Yaşam

Modern Yaşamın İçinde : Stres

Abone Ol

Modern Yaşamın İçinde : Stres

NG Araştırma halkın stres ve mutluluk seviyesini değerlendiren bir kamuoyu araştırması gerçekleştirdi. 11-22 Eylül 2024 tarihleri arasında 15 yaş üzeri 1501 kişinin katılımıyla Türkiye genelinde yapılan kamuoyu araştırmasının ilginç sonuçları var.

Ne kadar mutluyuz?

Mutluluk, bireylerin yaşam kalitesini ve genel memnuniyetini anlamak adına önemli bir göstergedir. Katılımcılara son zamanlarda ne kadar mutlu olduklarını sorduk.


Katılımcıların %33'ü kendini ne mutlu ne de mutsuz hissediyor. Son senelerde sağlık ve ekonomik koşullarla sürekli mücadele, inişli çıkışlı bir hayatı da beraberinde getirdi. Her 3 kişiden 1'inin kendini bu şekilde ifade ediyor olması, hayatlarında hissizleştikleri bir noktaya geldiklerini gösteriyor olabilir mi?

Diğer cevap verenlerde ise %23'ü kendini mutsuz hissediyor. Mutlu hissedenlerin oranı ise %44.

Stresli miyiz?

Stresin hayatımıza olan etkilerinden kaçınmak için birçok yol arıyoruz. Peki, gerçekten stresten kaçabiliyor muyuz? Katılımcılara günlük hayatta ne kadar stresli olduklarını sorduk.

Bu soruya gelen yanıtları incelediğimizde stresin birçok insanın hayatının bir parçası olduğunu görüyoruz. Her 10 kişiden 4'ü kendini stresli hissederken, yaklaşık 5'i ise kısmen stresli olduğunu belirtti.

Her 10 kişiden yalnızca 1'inin stres yaşamadığını belirtmesi de oldukça düşündürücü!

Strese sokan nedenler ne?

Stres oranının ne kadar yüksek olduğunu gördük. Peki, bizi en fazla strese sokan sebepler neler?

Her 3 kişiden 1’inin en büyük stres kaynağı ekonomik sebepler. 5 kişiden 1’inin ise gelecek kaygısı.

Stresli olduğunu belirtenlerin yaklaşık yarısı stresle başa çıkmak için birşeyler yaparken diğer yarısı oluruna bırakmış durumda.

En Büyük Stres Nedenleri Oran
Ekonomik nedenler 33.44%
Gelecek kaygısı 19.32%
İş / okul 12.13%
Aile 11.73%
Duygusal sebepler   8.93%
Genel sağlığım   7.26%
Diğer   2.92%
Trafik   2.47%
Güvenlik   1.80%

Gelecekte mutluluk görüyor muyuz?

İnsanların şu anki durumları ile ilgili fikir edindik. Peki, gelecekten beklentileri neler? Gelecekte daha mutlu olacaklarını düşünüyorlar mı?


Her 10 kişiden 4'ü gelecekte daha mutlu olacağını düşünüyor. 10 kişiden 3'ü şimdiki kadar mutlu olacağını düşünürken, 3'ü ise gelecekte daha az mutlu olacağını düşünüyor.