DEM Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş Altın, Kahramanmaraş merkezli depremlerden 19 ay sonra depremzede yurttaşların barınma sorunlarına ilişkin kanun teklifi, meclis araştırma önergesi ve soru önergesi sundu. Depremden etkilenen 11 ilin yurttaşlarının barınma ve diğer temel hizmetlere erişiminde yaşanan sorunları gündeme taşıyan Altın, özellikle "Yerinde Dönüşüm Programı"nın mevcut hibe ve kredi miktarlarının yetersizliğine dikkat çekti.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, en az 1,5 milyon yurttaşın evsiz kaldığı deprem sonrası, mevcut hibe ve kredi oranlarıyla depremzedelerin müteahhitlere yüksek meblağlarda borçlanmak zorunda kaldığı belirtiliyor. Altın, barınma hakkının temel bir insan hakkı olduğunu vurgulayarak, hibe ve kredi miktarlarının artırılmasının zorunluluğunu ifade etti. Mevcut şartlarda konutlar için verilen 750 bin lira hibenin 1 milyon 500 bin liraya, işyerleri içinse 400 bin lira olan hibenin 800 bin liraya çıkarılması talep ediliyor. Kredi oranlarında da aynı artışın yapılması gerektiği savunuluyor.

Ayrıca, yurttaşların evlerinin inşası tamamlanana kadar verilen kira yardım desteğinin, yüksek enflasyon koşullarında bir evin kirasını karşılamaya yeterli olmadığına işaret eden Altın, mevcut 7500 lira kira yardımının 15 bin liraya çıkarılmasını da talep ediyor.

CHP'li Evrim Karakoz'dan Pamuk Üreticilerine Destek Çağrısı CHP'li Evrim Karakoz'dan Pamuk Üreticilerine Destek Çağrısı

Bu bağlamda Altın, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a şu soruları yöneltti:

  1. Depremden etkilenen yurttaşların barınma sorunlarının çözümüne dair ne tür çalışmalar uygulanmakta ve planlanmaktadır?
  2. Orta ve ağır hasar görmüş evler için TOKİ projelerinin hangi tarihte tamamlanması planlanmaktadır?
  3. Yerinde Dönüşüm Programı’na başvuran yurttaşların yaşadığı mağduriyetlerin çözümüne yönelik herhangi bir planlama yapılmakta mıdır?
  4. Hibe ve kredi meblağlarının yetersiz olduğu dikkate alındığında, bu miktarların artırılması için bir çalışma yapılacak mıdır?
  5. Yerinde Dönüşüm Programı için ayrılan toplam bütçe ne kadardır?

Altın’ın sunduğu kanun teklifi ve öneriler, depremzedelerin barınma sorunlarına çözüm üretilmesine yönelik yeni bir tartışma başlatmayı amaçlıyor.

Editör: Haber Merkezi