CHP'li Gülcan Kış: Aydıncık Yat Limanı Projesi Deniz Canlılarına ve Plajlara Zarar Veriyor CHP'li Gülcan Kış: Aydıncık Yat Limanı Projesi Deniz Canlılarına ve Plajlara Zarar Veriyor

CHP Adana Milletvekili ve TBMM Kit Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, ekonomideki gelişmeler ve vatandaşın yaşadığı sorunları Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı. Sümer, AKP'nin kamu borcunda rekor kırdığını ve vatandaşın borç yükünün her geçen gün arttığını vurguladı.

AKP Kamuda Borç Rekoru Kırdı

Orhan Sümer, AKP'nin iktidara geldiği 2002 yılı sonunda Türkiye’nin dış borç stokunun 131,8 milyar dolar düzeyinde olduğunu, AKP döneminde bu rakamın 375 milyar dolar artış kaydettiğini belirtti. Sümer, "Türkiye dış borçları için yine AKP döneminde dışarıya 234 milyar dolar faiz ödedi" dedi.

Türkiye Batık Kredi Cenneti

Sümer, bankaların vadesinde tahsil edemediği için icra takibine aldığı batık kredilerin 21 Haziran itibariyle 214,9 milyar liraya kadar yükseldiğini belirtti. Batık kredilerde geçen yılın aralık ayından başlayan hızlı yükselişin sürdüğünü ifade eden Sümer, "Batık kredilerin büyük miktarlı olanları ise iktidara yakın şirketlerin olduğu Sayıştay Raporlarına yansıyor. Yıllardır tespit ediliyor ancak tahsil edilemiyor. Ya da edilmek istenmiyor. Ancak iş acı reçeteye gelince fatura millete çıkıyor" dedi.

Vatandaş Bayrama Gitti, Borcu Katlandı

Sümer, tüketicilerin bankalara olan borçlarının 2024 yılı başından bu yana 492 milyar lira (yüzde 18,1 oranında) arttığını belirtti. Bu dönemde bireysel kredilerin bakiyesinin 198 milyar lira, kredi kartı borç bakiyesinin ise 295 milyar lira artış kaydettiğini söyledi. Sümer, "Bankalar ve finans kuruluşlarının tüketicilerden zamanında tahsil edilemediği için icra takibine aldıkları bireysel kredi ve kredi kartı alacakları ise 14-21 Haziran haftasında 2,6 milyar lira daha artarak 68,2 milyar lira oldu. Vatandaşların zamanında ödeyemediği için bankalar tarafından icra takibine alınan bireysel kredi ve kredi kartı borçlarında yıl başından bu yana 22,8 milyar liralık (yüzde 50) artış yaşandı. Bankalar zaman zaman bu borçları düşük bir karşılıkla varlık yönetim şirketlerine devrettikleri için gerçek rakam bundan çok daha yüksek" dedi.

Orhan Sümer'in açıklamaları, ekonomik sorunların büyüklüğünü ve vatandaşın yaşadığı zorlukları gözler önüne serdi. Sümer, hükümeti ekonomideki bu olumsuz tabloyu düzeltmek için acil ve etkili önlemler almaya çağırdı.

Editör: Haber Merkezi