Gündem

Sokak Hayvanlarına Yönelik Yeni Düzenlemenin Yasalaşması Sonrası CHP'den Açıklama

Abone Ol

TBMM Genel Kurulu'nda yapılan görüşmelerin ardından, tartışmalı "Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" tüm maddeleriyle kabul edilerek yasalaştı. Daha önce yapılan eleştirilerle gündeme gelen düzenleme, özellikle sahipsiz sokak hayvanlarının durumunu ilgilendiriyor.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, yasalaşma kararının ardından yaptığı açıklamada, düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olduğunu belirterek, yaşam hakkını ihlal ettiğini savundu. Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yapacaklarını ifade eden Özel, halk sağlığı açısından aşılı sokak hayvanlarının önemli bir rol oynadığını vurgulayarak, tasarının riskli olduğunu kaydetti.

Özel, "Bu bizim görevimiz. En kısa zamanda yürütmeyi durdurma talebiyle bunu yapacağız. Dört buçuk yıldır Anayasa Mahkemesi, yürütmeyi durdurma kararını uygulamıyor. Burada vazgeçmelerini ümit ediyoruz," dedi.

Yasanın ilk halinde "katliam yasası" olarak adlandırıldığını belirten Özel, muhalefetin yoğun çabalarıyla bazı geri adımlar atıldığını kaydetti. Ayrıca, CHP'li belediyelerin bu kanunun getirdiği örtülü talimatlara karşı duracaklarını ifade etti.

Özgür Özel, "Bundan sonraki süreçte daha çok barınak yapmaya, aşılamaya, kısırlaştırmaya yönelik üzerimize düşen görevleri fazlasıyla yerine getireceğiz," dedi. Ancak, bu yükün belediyelerin mevcut kaynaklarıyla tam olarak yerine getirilmesinin mümkün olmadığını belirtti.

Sonuç olarak, yasada yapılan değişiklikler, sokak hayvanlarının korunmasına yönelik daha fazla hassasiyet gösterilmesine yönelik bir adım olarak değerlendiriliyor. Ancak muhalefetin tepkisi, düzenlemenin niteliği hakkında önemli tartışmalara da yol açmış durumda.