Toplumsal Özgürlük Partisi Sözcüler Kurulu üyesi ve DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, pandemi ve sonrasında iş koşulları iyice kötüleşen müzik emekçilerinin sorunlarını gündeme taşıdı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na verdiği soru önergesinde şu ifadelere yerverdi.

DEM Parti Grubu Adına Perihan Koca: "Bu Bütçe Halkın Değil Sarayın Bütçesi" DEM Parti Grubu Adına Perihan Koca: "Bu Bütçe Halkın Değil Sarayın Bütçesi"

Dünyayı etkisi altına alan COVİD-19 salgınına dair Türkiye’de resmi olarak ilk vakanın varlığı Mart 2020’de açıklanmış; salgının yayılma hızı ve salgına yakalanan insanların hayatını kaybetme oranı göz önünde bulundurularak tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kamu güvenliği gerekçe edilerek radikal tedbirler uygulanmaya başlamıştır. Zorunlu ihtiyaçların giderilmesi haricinde insanların evlerinden dışarıya çıkmaması, bu doğrultuda toplu çalışma yapılan işyerlerindeki faaliyetlerin tatil edilmesi ya da “uzaktan çalışmaya” geçilmesi şeklindeki tedbir, sosyal devlet gerekleri yerine getirilmediği için halkın yoksulluğunu derinleştirmiştir. Salgın ve salgına karşı uygulanan “kapanma” tedbirinin en büyük ve olumsuz sonuç doğurduğu alanlardan biri kültür ve sanat faaliyetleri olmuş; bu bağlamda geçimlerini restoran, bar, kafe gibi fiziki mekanlarda ve yahut da sokakta müzik faaliyeti yürüterek sağlayan müzisyenleri küresel salgın nedeniyle çalışamaz hale gelmiştir.
Pandemi süreci, müzisyenlerin büyük bir çoğunluğunun pandemi öncesinde de hiçbir sosyal güvenceye sahip olmadan ve kayıt dışı çalışma yürütmeleri sebebi ile yaşadıkları sorunları çok çarpıcı bir biçimde gözler önüne sermiştir. İş ve gelir kaybı ile birlikte derinleşen yoksulluk müzisyen intiharlarının artışı gibi yıkıcı sonuçları da doğurmuştur. Piyasa koşulları gerekçe gösterilerek kayıt dışı çalışmaya zorlandıkları işyerlerinde her türlü mobing ve şiddete açık şekilde mesleki faaliyetlerini sürdüren müzisyenlerin yaşadıkları basit bir iş kazasına karşı dahi hiçbir sosyal güvenceleri bulunmamaktadır.

Bu bağlamda;
1- Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, müzisyenlerin pandemi süreci ile birlikte iyice açığa çıkan mesleki sorunlarına dair kalıcı çözüm üreten bir çalışması var mıdır?
2- Kültür ve Turizm Bakanlığı kayıt dışı çalışan müzisyenlerin sayısına ve çalışma koşullarına dair bir veriye sahip midir?
3- Müzisyen çalıştıran işverenlerin bu kayıt dışı çalıştırmayı yapmasına neden göz yumulmaktadır? Eğlence sektöründeki işverenlerin, iş ve sosyal güvenlik hukuku bakımından sorumluluklarını düzenleyen bir çalışma yapılacak mıdır?  

Editör: Haber Merkezi