Kadınlarda sıkça görülen idrar yolu iltihabı, yaşam kalitesini düşüren ve günlük aktiviteleri engelleyen önemli bir sağlık sorunudur. Her 10 kadından 7’si, yaşamları boyunca en az 3 kez bu rahatsızlığa yakalanmaktadır.

Kadın ürolog Op. Dr. Ayşe Veyhürda Dikmen, sistitin yeterli sürede tedavi edilmediği durumlarda, mesane ve böbreklerde kalıcı hasar oluşabileceğini belirtti.

Üroloji uzmanı Dr. Ayşe Veyhürda Dikmen, 'Tekrarlayan sistit genellikle böbrek ya da mesane kaynaklı bir sorundan kaynaklanır. Tanısal sistoskopi ile mesane kaynaklı düzeltilebilir sorunlar tespit edilerek tedavi imkanı sağlanabilir' dedi. Dr. Dikmen ayrıca ülkemizde yaygın olarak uygulanan fleksibl sistoskopinin lokal anestezi altında hızlı ve kolay ayırıcı tanı imkanı sunduğunu belirtti.

Üroloji uzmanı Dr. Ayşe Veyhürda Dikmen, sistit vakalarında genellikle altta yatan idrar yolu anomalisi ya da böbrek taşı gibi etkenlerin bulunduğunu belirtti. İdrar kültüründe üreme tespit edilmesi durumunda, antibiyotik tedavisinin en az 7 gün boyunca uygulanması gerektiğini vurguladı.

Bayan ürolog Op. Dr. Ayşe Veyhürda Dikmen, tekrarlayan sistit (mesane iltihabı) vakalarının, yetersiz su içme ve uzun süre idrar tutma alışkanlığı gibi faktörler eklenirse kronik ve kalıcı hale dönüşebileceğini vurgulayarak, uzun süreli komplikasyonların önlenmesi için sistoskopi ile ayırıcı tanının yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Okulların ara tatiline, yurt dışı ve umre seyahatlerine dikkat! Okulların ara tatiline, yurt dışı ve umre seyahatlerine dikkat!

Bayan ürolog Op. Dr. Dikmen, sistit hastalığından korunmak için bol su içmenin ve tuvalet hijyenine özen göstermenin önemine vurgu yaptı. Ayrıca, yetersiz tedavi edilen enfeksiyonların idrar kaçırmaya neden olabileceğini belirtti.

İletişim

www.kadinurologdoktoraysedikmen.com.tr

www.bayanurologdraysedikmen.com.tr

Editör: Haber Merkezi