ANKARA – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Meclis’te görüşmeleri süren “İklim Kanunu Teklifi”ne ilişkin sert eleştirilerde bulundu. Parti grubu adına söz alan Dr. Şevkin, teklifin doğayı, küçük çiftçileri ve dezavantajlı grupları korumaktan uzak olduğunu belirterek, “Bu yasa, güçlü şirketlerin çıkarlarını koruma yasasıdır” dedi.
“Hangi karbon salınımı azalmasından bahsediyorsunuz?”
İklim Kanunu’nun adeta bir “emisyon ticareti yasası”na dönüştüğünü dile getiren Şevkin, “Kömür santralleri çalışıyor, termik santraller inşa ediliyor, madencilik faaliyetleri hız kesmeden sürerken hangi karbon salınımı azalmasından bahsediliyor?” diye sordu. Paris İklim Anlaşması kapsamındaki hedeflerin de gerçekçi bir yol haritasıyla desteklenmediğini vurguladı.
“Doğayı katlediyorsunuz, hangi yutak alandan söz ediyorsunuz?”
Akbelen’den Erzincan’a, Harşit Vadisi’nden Tokat’a kadar Türkiye’nin dört bir yanında ormanların, meraların, su kaynaklarının tehdit altında olduğunu belirten Şevkin, “Milyonlarca metreküp ağaç kesiliyor, ormanlar yapılaşmaya açılıyor. Siz hangi yutak alandan bahsediyorsunuz?” diye konuştu.
Ekolojik kriz ve sermaye önceliği
Yasa teklifinin, karbon yutak alanlarını korumak yerine doğayı bir rant alanı haline getirdiğini belirten CHP’li vekil, “Sadece enerji üretim kapasitesini artırmayı hedefleyen bu anlayış, çevresel adaletsizliği derinleştiriyor. Ekosistemi koruyacak gerçekçi ve kapsayıcı önlemler getirmiyor” dedi.
“Cengiz İnşaat yine devrede, ekokırım sürüyor”
Eskişehir’de Cengiz İnşaat’a ait yeni bir altın madeni projesine dikkat çeken Şevkin, mikroklima özelliği olan endemik türler açısından zengin bir alanın tehdit altında olduğunu söyledi: “20’nin üzerinde endemik bitkinin yaşadığı bu doğa harikası alan, ÇED toplantısıyla Cengiz Holdinge peşkeş çekiliyor. Buna izin vermeyeceğiz.”
“Siyanürlü altın zenginleştirme 20’ye çıktı”
AKP iktidarları öncesinde Türkiye’de siyanürle altın zenginleştirme yapılmadığını hatırlatan Şevkin, bugün bu sayının 20’ye ulaştığını belirtti: “Ülkeyi çöle çevirdiniz. Nehirlerimiz zehir akıyor. Bu kanunla gerçek bir dönüşüm değil, sadece aldatmaca yapılıyor.”
“EPİAŞ denetleyemez, tarafsız kurum şart”
Emisyon ticaret sisteminin denetiminin Enerji Piyasaları İşletme AŞ’ye (EPİAŞ) verilmesini de eleştiren Şevkin, bu kurumun tarafsız olmadığını söyledi: “İklim krizinin sağlık üzerindeki etkileri bile yeterince değerlendirilmemiş. Bu haliyle bu kanuna ‘evet’ dememiz mümkün değil.”
“Bu kanuna hayır diyoruz”
Konuşmasını “ekokırım” vurgusuyla sürdüren Şevkin, “Bu yasa halkı, doğayı ve gelecek kuşakları değil, sermayeyi koruyor. Biz bu kanuna hayır diyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.