Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Sahel bölgesinden hareket eden çöl çekirgelerinin Kuzeybatı Afrika’da yayılma göstermesi üzerine etkilenen ülkelerde izleme faaliyetlerinin yoğunlaştırılması ve erken mücadele önlemlerinin ivedilikle başlatılması çağrısında bulundu.

Şubat sonundan itibaren çekirge faaliyeti artış gösterdi. Özellikle Cezayir’in merkezi bölgeleri, batı Libya ve güney Tunus’ta yetişkin çekirge grupları ve küçük sürüler tespit edildi. Uygun iklim koşulları sayesinde bu yılki ilkbahar üreme sezonu, olağanın çok üzerinde yoğunlukta istilalarla karşı karşıya kaldı.

Rüzgarlar ve yağış desenleri, çöl çekirgelerinin güney Cezayir, kuzey Mali, Nijer ve Çad’dan kuzeye doğru hareketini kolaylaştırdı. Bu bölgelerde küçük gruplar Ağustos’tan Mart başına kadar üremeye devam etti. FAO, özellikle Cezayir’de Hoggar Dağları’nın kuzeyi ve güneyi ile Libya’nın güneybatısındaki Fezzan bölgesi için "dikkatli olunması gereken durum" değerlendirmesi yaptı.

FAO Çekirge İzleme ve Tahmin Yetkilisi Cyril Piou, “Kış ve erken ilkbaharda yağan yağmurların uygun koşullar yarattığı bölgelerde kontrol operasyonları ve arazi gözlemleri hayati önem taşıyor. Eğer müdahale edilmezse, Nisan itibariyle yumurtadan çıkan çekirgeler Mayıs-Haziran aylarında küçük sürüler oluşturarak ürün ve otlaklar için ciddi bir tehdit haline gelebilir” dedi.

FAO, Fas’ın Atlas Dağları’nın güneyinden Cezayir ve Tunus’un çöl bölgelerine, batı Libya’ya kadar uzanan alanlarda yoğun kara gözlemleri yapılmasını öneriyor. Bu bölgeler, yeterli yağış alarak çekirge gelişimine elverişli hale gelmiş durumda.

Küresel Etki Riski Artıyor

Çöl çekirgesi, dünyanın en yıkıcı göçmen zararlılarından biri olarak biliniyor. Sadece bir kilometrekarelik bir sürü, 80 milyon yetişkin çekirge barındırabilir ve bu sürü bir günde 35.000 kişinin gıdasına eşdeğer yiyecek tüketebilir. Bu nedenle zamanında alınacak önlemler, gıda güvenliğini koruma ve tarımsal krizleri önleme açısından kritik öneme sahip.

Eğer önlenemezse, çekirge istilası Avrupa’nın güneyi, Akdeniz havzası, hatta Orta Doğu ülkelerine kadar yayılabilir. Daha önce benzer koşullarda meydana gelen çekirge hareketleri, tarımsal üretim zincirlerini ve yerel ekonomileri büyük ölçüde etkilemişti.

Ayhan Barut, Tarım ve Orman Bakanlığı Emekçilerinin Taleplerini Meclise Taşıdı Ayhan Barut, Tarım ve Orman Bakanlığı Emekçilerinin Taleplerini Meclise Taşıdı

FAO, Çöl Çekirgesi Bilgi Hizmeti (DLIS) ve Batı Bölgesi Çöl Çekirgesiyle Mücadele Komisyonu (CLCPRO) aracılığıyla teknik destek, anlık veri paylaşımı ve operasyonel yardım sunmayı sürdürüyor.

Editör: Haber Merkezi