TÜRÇEP Temsilciler Meclisi Sonuç Bildirisi: Havamıza, Toprağımıza ve Geleceğimize Sahip Çıkıyoruz! TÜRÇEP Temsilciler Meclisi Sonuç Bildirisi: Havamıza, Toprağımıza ve Geleceğimize Sahip Çıkıyoruz!
  • BAŞKAN SEÇER’DEN MERSİN’E TAŞINMASI PLANLANAN BALIK ÇİFTLİKLERİNE TEPKİ
  • SEÇER, BALIK ÇİFTLİKLERİ İÇİN HUKUKİ SÜRECİ BAŞLATACAKLARINI DUYURDU
  • “ORADAKİ DENİZ DE BURADAKİ DEĞİL Mİ? ORADA TURİZM VAR DA BURADA YOK MU?”
  • “MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ OLARAK KONUYU YARGIYA TAŞIYACAĞIZ”

 Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, verdiği zararlar neticesinde başka bir ilden Mersin’e taşınması planlanan balık çiftlikleri için ‘ÇED Olumlu Kararı’ verilmesini yargıya taşıyacaklarını söyledi.

Mersin’in deniz ekosistemine, doğasına, turizmine ve insan sağlığına zarar verecek olan bu projenin Mersin’e taşınmasına, Mersin halkı ile birlikte karşısında olduğunu belirten Seçer, hukuki süreci başlatacaklarını ve ivedi bir şekilde konuyu yargıya taşıyacaklarını duyurdu.

Seçer, yaptığı açıklamada, “Ege’de bir sahil kentinde turizme zarar verdiği gerekçesiyle reddedilen bir proje; Mersin’de uygulanmaya çalışılıyor. Asıl sorun burada. Oradaki deniz de buradaki deniz değil mi? Orada turizm var da burada turizm yok mu? Oranın çevre halkı duyarlılık gösteriyor, buna tepki gösteriyor ve sesi duyuluyor da Mersin halkı buna tepki göstermiyor mu?” diye tepki gösterdi.

Seçer, “Burası bir hukuk devletiyse biz de Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak hukuki platformdan bunun takipçisi olacağız ve çok ivedi bir şekilde de bunu yargıya taşıyacağız” sözlerini kullanarak da hukuki süreci başlatacaklarını duyurdu.

 Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, denizi kirlettiği, turizmi bitirdiği ve artık üretim yapamadığı için; mecburi yer değişikliği gerekçesiyle, başka bir ilden Mersin’e taşınması planlanan balık çiftlikleriyle ilgili proje hakkında ÇED olumlu kararı verilmesine tepki gösterdi.

Mersin halkı ile birlikte, Mersin’in deniz ekosistemine, doğasına, turizmine ve insan sağlığına zarar verecek olan bu projenin Mersin’e taşınmasına karşısında olduğunun altını çizen Seçer, hukuki süreci başlatacaklarını ve ivedi bir şekilde konuyu yargıya taşıyacaklarını duyurdu.

“Oradaki deniz de buradaki değil mi?”

Başkan Vahap Seçer, yaptığı açıklamada; balık çiftliklerinin uzun yıllardır gündemi meşgul eden bir konu olduğunu vurgulayarak, daha önce de böyle bir projenin Mersin’de uygulanmaması için Mersin halkının tepki gösterdiğini ama seslerinin duyulmadığını hatırlattı. Bazı firmalar tarafından da özellikle Mersin’in Batı bölgelerinde balık çiftlikleri faaliyetlerinin sürdüğünden söz eden Başkan Seçer, “Şimdi yeni bir çalışma var. Ege’de başka bir bölgede, yine bir sahil kentinde orada turizme zarar verdiği gerekçesiyle reddedilen bir proje; Mersin’de uygulanmaya çalışılıyor. Asıl sorun burada. Yani oradaki deniz de buradaki deniz değil mi? Orada turizm var da burada turizm yok mu? Oranın çevre halkı duyarlılık gösteriyor, buna tepki gösteriyor ve sesi duyuluyor da Mersin halkı buna tepki göstermiyor mu?” diye tepki gösterdi.

“Hukuki platformdan bunun takipçisi olacağız ve yargıya taşıyacağız”

Seçer, daha önce de bu projeyle alakalı tepki gösterdiğini ve bunun yanlış olacağını belirttiğini hatırlatarak, “Aydıncık gibi bir turizm ilçesinde balık çiftliklerinin çoğalmasının bölgeye olumsuz etki yapacağını, Mersin’in birçok sektör kenti olduğunu ama turizm sektörünün de burada önünün açık olduğunu, istikbal vadettiğini ve bu çalışmaların sekte vuracağını dile getirmiştik. Ama anlıyorum ki yapılan çalışmalarda bizim yerel yöneticilerin ve Mersin halkının sözleri pek dikkate alınmamış ve orada yapılan çalışmalarda ÇED olumlu raporu onaylanmış. Bu bizi tabi ki son derece endişeye sevk etti ama doğal olarak da burası bir hukuk devletiyse biz de Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak hukuki platformdan bunun takipçisi olacağız, çok ivedi bir şekilde de bunu yargıya taşıyacağız” sözlerini kullanarak da hukuki süreci başlatacaklarını duyurdu.

Balık Çiftlikleri hakkında!

Agromey Gıda ve Yem San. Tic. A.Ş. tarafından Mersin’in Aydıncık İlçesi, Yenikaş Mahallesi, Soğuksu Mevkii açıklarındaki 3 No’lu su ürünleri yetiştiricilik sahası içerisinde yer alan Agromey 1 ve Agromey 2 Nolu tesislerin yanına, aynı firmaya ait Balıkesir’in Edremit Körfezi bölgesinde bulunan “SCS su ürünleri Off-Shore Projesi (10-22)” ile “Aşkan Su Ürünleri Off-Shore Projesi (10-23)” tesislerinin taşınarak, müşterek alanda “Ağ Kafeslerde Su Ürünleri Yetiştiriciliği Tesisleri Revizyonu ve Mecburi Yer Değişikliği Projesi” planlamakta.

Balıkesir’in Edremit Körfezi’ndeki projelerin taşınma sebebi, Balıkesir Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün 9 Şubat 2021 tarihli ve E-12907815-145-397660 sayılı yazısı içeriğinde; turizm öncelikleri göz önüne alınarak Edremit Körfezi sınırlarında ağ kafeslerde balık yetiştiriciliği Bakanlık politikaları arasında yer almaması olarak belirtildi. Mersin’in Aydıncık İlçesi, Yenikaş Mahallesi, Soğuksu Mevkiinde yer alan 3 No’lu su ürünleri yetiştiricilik sahası içerisinde 10 adet yetiştiricilik tesisinin ÇED kararları bulunmakta.

Editör: Haber Merkezi