Taliban hükümeti kadınların BM örgütü için çalışmasını yasaklarken, Birleşmiş Milletler Afganistan'daki operasyonlara devam edip etmeme konusunda "korkunç bir seçim" yapmak zorunda kalıyor.

Taliban yetkilileri, 2021'de iktidarı ele geçirdiklerinden bu yana Afgan kadınlara yüksek öğrenimden ve birçok devlet işinden men edilmeleri de dahil olmak üzere bir dizi kısıtlama getirdi. Aralık ayında, Afgan kadınların yerli ve yabancı sivil toplum kuruluşlarında çalışmasını yasakladılar ve 4 Nisan'da bunu ülke çapındaki BM ofislerini de kapsayacak şekilde genişlettiler.

Afganistan'daki BM misyonu Salı günü yaptığı açıklamada, yasağın "BM Şartı da dahil olmak üzere uluslararası hukuka göre yasa dışı olduğunu ve bu nedenle Birleşmiş Milletler'in uyamayacağını" söyledi.

Açıklamada, "Bu yasakla, fiili Taliban yetkilileri, Birleşmiş Milletleri Afgan halkına destek olmak ve teslim olmak ile yükümlü olduğumuz norm ve ilkelere bağlı kalmak arasında korkunç bir seçim yapmaya zorlamak istiyor" denildi. söz konusu.

Artan bordürler, Taliban'ın 1996 ile 2001 yılları arasında Afganistan'ı ilk kez ele geçirmesini hatırlatıyor.

Açıklamada, "Bu krizin Afgan halkı üzerindeki olumsuz sonuçlarından fiili yetkililerin sorumlu olacağı açık olmalıdır" denildi.

BM tüzüğünü ihlal eden kararname

BM, ülkede yaklaşık 400 Afgan kadını istihdam ediyor ve bu rakamın büyük kısmını yerel çalışanlar oluşturuyor. Bu ayın başlarında, Afganistan'daki BM insani yardım koordinatörü Ramiz Alakbarov, kararnamenin dünya kuruluşunun tüzüğünü ihlal ettiğini söyledi.

AFP haber ajansına verdiği demeçte, "Hiçbir otoritenin Birleşmiş Milletler'e kimin istihdam edilmesi gerektiği konusunda talimat veremeyeceği kesinlikle açık" dedi. "Bir istisna yapmayacağız."

Yasağın duyurulmasından bu yana BM, erkek ve kadın tüm Afgan personeline bir sonraki duyuruya kadar ofislere rapor vermemelerini emretti.

Yasak, Taliban yetkililerinin ciddi eleştirilere maruz kalmasıyla uluslararası öfkeyi tetikledi. Şimdiye kadar BM yasağı için herhangi bir açıklama veya gerekçe yayınlamadılar.

Toplamda, ülkenin 3.900 kişilik BM işgücünde yaklaşık 3.300 Afgan var.

Birçok STK, Aralık ayında kadın personel yasağının açıklanmasının ardından protesto amacıyla ülkedeki tüm operasyonları askıya aldı ve yardım kuruluşlarına göre yarısı açlıkla karşı karşıya olan Afganistan vatandaşlarının daha fazla sefalet yaşamasına neden oldu.

Sağlık sektöründe çalışan kadınların kararnameden muaf tutulması günlerce süren tartışmalardan sonra kabul edildi, ancak BM de genel bir muafiyetten yararlandı.

BM yetkilileri, kısıtlamanın Afganistan'ın dünyanın en kötü insani krizlerinden birini yaşadığı bir dönemde BM'nin bağış toplama çabalarını da engelleyeceğini söyledi.

BM, Aralık 2021 ile Ocak 2023 arasında Afganistan'a 1,8 milyar dolar hava taşımacılığı yaparak ülkenin 38 milyon vatandaşı için bir yardım cankurtaran halatı finanse etti ve iç ekonomiyi destekledi.

2021'den beri Afgan kadınlara getirilen diğer kısıtlamalarda, genç kızların ortaokula gitmeleri yasaklandı, kadınlar birçok devlet işinden atıldı, erkek akrabaları olmadan seyahat etmeleri engellendi ve ideal olarak bir burka ile evin dışında örtünmeleri emredildi.

Editör: Haber Merkezi