Gündem

Pir Sultan Abdal Kültür Derneğinden 12 Eylül’ün 44. Yılında İnsanlık Suçuna Karşı Mücadele Vurgusu

Abone Ol

12 Eylül’ün 44. Yılında İnsanlık Suçuna Karşı Mücadele Vurgusu

Bugün, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin 44. yılı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Merkezi tarafından yapılan açıklamada, 12 Eylül askeri faşist darbesi bir insanlık suçu olarak nitelendirildi ve Aleviler başta olmak üzere, bu ülkenin devrimci, yurtsever ve ilerici halklarına karşı organize bir saldırı olduğu ifade edildi.

Yapılan açıklamada, 12 Eylül'ün sadece siyasi bir darbe olmadığı, aynı zamanda halkların hak ve özgürlük mücadelesinde büyük tahribatlar yaratan bir yıkım projesi olduğu vurgulandı. Özellikle Aleviler için bu darbenin tarihsel olarak unutulmaz bir saldırı olduğu ve inançlarına, haklarına doğrudan yöneldiği belirtildi.

Alevilerin, tarih boyunca eşitlik, adalet ve demokrasi değerlerine sahip çıktığı ve faşizme, gericiliğe karşı durdukları ifade edildi. 12 Eylül darbesinin ardından, Alevi köylerinin ve mahallelerinin talan edildiği, binlerce Alevinin evlerinden edilerek tutsak edildiği, korkunç işkencelere maruz kalan gençlerin yanı sıra, idam edilenlerin de binlerle ifade edildiği kaydedildi.

Ayrıca 12 Eylül darbesi ile birlikte zorunlu din derslerinin anayasal güvence altına alındığı, tarikat ve cemaatlerin önü açılarak Alevilerin asimilasyon politikalarının hızlandırıldığı belirtildi. Üniversitelerin özerkliğini kaybetmesiyle birlikte bilimsel ilerlemenin önüne geçildiği, gençlik ve öğrenci hareketlerinin bastırıldığı ifade edildi.

AKP-MHP İktidarı 12 Eylül'ün Devamı Olarak Görülüyor

Açıklamada, bugünkü AKP-MHP iktidarının 12 Eylül darbesinin devamı olduğu ve bu yönetimin halk düşmanı politikalarının, 12 Eylül darbesinin mirası olarak değerlendirildiği belirtildi. 12 Eylül Anayasası’nın hâlâ yürürlükte olduğuna dikkat çekilen açıklamada, cemaat ve tarikatların devlet içinde etkili olması da 12 Eylül'ün bir sonucu olarak görülüyor.

"Kahrolsun Faşizm, Yaşasın Laik ve Demokratik Cumhuriyet Mücadelemiz!"

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, demokrasi güçleriyle birlikte laiklik ve özgürlük mücadelesinden asla vazgeçmeyeceklerini ve darbecilere karşı olan mücadelelerine devam edeceklerini duyurdu.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Merkezi