Guterres'ten temiz hava için 'birlikte hareket edin' çağrısı
Perşembe günü Mavi Gökyüzü için Uluslararası Temiz Hava Günü münasebetiyle BM Genel Sekreteri António Guterres, kötüleşen hava kirliliğinden kaynaklanan “küresel acil durum”a çözüm bulmak amacıyla uluslararası işbirliğinin artırılması yönünde güçlü bir çağrı yayınladı.
Havadaki kirleticiler en önemli çevre sağlığı risklerinden biridir. BM Dünya Sağlık Örgütü'ne ( WHO ) göre, dünya nüfusunun yüzde 99'u kirli hava soluyor; düşük ve orta gelirli ülkelerde maruziyet çok daha kötü.
Hava kirliliğinin yaygın doğası küresel işbirliğini gerektirmektedir. Bu yılın teması Temiz Hava için Birlikte, daha güçlü uluslararası ortaklıklara, artan yatırıma ve hava kirliliğini azaltmak için kolektif sorumluluğa duyulan acil ihtiyacı ele alıyor.
“Küresel sorunlar küresel çözümler gerektirir. Temiz hava için birlikte hareket etmeliyiz” dedi Sayın Guterres.
“Birlikte, kimsenin geride kalmamasını sağlarken, fosil yakıtlardan, özellikle de kömürden temiz yenilenebilir enerjiye doğru adil ve eşitlikçi bir geçişi hızlandırmalıyız.”
Hava kirliliği
Hava kirliliği, atmosferin doğal özelliklerini değiştiren herhangi bir kimyasal, fiziksel veya biyolojik kirletici madde olarak tanımlanır .
Ev tipi ocaklar ve diğer yakma cihazları, arabalar, endüstriyel tesisler ve orman yangınları hava kirliliğinin en yaygın kaynaklarıdır. Hava kirliliği hem açık havada hem de kapalı alanda mevcuttur ve her ikisi de insan sağlığını ciddi şekilde etkiler .
Özellikle tehlikeli olan kirleticiler arasında karbon monoksit, ozon, nitrojen dioksit ve kükürt dioksit bulunur.
Hava kirliliği aynı zamanda çapı 2,5 mikrometreden (insan saçınınkinden daha küçük) daha küçük, solunabilir partikül madde olan PM2.5'i de içerir.
Tweet URL'si
Bu parçacıklar insan gözüyle görülemez ve akciğerlerin derinliklerine nüfuz ederek iltihaplanmaya neden olabilir, kan dolaşımına karışabilir ve kalbe ve beyne zarar verebilir.
Sağlık etkileri
Maruz kalma, felç, kalp ve akciğer hastalığı, kanser ve diğer rahatsızlıkların riskini önemli ölçüde artırıyor ve Dünya Sağlık Örgütü'ne göre yılda 6,7 milyondan fazla erken ölüme yol açıyor.
Hava kirliliği aynı zamanda bitkileri de etkiliyor, mahsul verimini azaltıyor ve gıda güvenliğini etkiliyor. Sosyal ve cinsiyet eşitsizliğini kötüleştiriyor ve ekonomik kalkınmayı yavaşlatarak ülkelerin kalkınma hedeflerine ulaşma yeteneklerini sınırlıyor.
BM Çevre Programı ( UNEP ) tarafından toplanan İklim ve İklim Değişikliği Sekreteryası başkanı Martina Otto, "Herhangi bir düzeyde maruziyet, yaşam kalitesini bozan sağlık sorunlarına yol açabilir ve bireylere, toplumlarımıza ve ekonomilerimize zarar verebilir" dedi.
“Sağlık üzerindeki etkilerimizi erken ölümlerin sayısı üzerinden ifade etme eğilimindeyiz. Ancak günlük yaşam kalitemiz de etkileniyor. Hava kirliliği tüm yaş gruplarını etkiliyor ancak en fazla zarar görenler daha fazla hassasiyete sahip olanlar" diye ekledi.
"Hava kirliliğini azaltmak insan sağlığını iyileştirmenin anahtarı olduğu gibi, aynı zamanda iklim değişikliği, doğa ve biyolojik çeşitlilik kaybı, kirlilik ve atıktan oluşan üçlü gezegen kriziyle mücadele etmenin yanı sıra çeşitli Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine (SDG'ler) ulaşmamıza yardımcı olmanın da anahtarıdır . dedi Bayan Otto.
Akıllı seçimler
Hava kalitesini iyileştirmeye yönelik çözümler yerel bağlamlara ve sektörlere göre değişiklik gösterir.
Bireysel düzeyde insanlar, çevre dostu alışverişler yapmak ve daha temiz ulaşım ve yemek pişirme yöntemleri kullanmak gibi temiz havayı teşvik eden kararlar alarak değişimi başlatabilirler.
İşletmeler ve şirketler, kurumsal sosyal sorumluluk hususlarına hava kalitesini de ekleyebilir, kirlilik emisyonlarını izleyebilir ve kamuya açıklayabilir ve emisyonları azaltan programları teşvik edebilir.
Temiz enerjiye geçiş
Hükümetler , hava kalitesini izleme kapasitelerini artırmanın yanı sıra, 2021 Dünya Sağlık Örgütü kılavuzlarında belirtilen kilometre taşlarına ulaşmak için hava kirliliği standartları oluşturmalı ve uygulamalıdır.
Bay Guterres, "Birlikte, kimsenin geride kalmamasını sağlarken, fosil yakıtlardan, özellikle de kömürden, temiz yenilenebilir enerjiye doğru adil ve eşitlikçi bir geçişi hızlandırmalıyız" dedi.
“Havamız ortak bir faydadır ve ortak bir sorumluluktur. Gelin bunu temizlemek, sağlığımızı korumak ve gelecek nesillere sağlıklı bir gezegen bırakmak için birlikte çalışalım.”
Uluslararası Gün
Her yıl 7 Eylül'de anılacak olan Mavi Gökyüzü için Uluslararası Temiz Hava Günü, temiz havanın öneminin ve hava kirliliğinin insan sağlığı ve ekosistemler üzerindeki etkisinin, özellikle de insan sağlığının önemini kabul eden BM Genel Kurulu tarafından 2019 yılında kuruldu.