Adana Şehir Hastanesi Başhekimlik Binası önünde bir araya gelen Adana Tabip Odası, SES ve Genel Sağlık İş Sendikası yönetici ve üyeleri ‘Şiddetsiz bir ülke ve şiddetsiz bir sağlık ortamı’ istediklerini dile getirerek basın açıklaması yaptılar.
Yitirilen tüm hekim ve sağlık çalışanları için bir dakikalık saygı duruşunda bulunulmasının ardından katılımcı kurumlar adına basın açıklamasını okuyan Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Özden Polatöz, ‘Demokrasi Ve Hukukun İşlediği, Bilimsel ve Şiddetsiz Bir Sağlık Ortamında Çalışmak İstiyoruz!’ sözlerini yineledi.
Adana Tabip Odası, Genel Sağlık-İş ve SES (Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası), 17 Nisan “Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü” dolayısıyla Adana Şehir Hastanesi önünde ortak bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
Basın açıklamasını Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Özden Polatöz okudu. Dr. Polatöz, 17 Nisan’ın, 2012 yılında Gaziantep’te hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülen Dr. Ersin Arslan’ın ölüm yıldönümü olması nedeniyle Türk Tabipleri Birliği tarafından “Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü” olarak ilan edildiğini hatırlatarak, her yıl bu tarihte farkındalık oluşturmayı hedefleyen etkinlikler düzenlendiğini belirtti.
Dr. Polatöz, sağlık emekçilerine yönelik şiddetin toplumsal ve yapısal nedenlerine dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı:
“Demokrasi ve hukukun işlediği, bilimsel ve şiddetsiz bir sağlık ortamında çalışmak istiyoruz.”
2023 yılında Türk Tabipleri Birliği tarafından yapılan bir ankette her 10 hekimden 9’unun en az bir kez hasta ya da hasta yakını tarafından şiddete maruz kaldığını, buna rağmen çoğunun bunu resmi mercilere bildirmediğini vurgulayan Polatöz, Beyaz Kod verilerinin ise hâlâ Sağlık Bakanlığı tarafından eksiksiz olarak paylaşılmadığını belirtti.
Açıklamada, sağlıkta şiddetin sadece fiziksel saldırılarla sınırlı kalmadığı; tehdit, hakaret ve mobbingin de günlük pratiğin bir parçası haline geldiği belirtildi. Sağlıkta Dönüşüm politikalarının oluşturduğu memnuniyetsizlik ortamının şiddeti beslediğine dikkat çekilerek, acil servislerde güvenliğin sağlanamadığı, sağlık emekçilerinin her geçen gün daha güvencesiz koşullarda çalıştığı vurgulandı.
“Şiddete sıfır tolerans” söyleminin sadece bir propaganda aracı olamayacağına” dikkat çeken Dr. Polatöz, iktidar çevrelerinin zaman zaman kullandığı kışkırtıcı söylemlerin şiddet ortamını körüklediğini, sağlıkta şiddetin önlenebilmesi için gerçek ve samimi bir mücadele gerektiğini ifade etti.
Talepler Net ve Somut
Basın açıklamasında şiddetsiz bir sağlık sisteminin mümkün olduğu, ancak bunun için yalnızca sağlık alanında değil, toplumsal ve siyasal düzeyde de dönüşüm gerektiği ifade edildi. Türk Tabipleri Birliği’nin yasa önerisine de yer verilen açıklamada şu talepler sıralandı:
-
Performansa dayalı sistem kaldırılmalı, ekip çalışmasını esas alan bir düzen kurulmalı.
-
Hekime yeterli süre ayrılacak şekilde randevu planlaması yapılmalı.
-
Güvenceli istihdam yaygınlaştırılmalı, sağlık çalışanı sayısı artırılmalı.
-
Sağlık kurumlarında güvenli ve huzurlu çalışma ortamı sağlanmalı.
-
Merkezi şikâyet hatları kaldırılmalı.
-
Acil servislerde yalnızca acil hastalara hizmet verilmesi sağlanmalı.
-
TTB’nin önerdiği caydırıcı yasa derhal hayata geçirilmeli.
Açıklama, “Şiddetsiz bir ülke, şiddetsiz bir sağlık ortamı istiyoruz” çağrısıyla sona erdi.