ADANA – CHP Adana Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, ekonomideki kötü gidişat ve iktidarın bu duruma karşı aldığı tavrı sert bir dille eleştirerek, konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı. Sümer, icra dosyalarındaki artış, açlık sınırının asgari ücreti geçmesi ve kredi kartı borçlarındaki patlamaya dikkat çekerek, vatandaşların yaşadığı ekonomik sıkıntılara vurgu yaptı.


"7'den 70'e Herkes İcralık"

Orhan Sümer, UYAP verilerine dayanarak yaptığı açıklamada, 2024 yılı Ocak ayında icra dairelerine gelen yeni dosya sayısının, bir önceki yılın aynı dönemine göre %5,3 artışla 856 bine ulaştığını belirtti. 2023'te bu rakam 813 bin olarak kaydedilmişti. Sümer, “31 Ocak itibariyle derdest (devam eden) dosya sayısı 22 milyon 295 bine yükseldi. Son bir yılda derdest dosya sayısı net olarak 880 bin arttı. İcra Daireleri artık dosyalara yetişemiyor. 7’den 70’e herkes icralık,” ifadelerini kullandı.


"Açlık Sınırı, Asgari Ücreti İlk Ayda Geçti"

Ekonomik krizin derinleştiğini belirten Sümer, Türk-İş'in Ocak 2024 verilerini hatırlatarak, açlık sınırının 22 bin 131 TL, yoksulluk sınırının ise 72 bin 88 TL olduğunu belirtti. Sümer, “Açlık sınırı, 22 bin 104 TL olan asgari ücreti daha yılın ilk ayında geçti. Bir önceki aya göre açlık sınırı 1.048 TL, yoksulluk sınırı ise 3.413 TL arttı. Bu artış, vatandaşların geçim sıkıntısını daha da derinleştiriyor. Artık bu ayı ekonomik anlamda rahat geçirdik diyen bir aile kalmadı. Herkes isyan ediyor,” dedi.

CHP Meclis Üyesi Yasemen Çelik Genç Yaşta Hayatını Kaybetti CHP Meclis Üyesi Yasemen Çelik Genç Yaşta Hayatını Kaybetti

"Kredi Kartı Vatandaşın Kâbusu Oldu"

Sümer, artan yaşam maliyetleri nedeniyle vatandaşların kredi kartına bağımlı hale geldiğini ifade ederek, “Vatandaş mutfağı döndürmek, çocuğunun okul masrafını karşılamak, hatta işe gitmek için bile kredi kartı kullanıyor. Ancak bu durum bir noktada içinden çıkılamaz bir hale geliyor,” dedi.

17-24 Ocak tarihleri arasında bireysel kredi ve kredi kartı borçlarının 54,7 milyar TL artarak 4 trilyon 15 milyar TL'ye yükseldiğini belirten Sümer, “2025 yılının ilk dört haftasında bankaların takibe aldığı bireysel kredi ve kredi kartı borçları 13,6 milyar TL arttı. Bankalar, bu borçları düşük karşılıklarla varlık yönetim şirketlerine devrediyor, bu da borç yükünün gerçek boyutlarını gizliyor. Nitekim varlık yönetim şirketlerinin alacakları geçen yıl 21 milyar TL arttı. Artık mızrak çuvala sığmıyor,” ifadelerini kullandı.


"Ekonomideki Bu Gidişata Seyirci Kalınamaz"

Orhan Sümer, iktidarın ekonomik kriz karşısında pasif kalmasını eleştirerek, “Vatandaşın yükü her geçen gün artıyor, hükümet ise bu duruma seyirci kalıyor. Halkımızın sesine kulak verilmesi ve acil ekonomik reformların hayata geçirilmesi gerekiyor,” diyerek sözlerini tamamladı.

Editör: Haber Merkezi