15 Temmuz darbe girişimini takiben başlayan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) sürecinin ilk anından itibaren KESK, tüm KHK’lara ve KHK’larla emekçilerin ihraç edilmesine karşı olduğunu deklere etmiş ve bir mücadele hattı oluşturmuştu.
Uzun bir süre Türkiye’nin pek çok kentinde KHK’ların yol açtığı hukuksuzluklar, alanlarda teşhir edildi. Biz KESK üyesi ihraçlar olarak bu eylemlere aktif olarak katıldık. Çeşitli eksikliklerine rağmen konfederasyonumuzun üyelerine sahip çıkması bizim için çok anlamlıydı.
Daha ilk gençliğimizden beri toplumsal muhalefetin içinde yer alanlardan olduğumuz için bu tür bir durumla her zaman karşılaşabileceğimizin farkındaydık. Aynı zamanda sendikamızın ve ailelerimizin maddi-manevi desteği de yanımızdaydı. Bu yüzden aslında biz bu süreci biraz daha rahat atlattık.
Ama bu noktada başka bir gerçekle yüz yüze geldik: İhraç edilen 152 bin emekçiden sadece 4500’ü KESK üyesiydi. Geriye kalan 147 bin 500 ise cemaat üyeliği/taraftarlığı gerekçesi ile haksız yere ihraç edilen kamu emekçisiydi ve bu insanlara hem sosyal çevreleri hem de aileleri tam bir vebalı muamelesi yapıyordu. Bazı arkadaşlarımızın evlerinden atıldığına şahit olduk. Bu süreçte 100 kişi intihar etti, 30 kişi kaçarak yeni bir hayat kurmaya çalışırken Ege Denizi’nde can verdi, 800 civarında insan ise hastalanarak hayatını kaybetti. Yine ihraç edilenler arasında boşanma süreci yaşayanların oranı Türkiye ortalamasının 30 katına ulaştı.
Adana’daki ihraç edilen kamu emekçileri olarak KESK’in öncelikle kendi üyelerini temel alan bir mücadele yürütmesinin yeterli olmayacağını gördük. Bu yüzden tüm ihraçları kapsayacak bir mücadele hattı oluşturulması için harekete geçtik. Yaşadıklarımızın insan haklarının ihlal edilmesi olduğundan hareketle öncelikle İnsan Hakları Derneği’ne (İHD) başvurduk. Derneğin Adana şubesi, bu sorunu sahip çıktı ve böylece Eylül 2018’de Adana KHK Platformu, bir İHD komisyonu olarak kurulmuş oldu. Platformun sosyal medyada duyulması ile bir çok ilde kendiliğinden yerel platformlar kurulmaya başlandı. Bu platformların bir çoğu tıpkı Adana’da olduğu gibi İHD komisyonu olarak oluşturuldu.
Aralık 2018’de Adana’da düzenlediğimiz panele 700 kişinin katılması bize cesaretin bulaşıcı olduğunu fiili olarak gösterdi. Hemen diğer illerden de panel talepleri geldi. İstanbul, İzmir, Bursa, Maraş, Antep, Diyarbakır, Adıyaman, Mersin ve daha birçok ilde paneller düzenledik. KHK platformları tüm KHK’lılar için bir umut ışığı haline dönüştü. Tüm illerden platform kurma istekleri gelmeye başladı. Şu an 46 ilde platformumuz var. Arkadaşlarımız, bulundukları illerde bu sorunun siyaseten çözüleceği bilinciyle yoğun ziyaretler düzenliyor, her zeminde KHK zulmünü anlatmaya çalışıyor ve zaman zaman sokak etkinlikleri düzenliyorlar. Bunun yanında platformlar birçok ilde yerel emek demokrasi platformlarının bileşeni olarak onların düzenledikleri faaliyetlere katılıyorlar.
4-5 ekim 2019’da Ankara’da büyük bir KHK buluşması planlamıştık. Ancak Ankara valiliği eylemin yapılmasına saatler kala eylemi yasakladı. Tüm engellemelere rağmen Ankara’ya girdik. Ancak Ankara’da toplantı yapacak salon bulamadık. HDP’nin genel merkezini bize açması ile yüzlerce kişinin katıldığı buluşmamızı burada gerçekleştirdik. Yine HDP’nin düzenlediği ihraçlar kurultayına katıldık. Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Yeşil Sol Parti ve CHP ile Zoom üzerinden online toplantılar düzenledik. Şu sıralar, platformumuzun olduğu bütün illerde CHP ile birlikte ortak KHK buluşmaları düzenliyoruz. Yine Demokrasi Konferansı’nın 300 bileşeninden birisi de biziz ve konferansın her türlü çalışmasına aktif olarak katıldık.
Haftada 2 gün Twitter’da geniş katılımlı gündem kampanyaları düzenliyoruz. Bu kampanyalarda ülkede yaşanan tüm hukuksuzlukları gündeme taşıyoruz (KHK'lı Platformları Birliği’nin Twitter adresi: https://twitter.com/Turkiye_KHK ).
Yine 2 yıl önce Yotube üzerinden yayın yapan ve 45 bin aboneye ulaşan KHK TV’yi kurduk. Bu kanala gönüllü emek veren arkadaşlarımızın katkısı sayesinde Türkiye’nin her yerindeki KHK’lılara ulaşarak tarihi belge niteliğinde röportajlar yaptık. Kanalımız tam bir insan hakları kanalı formatında faaliyetine devam ediyor (KHK TV’nin Youtube adresi: https://www.youtube.com/channel/UCuVsfLTddZhecI9kGVA9jpA ).
Ayrıca her hafta çok değişik konuların ele alındığı ve çok yoğun katılımın olduğu KHK Akademisi faaliyetlerimize devam ediyoruz (Prof. Dr. Haluk Savaş KHK Akademisi’nin Youtube adresi: https://www.youtube.com/channel/UCiR65T6AfQOdpu8TQi_O33Q ).
Dünyanın hiçbir yerinde görülmeyen 152 bin kişinin işinden, aşından edilmesi hukuksuzluğunun ortadan kaldırılması için her türlü meşru yol ve yöntemi kullanarak mücadele ediyoruz. Vicdan sahibi herkesin bu mücadeleye destek vermesini, güç katmasını talep ediyoruz.