İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu’dan İçişleri Bakanı’na Soru Önergesi: "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Hak İhlalleri"
İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında İstanbul’da yaşanan polis şiddeti ve hak ihlalleriyle ilgili olarak İçişleri Bakanı'na soru önergesi sundu.
Konukçu, İstanbul Valiliği ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün, kadınların, LGBTİ+ bireylerin ve basın mensuplarının, kadına yönelik şiddet, taciz ve kadın cinayetlerini protesto etmek amacıyla barışçıl gösteriler düzenlemesine engel olmasını eleştirdi. Konukçu’nun önergesinde, 25 Kasım'da İstanbul'da yapılan protestoların polis ablukası ve gözaltılarla karşılaştığına dikkat çekilerek, bu durumun Anayasa ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğuna vurgu yapıldı.
Kadınların Yaşam Hakkı ve Güvenliği Sorunu
Konukçu, son yıllarda kadın cinayetlerinde artan bir oran görüldüğünü belirterek, mevcut hükümetin kadına yönelik şiddetle mücadeledeki eksikliklerini de sorguladı. Konukçu, hükümetin "kadına şiddetle mücadelede tarihi kazanımlar elde ettiğimiz" açıklamalarına karşılık, kadın cinayetlerinde yaşanan artışı gündeme getirdi.
İstanbul Valiliği'nin, “Jin, Jiyan, Azadî” sloganının yasaklanmasının yanı sıra, Taksim Meydanı ve çevresindeki birçok cadde ve sokakta ablukaların uygulanmasını da eleştiren Konukçu, kadınların barışçıl şekilde gösteri yapma haklarının engellendiğini ifade etti. Ayrıca, kadınların darp edilerek gözaltına alınması ve kelepçeli bir şekilde gözaltı araçlarında bekletilmesine dair herhangi bir soruşturma açılıp açılmadığını da sorguladı.
Konukçu'nun Sorduğu Sorular
Kezban Konukçu, İçişleri Bakanı’na şu soruları yöneltti:
- Artan şiddet ve kadın cinayetleri karşısında İstanbul Valisi ve polisi, anayasal hak olan toplantı ve yürüyüş hakkını hangi hakla engellemektedir?
- Kolluğun karıştığı suçlar ve yetkilerini kötüye kullanmasına karşı neden etkin bir soruşturma ve ceza politikası izlenmemektedir?
- Kadına yönelik şiddet ve cinayetleri protesto eden, barışçıl şekilde demokratik haklarını kullanan kadınlara ve basın mensuplarına müdahale emrini kim vermiştir?
- Kadınların darp edilerek gözaltına alınmaları ve kelepçe ile bekletilmelerine ilişkin olarak İstanbul Valisi ve İstanbul Emniyeti hakkında açılan herhangi bir soruşturma bulunmakta mıdır?
- İstanbul Valiliği’nin yasaklama kararı, Anayasa ve uluslararası sözleşmelere aykırı olmasına rağmen başlatılan bir soruşturma var mıdır?
Kezban Konukçu'nun soru önergesi, kadın hakları ve temel özgürlüklerin korunması adına önemli bir adım olarak değerlendirilirken, İstanbul’daki uygulamaların meşruiyeti ve insan hakları perspektifinden değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı.