Sağlık

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yeni tebliğ: Gıda etiketlerine sıkı denetim geliyor

Abone Ol

Gıda sektöründe önemli bir düzenleme daha hayata geçiyor. Artık işletmeler, ürünlerde kullandıkları parti numarası veya işaretin uygunluğunu kayıt altına alarak gerektiğinde Tarım ve Orman Bakanlığı’na sunmakla yükümlü olacak. Parti numarası veya işareti taşımayan gıdalar ise piyasada satışa sunulamayacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda güvenliğini sağlamak, tüketicinin sağlığını ve menfaatlerini korumak amacıyla önemli bir adım attı. Hazırlanan "Türk Gıda Kodeksi Gıdaların Ait Olduğu Partiyi Tanımlayan İşaretler veya Numaralar Hakkında Tebliğ Taslağı" görüşe sunuldu. Bu taslakla birlikte, gıdaların ait olduğu partiyi tanımlayan işaretlere dair usul ve esaslar detaylandırıldı.

Parti numarası, aynı koşullarda üretilen, imal edilen veya ambalajlanan bir gıdanın, satış birimleri topluluğunu ifade ediyor. Artık piyasada parti numarası veya işareti taşımayan ürünler bulunamayacak.

KAPSAM DIŞINDA TUTULAN GIDALAR


Yeni düzenleme, bazı ürün gruplarını kapsam dışında tutuyor. Geçici depolara veya ambalajlama tesislerine satılan tarımsal ürünler, üretici birliklerine sevk edilen ürünler ve son tüketiciye satış noktasında paketlenmiş olan gıdalar bu hükme tabi olmayacak. Ayrıca 10 santimetrekareden küçük ambalajlar, porsiyon dondurmalar ve yenilebilir buzlar da kapsam dışında tutulacak.Parti numarası veya işareti her seferinde üretici tarafından belirlenecek ve bu bilgiler gıda etiketlerinde açıkça gösterilecek. Gerekli görülen durumlarda, "P" veya "L" harfleri parti numarasının önünde yer alacak. Ayrıca, etiket üzerinde son tüketim tarihi belirtiliyorsa, bu tarih parti numarası olarak kullanılabilecek.

Tebliğ taslağına uymayan işletmelere idari yaptırımlar uygulanacak. Tebliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte, 4 Ocak 2012 tarihinde yayımlanan önceki tebliğ yürürlükten kaldırılacak. Gıda işletmecileri, 31 Aralık 2026'ya kadar bu düzenlemeye uymak zorunda olacak.