Venezuela'nın kuzeybatı Zulia eyaletinin sakinleri uzun zaman önce Maracaibo Gölü'nün petrol kirliliği nedeniyle siyaha boyanmış karanlık sularına alışmıştı. Ancak kötüleşen kirlilik, gölün rengini değiştirerek yeşil alglere bulaştırdı.

Biyologlar ve yerliler Reuters'e verdiği demeçte, lağım suyundan, insan ve hayvan dışkılarından kaynaklanan azot ve fosfor ile yakındaki çiftliklerden yıkanan tarımsal gübrelerin paslanmış boru hatlarından sızan petrole katılarak 13.000 kilometrekarelik gölü kirlettiğini söyledi.

Genellikle hayvanlar tarafından yenen plastik çöpler kıyılarında birikir.

Maracaibo'daki Bolivarcı Venezuela Üniversitesi'nde çevre yönetimi profesörü olan biyolog Lenin Parra, "Çok sayıda yıkık altyapı var ve (kanalizasyon) arıtma tesisleri suç yüzünden yavaş yavaş parçalandı ve artık çalışmıyor" dedi.

Biyologlar, dökülen petrol ayrıştıkça, en zehirli elementlerinin ya havaya yükseldiğini ya da gübre görevi gören maddelere dönüşerek, alglerin yayılmasını tarımsal kimyasallar ve dışkı ile birlikte tetiklediğini söyledi.

Parra, petrol kuleleriyle dolu Maracaibo Gölü'nün tüm alanlarının artık tek hücreli alglerle kaplı olduğunu söyledi.

Yeşil bir halı oluşturarak güneş ışığının gölün derinliklerindeki bitki yaşamına ulaşmasını engeller ve gölün hayvan yaşamının devam etmesi için hayati önem taşıyan oksijen üretimini durdurur.

Sivil toplum kuruluşu Clima21'den bir biyolog ve aktivist olan Alejandro Alvarez, "Bu aşırı" dedi. "Tuvaletin yanında yaşamak gibi. Bundan iyi bir şey çıkmaz."

Biyologlar, 40 kirli koldan gölün havzasına yıkanan bir çöp yığınının gölün kıyı şeridinin %90'ından fazlasını oluşturduğunu söyledi.

Zulia, Venezüella'nın başlıca petrol üreten eyaletlerinden biriydi, ancak üretimi, yıllarca süren elden çıkarma ve kötü yönetim ve ayrıca ABD tarafından uygulanan ekonomik yaptırımlar nedeniyle azaldı.

Venezüella'da milyonlarca vatandaşın kaçmasına neden olan çok yıllı durgunluk ve hiperenflasyondan önce Zulia aynı zamanda önemli bir et ve süt üreticisiydi.

Şimdi, sık sık elektrik kesintileri ve su kesintileri ile temel hizmetlerin kıtlığı ile kuşatılmış durumda.

50 yaşındaki balıkçı Herberto Molero, balık popülasyonlarının azaldığını söyledi.

Molero, Santa Rosa de Agua'da gölün kenarında ağını onarırken, "Daha çok balık görmeden önce, şimdi daha çok petrol, daha çok su mercimeği görüyorsunuz," dedi. "Plajlardan geçtiğinizde mazot sızıntılarını, plastik yakıt depolarını görebilirsiniz: her şey göle atılıyor."

Kurucu Jose Sandoval, bu yıl çevre grubu Mapache Ecoaventura'nın gölden balık yedikten sonra zehirlenen balık yiyen bir yırtıcı kuş olan üç osprey'i kurtardığını söyledi.

"Gölü öldürüyoruz," dedi.

Sandoval, nesli tükenmekte olan bir deniz kaplumbağasının, bir kilodan fazla plastik yuttuktan sonra bağırsağındaki bir tıkanıklıktan öldüğünü de sözlerine ekledi.

Santa Rosa de Agua'da yaşayan 50 yaşındaki temizlikçi Mary Baez, "Yağla kararmazsa, yosunlarla yeşile döner" dedi. "Göl yerine dev bir kanalizasyonumuz var."

Venezuela'nın devlet tarafından işletilen Petroleos de Venezuela (PDVSA) ve ülkenin petrol bakanlığı, kirlilik hakkında yorum taleplerine yanıt vermedi.

Maracaibo'da Mariela Nava tarafından yapılan rapor; Oliver Griffin'in yazdığı; Daniel Flynn ve Mark Porter tarafından düzenleme

Editör: TE Bilisim