Günümüz beslenme anlayışında önemli bir yer tutan işlenmiş ve paketli gıdaların obeziteye neden olduğunu belirten Gözde Kuşadası Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Fikret Beyaz, obezitenin, yaşam tarzı değişimi ve tüp mide ameliyatı ile tedavi edilebildiğini söyledi.
Op. Dr. Beyaz, toplumun büyük bölümünü etkileyen ve küçük yaşlardaki çocuklarda da görülebilen obezitenin günümüzde daha hareketsiz bir yaşam sürdüren insanlarda arttığını da ifade etti.
Op. Dr. Fikret Beyaz, boy ve kilo oranı gözetilerek hesaplanan vücut kitle indeksi (VKİ) 40'ın üzerinde olanların obez olarak kabul edildiği bilgisini verdi.
Vücut kitle indeksi (VKİ) ne kadar yüksek ise obeziteye bağlı ölüm riskinin de o kadar yüksek olduğunu dile getiren Op. Dr. Fikret Beyaz, “Tüp mide ameliyatı öncesinde yapılan tetkikler sonucunda ameliyat gerçekleşir. Ameliyatta midenin %75-80'lik kısımı çıkarılmaktadır. Mide- bağırsak sistemindeki doğal akış yolunda herhangi bir değişiklik yapılmamaktadır. İştah hissi veren ghrelin isimli hormon üretimi düşer, iştah azalır ve az miktarda gıda ile tokluk hissi yaşanır. Ameliyatın laparoskopik yapılması, daha küçük kesilerin olmasını ve yaşanabilecek komplikasyon oranın minimum düzeyde olmasını sağlar. Tüp mide ameliyatı kilo kaybını sağlamanın yanında fazla kilonun neden olduğu diyabet, hipertansiyon, uyku apnesi gibi sağlıklı problemlerinde iyileşme sağlayarak yaşam kalitesini artırmaktadır” diye konuştu.
KİLO VERME HIZI KİŞİLERE GÖRE DEĞİŞİYOR
Ameliyat sonrası hastanın birkaç gün hastanede kalması gerektiğini iade eden Op. Dr. Fikret Beyaz, şöyle devam etti: “Taburcu olurken hastaların aklında hiçbir soru işareti kalmayacak şekilde, ameliyat sonrası beslenme düzeni ve bir süre kullanmaları gereken ilaçlar ayrıntılı olarak açıklanmaktadır. Ameliyat sonrası 1-3-6-9 ve 12. aylarda rutin kan tahlilleri ile hasta takipleri devam etmektedir. Kan tahlillerinde hastalarda herhangi bir değerde eksiklik söz konusu ise gerekli öneriler verilmektedir. Tüp mide ameliyatında kilo verme süreci kişiden kişiye değişmektedir ve her hastanın kilo verme hızı aynı değildir. Vücut ideal kiloya yaklaştıkça kilo verme hızı yavaşlamaktadır ve bu durum çok normaldir. Burada önemli olan, ideal kiloya yaklaştıkça sağlıksız beslenme düzeninine dönülmemesi ve sağlıklı yaşam tarzının devam ettirilmesidir”