DEM Parti Mardin Milletvekili Kamuran TANHAN; Tıp hekimlerinin uzmanlık eğitimi için girdikleri 2024 TUS 1. Dönem yerleştirme sonuçları Haziran ayının başında açıklanmıştı. Hekimler, kazandıkları uzmanlık eğitimi kurumuna yerleşebilmek için kurumlarından ilişik kesmek istediklerinde, pek çok engelleme ile karşılaştıklarını belirtmektedir. Kimi yerde fiili olarak, kimi yerde de valilik yazısıyla, yerine atanan kişi göreve başlayana kadar hekime ayrılış yaptırılmayacağının belirtildiği tarafımıza iletilmektedir.

DEM Parti Mardin Milletvekili Kamuran TANHAN, Sağlık Bakanı Kemal MEMİŞOĞLU tarafından yanıtlanması talebiyle bu konuda bir soru önergesi verdi.

Verilen önerge şu şekilde

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın, Sağlık Bakanı Kemal MEMİŞOĞLU tarafından Anayasanın 98 ve İç Tüzüğün 96. ve 99. Maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Kamuran TANHAN

Mardin Milletvekili

Tıp hekimlerinin uzmanlık eğitimi için girdikleri 2024 TUS 1. Dönem yerleştirme sonuçları haziran ayının başında açıklanmıştı. Özellikle Kürt illerinde illerde görev yapan hekimler, kazandıkları uzmanlık eğitimi kurumuna yerleşebilmek için kurumlarından ilişik kesmek istediklerinde, pek çok engelleme ile karşılaştıklarını belirtmektedir. Kimi yerde fiili olarak, kimi yerde de valilik yazısıyla, yerine atanan kişi göreve başlayana kadar hekime ayrılış yaptırılmayacağının belirtildiği tarafımıza iletilmektedir.

Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği’nin 13/6 maddesinde; “ÖSYM tarafından yerleştirilenler, uzmanlık eğitimine başlatılmak üzere gereken işlemlerin yapılması için sonuçların ilanı tarihinden itibaren on iş günü içerisinde ilgili atamaya yetkili kuruma başvurur. Atamaya engel durumu olmayan adayların atama işlemleri kırk beş gün içinde tamamlanır. Uzmanlık eğitimine başlamasına mani ve kabul edilebilir kanuni gerekçeleri olmaksızın görevine başlamayanların atamaları iptal edilir.” düzenlemesine yer verilmiştir. Bu gerekçeyle TUS’u kazanan hekimlerin ilgili eğitim kurumundan bir an önce eğitime başlayabilmesi için çalıştığı kurumlardan ayrılışının yapılması gereklidir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu m. 62'de “Başka yerdeki görevlere atananlar, atama emirlerinin kendilerine tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde o yere hareket ederek belli yol süresini, izleyen iş günü içinde işe başlamak zorundadırlar… Yukarıdaki süreler; … Eski görevlerine devamları kurumlarınca yazılı olarak tebliğ edilenler için yerlerine atanan memurların gelmesi veya yeni görev yerlerine hareketlerinin kurumlarınca tebliği, tarihinde başlar.” şeklinde yer verilen hükmün burada uygulanmasına olanak yoktur. Zira Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşları Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde, sağlık personelinin ayrılışının geciktirilebilmesi sadece iller arasında isteğe bağlı yer değiştirmelerle sınırlı tutulmuştur.

Bu bağlamda;

 1.     Haziran ayının başında açıklanan 2024 TUS 1. Dönem yerleştirme sonuçlarına göre, 29 Temmuz 2024 tarihi itibariyle, kazandıkları uzmanlık eğitimi kurumuna yerleşen hekim sayısı kaçtır? Uzmanlık eğitimi kurumuna yerleşmek için halihazırdaki kurumlarından ilişik kesmek isteyip de ilişiği kesilmeyen hekim sayısı kaçtır?

2.      Söz konusu TUS yerleştirme sonuçlarına göre kazandıkları uzmanlık eğitimi kurumuna yerleşebilmek için kurumlarından ilişik kesmek isteyen hekimler neden engellenmektedir? Bu durumun gerekçesi/gerekçeleri nedir?

3.     TUS’u kazandıkları için ilgili sağlık kurumlarına naklen atamaları Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan hekimlerin çalıştıkları kurumda hizmete devam etmelerine ilişkin olarak, Sağlık Bakanlığı tarafından yazılı olarak ve kişiye özel bir tebligat yapılmış değildir. Vali tarafından yayınlanan genel emir ile veya hekimin çalıştığı sağlık kurumunun amiri tarafından görülen lüzum üzerine hekimin ayrılışının engellenmesi mümkün müdür? Bunun kanuni gerekçesi nedir?

4.     Anayasanın, Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi kenar başlıklı 42’nci maddesi “Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz.” hükmünü içermektedir. Halihazırda zaten ayları bulan TUS sınavı yerleştirme sonuçlarının açıklaması üzerine bir de hekimlerin ilgili eğitim kurumlarına yerleştirilmesi hususunda yapılan engellemeler Anayasa m. 42’ye aykırı değil midir?

Bakan Göktaş'tan Narin Cinayeti ve Sıla Bebek Olayına İlişkin Önemli Açıklama Bakan Göktaş'tan Narin Cinayeti ve Sıla Bebek Olayına İlişkin Önemli Açıklama

5.     Mezkûr sorunun çözülmesi ve sürecin hızlandırılması adına herhangi bir girişimde bulunacak mısınız?

 

Editör: Haber Merkezi