağlanması konusunda hükümetin adım atıp atmadığını ve mevcut tedbirlerin etkinliğini sorguluyor.