Sağlık çalışanları, 37 haftadır süren eylemlerle vergide adalet talebini dile getiriyor. İzmir’de yoksulluk nedeniyle hayatını kaybeden çocuklar için mücadele çağrısı yapıldı.

20 Kasım 2024 Çarşamba günü sağlık çalışanları, vergide adalet talebiyle düzenledikleri haftalık eylemlerine devam etti. İzmir başta olmak üzere birçok şehirde vergi daireleri ve sağlık merkezleri önünde toplanan sağlık emekçileri, hükümetin adaletsiz vergi politikalarına karşı tepkilerini dile getirdi.

Vergi Adaletsizliği Fakirleşmeyi Derinleştiriyor

TBMM’de devam eden bütçe görüşmelerinde Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, "vergide adaleti sağladık" yönündeki açıklamalarını eleştiren sağlık çalışanları, yüksek dolaylı vergiler ve düşük gelirler nedeniyle hem kendilerinin hem de hastalarının fakirleştiğini belirtti.

Sağlıkçılar, İzmir’in Selçuk ilçesinde yoksulluk nedeniyle hayatını kaybeden çocukları hatırlatarak, “Fadime Nefes, Funda Peri, Aslan Miraç, Masal Işık, Aras Bulut… Bu çocuklar için adalet istiyoruz” ifadelerini kullandı.

TEPAV’ın çocuk yoksulluğu raporuna atıfta bulunulan açıklamada, Türkiye’de 0-17 yaş grubunda 7 milyon çocuğun yoksulluk içinde yaşadığı, bu sayının artmaya devam ettiği vurgulandı.

Haber-Sen: "Gaziantep PTT Yönetimi Görevden Alınmalı!" Haber-Sen: "Gaziantep PTT Yönetimi Görevden Alınmalı!"

Eziyet Yönetmeliğine Tepki

Sağlık çalışanlarının eylemlerinde, Aile Sağlığı Merkezlerine dayatılan ve "Eziyet Yönetmeliği" olarak adlandırılan yeni ödeme sistemine karşı tepkiler de öne çıktı. Geçtiğimiz ay düzenlenen 3 günlük iş bırakma eyleminin halktan büyük destek gördüğünü belirten çalışanlar, yönetmeliğin geri çekilmesi için 2-6 Aralık tarihlerinde 5 günlük G(ö)REV planlandığını duyurdu.

Talepler Açıklandı

Sağlık çalışanları, şu taleplerin yerine getirilmesi gerektiğini belirtti:

  • Ücretlerden yapılan vergi kesintisi %35’ten %15’e indirilmeli.
  • Sağlık hizmetleri, ticari kar amacı gütmeden, eşit ve ücretsiz sağlanmalı.
  • Çalışanlara güvenceli iş, güvenli çalışma ortamı ve insanca yaşanabilir ücret sağlanmalı.

Katılımcı Kurumlar

Eylemler, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Mersin Tabip Odası, Birlik ve Dayanışma Sendikası, Dev Sağlık-İş, Genel Sağlık İş Sendikası, Hekim Birliği Sendikası, Mersin Aile Hekimleri Derneği (MAHDER), Mersin Aile Sağlığı Çalışanları Derneği (MASÇAD) ve Tabip Sen gibi birçok kurum tarafından destekleniyor.

Sağlık çalışanları, mücadelelerini sonuç alınana kadar sürdüreceklerini belirterek halkı yanlarında olmaya davet etti.

Editör: Haber Merkezi