KPSS puanı ve İŞKUR aracılığıyla istihdam sağlayan bir kamu kurumu olan Türkiye Petrolleri A.Ş. (TPAO), Ağustos 2023’te KPSS puanı esas alınarak 30 personel alacağını duyurmuştur. Bu nedenle alınacak personel için 4 katı kadar (120 kişi) başvurucu mülakat listesini açıklamıştır. Ancak, 45 gün boyunca mülakata çağrılmayı bekleyen adaylar, alımın iptal edildiğini kendilerine SMS yoluyla gönderilen bir mesajla öğrenmiştir. Akabinde TPAO’nun, 30 kişilik iş ilanını iptal etmesinin ardından KPSS şartı olmayan TPIC adlı BOTAŞ'a bağlı bir şirket aracılığıyla kurumlar arası görevlendirme ile işe alım yaptığı iddia edilmiştir.

İddialara göre; iptal edilen iş ilanına başvuranların tamamının Şırnak ve ilçelerinde ikamet edenlerden oluştuğu ancak usulsüz bir şekilde istihdam edilenlerin ise çevre iller ve farklı bölgelerden getirildikleri yönündedir. TPAO'nun bulunduğu diğer merkezlerde ikametgâh şartı aranırken, Şırnak'ta işe alım koşullarında bu şartın aranmadığı, denkliği olmayan ve kamu kurumu olmayan bir kurumdan, üstelik alana hâkim olmayan eğitimsiz ve teknik bilgisi olmayan personellerin istihdam edilmiştir.

Tüm bu iddialar karşısında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan BAYRAKTAR tarafından şu soruların cevaplandırılmasını istedi

Şırnak Milletvekili Nevroz UYSAL ASLAN soru önergesinde şu ifadelere yerverdi.

KPSS puanı ve İŞKUR aracılığıyla istihdam sağlayan bir kamu kurumu olan Türkiye Petrolleri A.Ş. (TPAO), Ağustos 2023’te KPSS puanı esas alınarak 30 personel alacağını duyurmuştur. Bu nedenle alınacak personel için 4 katı kadar (120 kişi) başvurucu mülakat listesini açıklamıştır. Ancak, 45 gün boyunca mülakata çağrılmayı bekleyen adaylar, alımın iptal edildiğini kendilerine SMS yoluyla gönderilen bir mesajla öğrenmiştir. Akabinde TPAO’nun, 30 kişilik iş ilanını iptal etmesinin ardından KPSS şartı olmayan TPIC adlı BOTAŞ'a bağlı bir şirket aracılığıyla kurumlar arası görevlendirme ile işe alım yaptığı basına yansımıştır.

 Konuya ilişkin basına yansıyan iddialara göre; iptal edilen iş ilanına başvuranların tamamının Şırnak ve ilçelerinde ikamet edenlerden oluştuğu ancak usulsüz bir şekilde istihdam edilenlerin ise çevre iller ve farklı bölgelerden getirildikleri yönündedir. TPAO'nun bulunduğu diğer merkezlerde ikametgâh şartı aranırken, Şırnak'ta işe alım koşullarında bu şartın aranmadığı, denkliği olmayan ve kamu kurumu olmayan bir kurumdan, üstelik alana hâkim olmayan eğitimsiz ve teknik bilgisi olmayan personellerin istihdam edildiği iddia edilmiştir.

Kezban Konukçu, İzmir'de Telus International'da Sendikal Hak İhlallerini TBMM Gündemine taşıdı Kezban Konukçu, İzmir'de Telus International'da Sendikal Hak İhlallerini TBMM Gündemine taşıdı

Bu bağlamda:

1.      İddia edildiği üzere, Türkiye Petrolleri A.Ş. (TPAO) tarafından 30 kişilik personel alımı için mülakat listesi ilan edilmiş midir? İlan edildiği doğru ise işe alımların iptal edilme gerekçesi nedir?

2.      İptal edilen iş ilanına başvuran adayların tamamı Şırnak ve ilçelerinde ikamet ederken, ikamet şartına uyulmadan ve usulsüz bir şekilde istihdam edildiği belirtilen kişilerin çevre illerden getirildiği iddiaları doğru mudur? İşsizlikten gençlerin göç ettiği Şırnak’ta neden böyle bir yöntem izlenmiştir?

3.      TPAO'nun denkliği olmayan şirketlerden görevlendirme adı altında istihdam sağlayabileceğine ilişkin yasal dayanak veya bu yönlü alınan usulüne uygun bir karar var mıdır?

4.       Bir kamu kurumu olan TPAO'nun işe alım esaslarına uyup uymadığı denetlenmekte midir?

5.      Bir kamu kurumu olan TPAO'nun, KPSS ve İŞKUR aracılığıyla işe alım yapması gerekirken, denkliği olmayan şirketlerden eğitimsiz ve teknik bilgisi olmayan kişileri istihdam etmesi iddiaları karşısında herhangi bir soruşturma açılmış mıdır?

6.       Şırnak TPAO’da kaç işçi çalışmaktadır? İşe alımları ne zaman gerçekleşmiş ve hangi prosedürler uygulanmıştır?

Editör: Haber Merkezi