TBMM Genel Kurulu’nda Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi'nin üç maddesi daha kabul edilerek yasalaşma sürecinde önemli bir adım atıldı. Kabul edilen maddelere göre, öğretmenler ve yöneticilere Devlet Memurları Kanunu kapsamında başarı belgesi, üstün başarı belgesi ve ödül verilebilecek. Ayrıca, öğretmenler ve yöneticiler için disiplin hükümleri de uygulanacak.

Yeni Disiplin Düzenlemeleri

Meclis tarafından kabul edilen maddeler kapsamında, öğrencilere ve eğitim süreçlerine ilişkin mevzuata aykırı paylaşım yapan öğretmenlere kınama cezası verilecek. Bunun yanı sıra, özel ders veren ya da öğrencilerin başarılarını taraflı değerlendiren öğretmenler aylıktan kesme cezası alacaklar. Ayrıca, Türk Ceza Kanunu'nda belirtilen bazı suçlardan hüküm giyenlerin öğretmenlik meslekleri sona erecek.

TEKNOFEST Adana'nın Üçüncü Gün Etkinlikleri Başladı TEKNOFEST Adana'nın Üçüncü Gün Etkinlikleri Başladı

Siyasi Partilerin Görüşleri

Saadet Partisi Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin, ücretli öğretmenlik uygulamasının kaldırılması ve Milli Eğitim Akademisi kurulmasının eğitim niteliğini artıracağını vurguladı. MHP Milletvekili Mevlüt Karakaya, teklifin öğretmenlerin haklarını güçlendirdiğini belirtirken, CHP Milletvekili İsmet Güneşhan ise kanunun, öğretmenlik mesleğinin itibarını zedelediğini savundu.

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan Adımlar

AK Parti Milletvekili Nazım Maviş, Milli Eğitim Bakanlığı’nın temizlik, güvenlik ve öğrencilere verilen ücretsiz yemek hizmetlerini anlatarak, bu düzenlemelerin öğretmenlerin özlük haklarını iyileştirmeye yönelik önemli çalışmalar olduğunu belirtti. Maviş, ayrıca uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik sistemlerinin de öğretmenlerin kariyer basamaklarını güçlendirdiğini ifade etti.

Kanun teklifinin 3 maddesinin kabul edilmesinin ardından, TBMM Genel Kurulu’nun 8 Ekim 2024'te tekrar toplanmasına karar verildi.

Editör: Haber Merkezi