Kürt kültüründe; halayın, yerel kıyafetlerin ve Kürtçe müziğin önemli bir yeri vardır. Halay çektikleri ve Kürtçe müzik dinledikleri için birçok kişinin gözaltına alındığı ve tutuklandığı haberleri sıklıkla basında yer almaktadır. Farklı tarihlerde yapılan düğünlerde Kürtçe müzikler eşliğinde halay çektikleri gerekçesiyle İstanbul Bağcılar, Esenyurt, Sultangazi ve Gaziosmanpaşa ilçelerinde yapılan ev baskınlarında 18 kişi gözaltına alınmış ve 11 kişi tutuklanmıştır.

21 Temmuz 2024 tarihinde bir grup gencin Kürtçe müzik eşliğinde halay çektiği görüntülerin sosyal medyada yayınlanmasının ardından, 22 Temmuz 2024 günü evlerine yapılan baskınlarla gözaltına alınmışlardır. Sosyal medyada, kamuya açık alanda halay çeken gençler hakkında ayrımcı ve ırkçı paylaşımlar yapılmış, hatta gençlerin kimlik bilgileri ifşa edilmiştir.

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde bir düğünde yöresel kıyafet giyip çalınan Kürtçe müzik eşliğinde halay çeken 6 kişi gözaltına alınmıştır. 25 Temmuz 2024 tarihinde Siirt Kurtalan ilçesinde bir düğünde halay çeken kadınların video görüntüleri hedef gösterilmiş, sonrasında ev baskınlarıyla 6 kadın gözaltına alınmıştır; bu kişilerden 4'ü tutuklanmış ve 1 kişi ev hapsine alınmıştır.

Kürtçe müzik eşliğinde halay çeken yurttaşların gözaltına alınmasına tepki olarak çeşitli baro ve insan hakları kuruluşları açıklama yapmış, demokratik bir hukuk devletinde bu tarz uygulamaların yerinin olmadığını belirtmiştir.

Kürtçe müzik eşliğinde halay çeken kişilerin gözaltına alınmaları ve tutuklanmaları; anayasada tanımlanan, masumiyet karinesine, kanun önünde eşitlik ilkesine, ifade özgürlüğüne, kişisel verilerin korunması ve özel hayatın gizliliği kurallarına açıkça aykırılık teşkil etmektedir.

Bu bağlamda;

  1. Kürtçe müzik ile halay çekmek, Kürt kültürüne ait yerel kıyafet giymek neden suç olarak değerlendirilmektedir? Bunun hukuki dayanağı nedir?

  2. Sosyal medyada Kürtçe müziğe ve Kürtlerin çektiği halaya karşı nefret saldırılarını engellemeye yönelik çalışmalarınız olacak mıdır?

  3. Henüz ifadeleri dahi alınmamış olan gençleri insan haklarına ve yasalara aykırı şekilde gözaltına alan polisler hakkında açılmış bir soruşturma var mıdır?

    Beritan Güneş Altın'dan Depremzedeler İçin Barınma Hakkına Yönelik Kanun Teklifi Beritan Güneş Altın'dan Depremzedeler İçin Barınma Hakkına Yönelik Kanun Teklifi
  4. Kürtçe halay çeken kişileri hedef gösteren provokatif paylaşımlar yapan, gençlerin kişisel bilgilerini yayınlayan hesaplar hakkında inceleme başlatılacak mıdır? Bu kişiler hakkında etkin bir soruşturma yürütülecek midir?

  5. Temel görevlerinden biri anayasada belirtilen hak ve hürriyetleri korumak olan İçişleri Bakanı sosyal medya hesabında, gençlerin işkence ve kötü mu

Editör: Haber Merkezi