Kış Kapıda…

Kedi Gribine Karşı Tedbirlerinizi Alın!

Veteriner Hekim Uğur Selin Çelikten, patili dostlarımızın kış aylarında sağlıklı ve konforlu bir yaşam sürdürebilmeleri için aşıların önemine dikkat çekerek, "Karma aşılarını zamanında yaptırmayı ihmal etmeyin, organ yetmezliğine yol açabilecek kedi nezlesini asla hafife almayın" uyarısında bulundu.

05.11.2024

Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte, minik patili dostlarımızın sağlığını korumak için gerekli önlemleri almak büyük önem taşıyor. Bu dönemde özellikle kediler için soğuk algınlığı, kedi nezlesi ve diğer solunum yolu enfeksiyonları daha yaygın hale gelebilir. Veteriner Hekim Uğur Selin Çelikten, patili dostlarımızın kış aylarını konforlu ve sağlıklı geçirebilmeleri için aşıların önemine dikkat çekiyor.

Veteriner Hekim Uğur Selin Çelikten’e göre, düzenli olarak yapılan aşılar, evcil hayvanların bağışıklık sistemini güçlendirerek, kışın artan sağlık risklerine karşı etkin koruma sağlıyor.

Whatsapp Görsel 2024 11 05 Saat 10.38.38 4F37D15C 104611489

Meteoroloji'den İstanbul ve Türkiye Genelinde Soğuk Hava ve Yağış Uyarısı! Meteoroloji'den İstanbul ve Türkiye Genelinde Soğuk Hava ve Yağış Uyarısı!

Aşıları zamanında yaptırın!

“Soğuk algınlığı biz insanlar için basit ve sıkça karşılaşılan bir rahatsızlık olabilir, ancak patili dostlarımız için durum daha ciddidir. Minik dostlarımızın sağlığını korumak için, soğuk algınlığı belirtilerini yakından takip etmek ve erken müdahalede bulunmak büyük önem taşır” diyen Çelikten, kedi gribinden korunmanın yollarını su sözlerle anlatıyor:

“Kedi karma aşısı ile virüslerle başa çıkabilirisiniz. Evden çıkmasa dahi karma aşısı yaptırdığınız kedinizi, % 80 oranında kedi nezlesinden korumuş olursunuz.

Kediler, solunum yaparak havaya Calicivirus ve Herpesvirus virüs içeren partikülleri saçarlar. Sağlıklı bir kedi, bu havayı soluyarak, ortak mama ve su kaplarına ek olarak enfekte oyuncaklar ile bu hastalığa yakalanabilir.

Beta Glukan Veya C Vitamini Takviyesi

Kışa girerken, üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için küçük dostunuzun bağışıklığını beta glukan veya c vitamini gibi vitaminlerle desteklemek çok doğru bir tercih olacaktır.”

Kedi gribinin kış aylarında kedilerde görülen yaygın bir sağlık sorunu olduğunu hatırlatan Çelikten “Halk arasında kedi nezlesi olarak da bilinen bu durum, çoğunlukla Herpesvirus ve Calicivirus gibi bazı virüs veya mantar etkenlerinin sebep olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Kedilerde dilde yaralar ve salya akıntısı, hapşırık, iltihaplı burun akıntısı, iştahsızlık, göz akıntıları, halsizlik, zayıflama, ateş, öksürük, hırıltılı solunum gibi belirtilerle seyreder. Bu semptomların etkisinden dolayı beslenemeyen ve su içemeyen hayvanlarda sarılık, böbrek hastalıkları gibi organ yetmezlikleri şekillenmeye başlayabilir. Bu yüzden tedavi patili dostumuza özgü olmalıdır” bilgisini veriyor.

Hastaya Özgü Tedavi!

Çelikten, kedi gribinin tedavisi süreci ile ilgili şu önemli açıklamalarda bulunuyor:

“Bu semptomlar görüldüğünde kedi gribi olduğu anlaşılan kedide tedaviyi daha nokta atışı hale getirmek için kültür antibiyogram testleri, PCR testleri, hemogram ve biyokimya testlerine ek olarak akciğer radyografileri alınabilir. Bu tahlillerin ışığı doğrultusunda o hastaya spesifik tedavi başlanabilir. Antiviral ajanlar, bağışıklık güçlendiriciler, vitaminler, antibiyotikler, serum tedavileri, göz damlaları, ağız solüsyonları, hastayı beslemeye zorlama ve diğer destekleyici tedavileri ile hasta sağlığına kavuşabilir. Kedi gribi, tedaviye rağmen tamamen geçmeyebilir. Hatta ömür boyu hapşırık kalabilir. Ya da hastalık tedavi sonrasında geçse bile ileride bağışıklık düşürücü sebeplerden dolayı tekrar kedinizde aynı belirtileri görebilirsiniz.”

“Havaların soğuması sadece insanlar arasında değil, özellikle sokakta yaşayan hayvanlar arasında da gribal salgınlara yol açabiliyor. Son haftalarda yolda gözleri akan, hapşıran, zayıflamış kedi görme sıklığımız artıyor” diyen Uğur Selin Çelikten,

Grip, Organ Yetmezliğine Neden Olabilir!

“Bazı kedilerde grip, hafif bir burun akıntısıyla seyrederken bazı kediler çok ciddi kilo kaybedebilir ve susuzluk nedeniyle organ yetmezlikleri sorunu yaşayabilirler. Grip deyip geçiştirmeyelim önlem alalım” sözleri ile uyarıda bulunuyor.

Kedi Gribi İnsana Bulaşmaz!

“Kedi gribinin % 80 oranında Calicivirus ve Herpesvirus virüslerinden kaynaklandığını belirten Çelikten sözlerine şöyle devam ediyor: “Kedi gribine sebep olan virüsler insanda hastalık yapan mikroorganizmalar değildir. Yani kediden size grip geçemeyeceği gibi sizden de kediye grip geçmez.”

Veteriner Hekim Uğur Selin Çelikten’den Altın Tavsiyeler:

  • Sokaktan sahiplendiğiniz bir kedide kedi gribi tespit edilirse yukarda bahsedilen tanı ve tedavi seçeneklerine yönelebilirsiniz.
  • Evde baktığınız kedinizin yanına ikinci bir kedi alacaksanız onları 2 hafta ayrı tutup yeni kedinin hastalık belirtileri olup olmadığını izleyin
  • Sokakta hasta bir hayvana dokunursanız ellerinizi yıkayıp kendi kedinize öyle dokunun.

Editör: Haber Merkezi