Betül FIRAT: Öncelikle hoş geldiniz diyor ve söyleşimizin başlangıcında bir iki cümleyle sizi tanımak istiyoruz. Gülten Türkel kimdir?
Gülten TÜRKEL: Asıl mesleğim Veteriner Hekimlik. Her hekim gibi tüm canlıların yaşamaları için uğraş veren yaşamlarıyla da insanından tutun da karıncasına kadar doğayı şenlendirmelerinden mutluluk duyan bir insanım. Ankara Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra eğitimimin staj ve post doktora evrelerini Almanya’da tamamladım. Bir süre serbest çalışmanın ardından kamuda görev aldım. Görevim nedeniyle Avrupa, ABD ve Güney Amerika’nın birçok ülkelerinde bulunma ve değişik kültürleri tanıma fırsatı buldum. İki yabancı dil biliyorum. Okumayı, değişik kültürleri tanımayı, müzik dinlemeyi, resim yapmayı, sinema ve tiyatroyu çok severim. Ama en öne çıkan tarafım derseniz, tam bir kitap kurduyum.
Betül FIRAT: Yazmaya nasıl başladığınızdan ve ne kadar zamandır yazdığınızdan bahseder misiniz biraz?
Gülten TÜRKEL: Yazmaya İlkokuldan itibaren yazmaya başladığımı söylesem hiç yalan olmaz. Milli bayramlarımızda ve anneler günü gibi özel günlerde kendi yazdığım şiirlerimle katılım yapardım ve çevremden güzel eleştiriler alırdım. Daha sonraları ortaokul ve lisede aslında sayısal bölüm öğrencisi olmama rağmen kompozisyon yarışmalarına katılırdım. Mansiyon ödülleriyle taltif edildiğim olmuştur. Üniversite dönemimde ise yazar ve şair Necdet Evliyagil ile tanışma fırsatı buldum. Evliyagil tarafından değerlendirilen şiirlerim ilk kez Ajans Türk Dergisi’nde yayınlandı.
Betül FIRAT: Edebiyat alanında ilk eseriniz nedir ve ilk yayınlanan eseriniz hangisidir?
Gülten TÜRKEL: Ajans Türk Dergisi’nde yayınlanan şiirlerimi, daha sonrasında çalıştığım Et ve Balık Kurumu (Şimdiki Et Süt Kurumu) Dergisindeki bilimsel ve güncel yazılarımı dikkate almaksızın; ilk romanım olan “ YAKUT KOLYENİN SIRRI” eserim 2021 yılında yayınlandı. Kısa bir sürede tükenen eser kinci basımına girdi.
Betül FIRAT: Ailenizde sizden başka sanatın herhangi bir alanıyla ilgilenene var mı?
Gülten TÜRKEL: Ailemde sanata değer çok verilir. Ablam müzikle, ağabeyim ise müzik ve resim dalıyla ilgilenirken babam ve amcalarımın da müziğe eğilimleri olup; en az bir müzik aletini mükemmel kullanabilmektedirler. Ama hepsi de çok iyi birer okuyucudur.
Betül FIRAT: Sizin için önemli olan eseriniz hangisidir?
Gülten TÜRKEL: Eserlerim arasında ayırım yapamıyorum ki. Hepsi benim çocuklarım gibiler. Hepsi farklı konuda farklı yaşamları anlatıyorlar. Hepsi benim için çok özel.
Betül FIRAT: Bir yazar sanatını icra ederken en çok neye dikkat etmeli?
Gülten TÜRKEL: Her yazarın farklı bir özelliği, yaratıcılığı, dili, anlatımı var. Üsluba desem o da günümüzde değişti. Mesela Yeraltı Edebiyatı var ki çok da başarılı yazarlar ve onları takip eden büyük bir okuyucu kitlesi var. O yüzden bu sorunuza söyleyeceğim şey, o da yazarların dillerini gerçekten çok iyi bilmeleri ve kullanımına sahip olmaları, çok okuyarak kendilerini her konuda bilgiyle donatmaları gerektiğidir.
Betül FIRAT: Kitaplarla aranız nasıldır? En son hangi kitabı okudunuz? En çok tavsiye edeceğiniz kitap hangisi olurdu?
Gülten TÜRKEL: Kitaplarla aram çok iyidir. Konu, tür, yazar ayırt etmeksizin çok okurum. Okuduğum kitapları birçok kitap kulüplerinde yorumlamaktan da müthiş zevk alırım. En son okuduğum kitap Hakan Günday’ın “Az” eseri. Onun da yorumunu yaptım tabii. Tavsiye edebileceğim kitap ve yazar adı çok fazla. O yüzden şöyle cevap verebilir miyim? Stefan Zweig, Jack London, Dostoyewski, Tolstoy, Sabahattin Ali, Yaşar Kemal, Aytmatov, Çehov, Betül FIRAT… Yok, sayamayacağım inanın; hepsinden farklı tat alıyorum. O yüzden hepsi diyeyim mi?
Betül FIRAT: Sizi etkileyen şair, yazar veya sanatçılar kimlerdir?
Gülten TÜRKEL: Beni en çok etkileyen şair Cemal Süreya, Cahit Tarancı, Nazım Hikmet Ran… Yazar; Stefan Zweig, Jack London, Yaşar Kemal ve dediğim gibi diğerleri. Fazla ayırt edemiyorum. Hepsini çok beğenerek okuyorum.
Betül FIRAT: İyi yazmak için bir formül var mıdır? Yazmak isteyenlere önerileriniz nelerdir?
Gülten TÜRKEL: Bence iyi yazmak için çok okumak gerekiyor. Yazmak isteyenlere önerim çok okusunlar.
Betül FIRAT: Gençlerimizi edebiyata ve sanata kazandırmak için neler yapılabilir?
Gülten TÜRKEL: Gençlerimizi edebiyata sanata yönetmenin yolu ilk önce aileden sonra okuldan geçiyor. Evde ebeveyni çok okuyan çocukların da okumaya, edebiyata yöneldiği bir gerçek. Okulda da tıpkı Rusya da ya da Avrupa ülkelerinde olduğu gibi kendi ve dünya yazarlarının edebi yaşamları ve kitapları sevdirilerek okutulmalı, tanıtımları sağlanmalı. Edebiyata yatkınlığı olan gençler keşfedilerek cesaretlendirilmeli, yarışmalara teşvik edilmeli, yazma konusunda yol gösterilmelidir. Bunun içinde en etkin yol okulların okul gazeteleri, dergileri vs. etkinlikleri olmalıdır. İlk adımlar da oralarda sağlanmalı bence.
Betül FIRAT: Sizi okumak isteyen, takip etmek isteyen dostlarımız nerelerden ulaşabilirler?
Gülten TÜRKEL: Facebook (Gulten Turkel) ve Intagram (gulten.turkel.7)sayfalarımdan takip edebilirler. Kendi kitaplarımın ve okuduğum kitapların yorumlarını da oradan paylaşıyorum.
Betül FIRAT: Şu ana kadar sohbetimizi okuyan ve bizlere eşlik eden dostlara son olarak ne söylemek istersiniz?
Gülten TÜRKEL: Cehaletin koyu bir karanlık olduğunu söyleyerek her karanlığa ışık olmak için bolca okumalarını tavsiye ediyorum tabii ki. Benim eserlerimi de okumayı ihmal etmesinler isterim. Röportaj için teşekkür ederim.