Plastik kirliliği Nijerya'da büyük bir sorun.

Son araştırmalar ülkeyi Hindistan'dan sonra ikinci sırada plastik kirliliği merkezi olarak tanımladı. Hindistan her yıl çevreye 9,3 milyon ton plastik salıyor - küresel toplamın beşte biri. Nijerya her yıl 3,5 milyon ton salıyor.

Peki sorun ne kadar büyük ve bu konuda neler yapılabilir?

Conversation Africa dergisinde, ülkenin plastik kirliliği sorunu ve bununla nasıl mücadele edilmesi gerektiği konusunda akademisyenlerin kaleme aldığı çeşitli makaleler yayımlandı.

Nijerya'da plastik kirliliği

Temitope Sogbamu , plastik kirliliğinin Nijerya'da ciddi bir sorun olduğunu ve insan faaliyetinin olduğu her yerde bulunabileceğini söylüyor .

Kirliliğin boyutları makroplastikten (çapı 25 milimetreden büyük parçalar) nanoplastiklere (1.000 nanometreden küçük) kadar değişiyor.

Polietilen tereftalat (gıda ambalajlarında, içeceklerde ve kişisel bakım ürünlerinde kullanılır), polivinil klorür (tesisat borularında, döşemelerde ve giysilerde kullanılır) ve polistiren (gıda ambalajlarında, laboratuvar malzemelerinde, oyuncaklarda ve bilgisayar kasalarında kullanılır) gibi çeşitli formları vardır.

Bu plastikler Nijerya'nın su yolları da dahil olmak üzere çeşitli ortamlara karışıyor.

Gideon Idowu liderliğindeki bir çalışma , Osun Nehri'nde endişe verici derecede yüksek mikroplastik seviyeleri buldu. Güney Nijerya'daki bu büyük nehir, sulama veya kişisel kullanım için olsun, çevresinde yaşayan topluluklar için önemli bir su kaynağıdır.

Çalışmada sadece bir litre suda 22.079 parça mikroplastik bulundu. Bu seviyeler, 1994'ten beri nehir suyunda yürütülen 267 küresel mikroplastik çalışmasında bildirilen seviyeleri aştı.

İklim Adaleti Koalisyonu: Artvin'de Reşit Kibar'ın Katledilmesi Neden Önlenemedi İklim Adaleti Koalisyonu: Artvin'de Reşit Kibar'ın Katledilmesi Neden Önlenemedi

Nijerya'nın plajları gibi rekreasyon alanları bile bundan muaf değil.

Ifenna Ilechukwu, Lagos'taki dört plajın yüzey tortularını inceledi . Plajlardan toplanan tüm tortu örneklerinde plastik parçaları ve mikroplastikler bulundu.

Parça sayısının yüksek olmasının, çöplerden kaynaklanan büyük plastik parçaların parçalanması ve kötü atık yönetiminin bir sonucu olduğunu belirtiyor.

Mikroplastikler ekosistemlere girdiğinde, orada yaşayan her şeyi etkiler.

Emmanuel Akindele'nin Osun Nehri sistemindeki mikroplastik kirliliği üzerine yaptığı araştırma , minik plastik parçalarının salyangozlarda bile bulunduğunu keşfetti.

Afrika tatlı su omurgasızlarındaki polimer türlerinin ilk kimyasal tanımlaması olan çalışmada, alışveriş poşeti ve şişe kapağı olarak yaygın olarak kullanılan polietilen, naylon ve polipropilen de dahil olmak üzere çeşitli plastik türlerinin mevcut olduğu bulundu.

Akindele'nin Gine Körfezi'ndeki iki önemli nehri ve kollarını kapsayan bir diğer çalışmasında , suda yaşayan böceklerde mikroplastiklerin varlığı tespit edildi.

Böcekler besin zincirinin önemli bir parçası olduğundan mikroplastik kirliliğinin diğer hayvanları da etkilemesi bekleniyor.

Bunu ele almak için adımlar

Bu soruna karşı neler yapılabilir?

2024'ün başlarında , Federal Çevre Bakanlığı ve Lagos Eyalet hükümeti tek kullanımlık plastiklere yasaklar duyurdu. Ancak Temitope Sogbamu, yasağın başarısının uygulama için yapılan düzenlemelere bağlı olacağı konusunda uyarıyor. Nijerya, 2013'ten beri tek kullanımlık plastikleri yasaklayan bir yasa üzerinde çalışıyor. Bu yasa hala ulusal düzeyde yürürlüğe girmedi.

Kehinde Allen-Taylor, başkalarının da sorunun çözümüne dahil olmasını istiyor. Araştırmacı, şirketlerin kurumsal sosyal sorumluluğun tüm unsurlarını kabul etmeleri durumunda Nijerya'da plastik atıkları nasıl azaltabileceklerini araştırdı. Sürdürülebilir uygulamalar işletmelere de fayda sağlar.

Commissioning Editor: Nigeria

Editör: Haber Merkezi