BM Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi Genel Sekreteri İbrahim Thiaw'a göre, güneş ve rüzgar enerjisi de dahil olmak üzere sürdürülebilir enerji kaynakları, dünya genelindeki toplulukların çölleşmeyi ve toprak kaybını tersine çevirmesine yardımcı olabilir. 

Bay Thiaw, her yıl 17 Haziran'da kutlanan Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü öncesinde BM Haberlerine konuştu

Ibrahim Thiaw: Çölleşme küresel olduğu kadar yerel düzeyde de yaşanıyor. Bunu yerel düzeyde ele almadığımız sürece küresel düzeyde asla kontrol edemeyiz. Küresel politikalara ve küresel kararlara ihtiyaç var. 

Gıda güvenliği ve gıda egemenliği açısından etkileri çok büyük.

Bu aynı zamanda zorunlu göçü de tetikliyor. İnsanlar artık topraklarında yiyecek üretemezlerse göç edecekler. Örneğin Sahel veya Haiti'de gördüğümüz gibi, küresel güvenlik açısından ciddi sonuçlar doğabiliyor. İnsanların toprağa ve suya erişim konusunda kavga etmesi daha fazla çatışmaya yol açıyor. Bunun daha fazlasını görüyoruz ve bunun toplulukların homojenliği ve ulusal ekonomiler üzerinde sonuçları oluyor.

Ekran Görüntüsü 2024 06 22 094656

Toprak kaybı ve çölleşme sorununu ele almadığımız sürece, tarım ve gıda üretimindeki zorluklar nedeniyle 2050 yılına kadar küresel GSYİH'nın yüzde 50'ye varan kısmının kaybedilebileceği tahmin ediliyor. 

BM Haberleri: Arazi kaybı açısından şu anda trend nedir?

Ibrahim Thiaw: Dünyanın her yerinde arazi kaybı yaşanıyor ve arazi bozulması hem kurak hem de az kurak arazileri etkiliyor.

Ancak kurak alanlar ve çölleşme açısından kara yüzeyinin yüzde 45'inin çölleşmeden etkilendiği tahmin ediliyor. Belki 3,2 milyar insanın, yani dünya nüfusunun üçte birinin bundan etkilendiğini söylemek daha çarpıcı. 

Mersin: ‘Yeşil Bir Gelecek İçin Liman Şehirleri Ortaklığı’ projesi toplantısı gerçekleştirildi Mersin: ‘Yeşil Bir Gelecek İçin Liman Şehirleri Ortaklığı’ projesi toplantısı gerçekleştirildi

Her yıl Mısır büyüklüğünde yüz milyon hektar arazi bozuluyor. Arazi bozulmasını durdurmamız gerekiyor ama aynı zamanda 1,5 milyar hektarlık araziyi de restore etmemiz gerekiyor.

BM Haberleri: Bunu nasıl yapacaksınız? 

İbrahim Thiaw: Tarım tekniklerini geliştirerek, maden çıkarma ve diğer madencilik endüstrileri açısından arazi üzerinde yarattığımız etkiyi azaltıyoruz. Ekonomiyi çeşitlendirmek ve daha fazla gelir yaratma fırsatı yaratmak için dünyanın bazı yerlerinde insan faaliyetleri açısından baskıyı azaltmamız da önemli.

Ekran Görüntüsü 2024 06 22 094554

Bozulmuş araziyi eski haline getirmek pahalı bir faaliyet değildir ancak daha fazla gıda güvenliği sağlamak ve çatışmaları azaltmak için kesinlikle gereklidir. Arazi restorasyonuna yatırılan her bir dolar, 30 dolara kadar ekonomik fayda sağlayabilir; dolayısıyla restorasyon faaliyetlerine yapılan yatırım, ekonomik açıdan oldukça karlıdır.

Bu sadece yerel toplulukların değil aynı zamanda hükümetlerin ve özellikle özel sektörün sorumluluğundadır çünkü dünyadaki arazi kullanımının en büyük etkeni büyük tarımdır.

BM Haberleri: Esas olarak gelişmekte olan küçük ülkelerden mi bahsediyoruz? 

İbrahim Thiaw: Hayır. Bu, Amerika Birleşik Devletleri, Hindistan, Çin, Hindistan ve Pakistan da dahil olmak üzere tüm ülkeleri etkileyen küresel bir olgudur.

Ancak küçük ülkelerde, rezervleri olmayan ve halkını koruyacak sigorta sistemleri olmayan küçük ekonomilerde etki çok daha şiddetli oluyor. Gelirleri yalnızca topraktan elde edebilecekleri gelire dayalı olan topluluklarda kırılganlık düzeyi çok daha yüksek. 

BM Haberleri Çölleşme tek başına mevcut değil. İklim değişikliğiyle nasıl bir ilişkisi var?

Ibrahim Thiaw: Çölleşme iklim değişikliğinin güçlendirici etkisidir. İklim değişikliği çölleşmeyi artırıyor çünkü elbette aşırı olaylar topraklar, topluluklar ve yerel ekonomiler üzerinde de ciddi etkiler yaratıyor. 

Ekran Görüntüsü 2024 06 22 094500

Yani temelde karşılıklı etkileşim halindedirler ve bu nedenle daha kapsamlı bir küresel tabloya sahip olmak önemlidir. İklim sorununu çözmeden biyoçeşitliliği veya toprağı koruyabileceğinizi veya bunun tersini yapabileceğinizi düşünmek yanlıştır. 

BM Haberleri: Yerel düzeydeki küçük ölçekli müdahaleler çok önemli, ancak gerçek bir fark yaratmak için hükümetlerden ve özel sektörden büyük bir baskıya ihtiyaç olacak gibi mi görünüyor?

İbrahim Thiaw: Evet, yerel toplulukların her gün gösterdiği çabaları göz ardı etmemeliyiz. Hükümetlerden çok daha fazla desteğe ihtiyaçları var. Ayrıca çevreyi tahrip eden tarım endüstrisine yönelik daha az sübvansiyon görmeleri gerekiyor. Bazı durumlarda çevreyi tahrip eden kamu parası, ekonomileri gerçekten yeniden inşa etmek için kullanılmalıdır. 

Dolayısıyla, mutlaka daha fazla para enjekte etmemiz gerekmiyor, ancak sahip olduğumuz parayı daha iyi harcamamız gerekiyor.

BM Haberleri: Sanırım bazıları bunun hükümetlerin paralarını harcama şeklini değiştireceği yönündeki aşırı iyimser bir bakış açısı olduğunu söyleyebilir. 

Ibrahim Thiaw: Hayır, politik açıdan mantıklı. Bir vergi mükellefi olarak paramın nereye gittiğini görmek isterim. Çevremi yok eden, çocuklarım için eko-kaygı yaratan, topluluklarımın geçim kaynaklarını yok eden faaliyetlere yatırım yapılıyorsa, o zaman bir seçmen olarak hükümetimin paramı daha fazla üretecek diğer alanlara yatırması konusunda ısrar ederim. benim için gelir ve daha fazla sürdürülebilirlik yaratmak.

BM Haberleri: Sahel'deki Moritanya'dansınız. Bu arazi bozulmasının gerçek zamanlı olarak gerçekleştiğini gördünüz mü? 

İbrahim Thiaw: Durum çok üzücü. Hayatım boyunca arazi bozulmasına tanık oldum. Ama aynı zamanda çok da umudum var çünkü olumlu değişikliklerin geleceğini görüyorum. Genç neslin bu eğilimi tersine çevirmeleri gerektiği gerçeğinin bilincinde olduğunu görüyorum.

Daha fazla çiftçi ve pastoralistin üzerlerine düşeni yapmaya çalıştığını görüyorum. Arazi restorasyonuna yatırım yapan insani yardım dünyası da dahil olmak üzere uluslararası toplumun daha fazla müdahalesini görüyorum. Dolayısıyla, eğer çabalarımızı birleştirirsek ve işbirlikçi bir şekilde çalışırsak, bu eğilimi tersine çevirmenin mümkün olabileceğine dair bana umut veren bir hareket görüyorum.

Ve sahip olduğum en iyi umut, kalkınmanın ve küçük ve orta ölçekli işletmelerin eksik halkası olan enerjidir. Güneş ve rüzgar enerjisinden yararlanma yeteneğimiz sayesinde artık enerjiye uzak yerlerden de erişilebiliyor. 

Enerji ve tarımı birleştirme olasılığı da çok olumlu çünkü su toplayabilir, yiyecek depolayabilir, yiyecek kaybını azaltabilirsiniz. Yerel düzeyde zincirler oluşturmak için bu gıdayı işleyebilirsiniz.

Editör: Haber Merkezi