Adana Eczacı Odası (ADEO), üyelerine yönelik ‘Kilo Kontrolü ve Obezite Tedavisine Güncel Yaklaşımlar’ konulu bilimsel toplantı düzenledi. Toplantıya konuşmacı olarak Başkent Üniversitesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı - Endokrinoloji ve Metobolizma Hastalıkları Bilim Dalından Prof. Dr. Okan Sefa Bakıner katıldı.

ECZ. SEDAT UNUL, "ECZACI, İLAÇ VEREN KİŞİ DEĞİL; TEDAVİYİ YÖNLENDİRENDİR”

Whatsapp Image 2025 04 18 At 09.18.27
ADEO olarak üyelerine yönelik bilimsel toplantılar düzenlemeyi sürdüreceklerini söyleyen Adana Eczacı Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ecz. Sedat Unul, yaptığı açılış konuşmasında “Giderek değişen ve gelişen dünyamızda bir çok meslek gurubu kendini yenilediği gibi eczacılık mesleğide evrilerek çağ atlamaktadır. Teknolojinin eczanelere entegrasyonu mesleği ciddi anlamda dönüştürdü. Hem teknolojik gelişmeler hem de sağlık sistemlerindeki değişimlerle birlikte eczacılığın rolü ve kapsamı ciddi şekilde evrildi. Hepimizin bildiği gibi halkımızın bir çok rahatsızlıklarda doktor yerine eczacıya danışma oranı artmıştır. E-reçete ve e-nabız sistemleriyle dijital veri takibi yapılabilmektedir. Akıllı ilaç yönetim sistemleri, barkod okuma, stok kontrol otomasyonu gibi dijital çözümler yaşamımızın içerisindedir. Kısacası, eczacılık artık sadece "ilaç veren kişi" değil; tedaviyi yönlendiren, sağlık hizmetine aktif katkı sağlayan, dijital sistemlerle çalışan ve danışmanlık rolü üstlenen ciddi bir meslektir. Ben bugün toplantımıza katıldığınız için sizlere, Obezite’de iştah baskılayıcı ilaçlar ve çözümü konularındaki bilgilerini bizlerle paylaşacak olan kıymetli hocamıza sonsuz teşekkür ediyorum” dedi.
 Whatsapp Image 2025 04 18 At 09.18.31
PROF. DR. OKAN SEFA BAKINER, “OBEZİTEDE GENETİĞİN ROLÜ YÜZDE 40-70’TİR”


Obezitenin tanımının vücut yağ kitlesinde sağlığı bozacak şekilde artış olması olarak tanımlayan ve obezitenin tedavi edilemeyip, kontrol edilebileceğini ifade eden Başkent Üniversitesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı - Endokrinoloji ve Metobolizma Hastalıkları Bilim Dalından Prof. Dr. Okan Sefa Bakıner, “Obezitenin oluş nedenlerini Genetik Faktörler, Endokrin Hastalıklar, İlaçlar ve Çevresel Etmenler olarak sıralayabiliriz. Bundan kurtulmanın başlıca yolu yemek yeme alışkanlıklarını değiştirerek beslenme düzenlenebilir, damak tadı, sosyokültürel etkiler, ilaç tedavileri, cerrahi ve egzersizdir. Obezitede genetiğin rolü yüzde 40-70 arasındadır. 2003’te update edilen obezite gen haritasında obezite ile ilişkili 430 gen, marker ve kromozomal bölge belirlenmiştir. Diyetisyenlere gidenlerin uygulayacağı diyet sürdürülebilir olmalı, 3o kğ verip, tekrar kilo almaktansa 5 kğ verip geri almamak doğru olandır.” diye konuşan Prof. Dr. Okan Sefa Bakıner, eczacılara Obezite’de işe yarayan ilaçlar konusunda deneyimlerini paylaşarak her bireyin haftada enaz 150 dakika yürümesini önerdi.

Whatsapp Image 2025 04 18 At 09.18.48

Burun Estetiği Ücretleri 2025 Kapsamlı Kılavuzu Burun Estetiği Ücretleri 2025 Kapsamlı Kılavuzu

Whatsapp Image 2025 04 18 At 09.18.42

Editör: Haber Merkezi