Toplumsal Özgürlük Partisi Sözcüler Kurulu üyesi ve DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, zenginlerden servet vergisi alınmasını ve bu gelirin yoksullara temel gelir olarak aktarılmasını öngören bir kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sundu.

Koca’nın hazırladığı teklifte, servet vergisi ile bir fon oluşturulması ve bu fondan açlık sınırının altında gelire sahip olan hanelere aylık düzenli ödemeler yapılması önerildi. Teklifte, vergi adaletinin sağlanması amacıyla dolaysız vergilerin artırılması gerektiği vurgulanarak, Türkiye'deki en zengin yüzde 5 ve yüzde 10’un servet payı açısından Avrupa sıralamasında üst sıralarda yer aldığı belirtildi.

Servet Vergisi Oranları ve Önerilen Maddeler:

  • Gayrimenkul, lüks taşınır mal, banka mevduatı ve diğer finansal varlıkları 40 milyon TL ile 100 milyon TL arasında olanlardan yıllık yüzde 2 oranında, 100 milyon TL ile 250 milyon TL arasında olanlardan yüzde 3,5 oranında vergi alınması öneriliyor. Varlıkları 750 milyon TL’yi aşanlardan ise yüzde 10 oranında vergi alınması teklif ediliyor.

  • Toplanan bu servet vergisiyle oluşturulacak fondan, açlık sınırının altında geliri olan hanelerde öncelikli olarak kadınlara verilmek üzere, en az bir bireye düzenli olarak asgari ücret miktarında ödeme yapılması öngörülüyor.

    İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu’dan Kadın Cinayetleri ve Cezasızlık Uygulamalarına Sert Tepki İstanbul Milletvekili Kezban Konukçu’dan Kadın Cinayetleri ve Cezasızlık Uygulamalarına Sert Tepki

Teklifin, yoksullukla mücadele ve gelir dağılımında adaletin sağlanması adına önemli bir adım olduğu belirtiliyor. Programın merkezi hükümet tarafından finanse edilip, yerel yönetimlerle iş birliği içinde uygulanması planlanıyor.

Kanun teklifinin Meclis’te ne zaman görüşüleceği ve nasıl karşılanacağı merakla bekleniyor.

Editör: Haber Merkezi