Türk Kadınlar Konseyi Derneği Adana Şubesi tarafından Türkiye’nin ilk kadın valisi Dr. Lale AYTAMAN’a 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde ‘Cumhuriyetin Öncü Kadınları Onur Ödülü takdim edildi.
1991-1995 yıllarında Muğla Valisi olan Dr. Lale Aytaman, valiliği döneminde ortaya koyduğu başarılı çalışmaları ile ‘kadından vali olmaz’ diyenleri utandırmış, daha sonraki yıllarda ANAP’dan milletvekili olmuş, parti içinde ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisinde önemli kurulların üyeliklerine ve komisyon başkanlıklarına seçilmiş; TBMM’de Kadının Statüsünü Araştırma Komisyonu Başkanlığı yapmış, milletvekilliği döneminde de kadınları güçlendirecek önemli çalışmalar yapmıştı.
Kadınların her alanda güçlendirilmesi gerek
TKKD Adana şubesi tarafından online olarak düzenlenmiş olan toplantıda, Lale Aytaman, vali olduğunda icraatlarına kadın bakış açısını yansıtmak, kadının sosyal ve siyasal yaşamda olduğu gibi üretimde ve istihdamda da görünür olmasına katkıda bulunmak amacıyla çalışmalar ortaya koyduğunu, bunları yaparken ne tür zorluklarla karşılaştığını, onları nasıl aştığını anlattı. O dönem hayata geçirdiği projelerden bazılarının halen devam ettiğini, bundan dolayı da mutlu olduğunu anlattı. Üniversite yıllarından beri kadın sorunlarıyla ilgilendiğini, doktora tezinin de kadın sorunlarıyla ilgili olduğunu belirten Aytaman, dünyada saygın ve gelişmiş bir ülke olabilmek için kadınların her alanda güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Ancak onca çabasına ve ortaya konulan onca başarısına rağmen 31 yılda sadece 5 kadının vali olarak atanabilmiş olmasından, şu anda da sadece 2 kadın vali olmasından dolayı üzgün olduğunu ifade etti. Bu sayının çok daha yüksek olması gerektiğini, bu görevi layıkıyla yapabilecek bir çok kadın olduğunu belirtti.
Toplumsal cinsiyet eşitliği
Ülkemizde, bürokrasinin özellikle üst düzey konumlarda kadın-erkek fırsat eşitsizliğinin en derin yaşandığı alan olduğunu belirten Aytaman, milletvekilliği döneminde de, kadınların siyasi ve sosyal alanda tepe pozisyonlarda yer almaları için kota veya benzeri düzenlemelerin getirilmesi, kadına yönelik şiddetin ve kadın istismarının önlenmesi gibi kadını ilgilendiren pek çok konuda çalışmalar yaptıklarını, bu konuda önerilerini içeren bir rapor hazırlayıp TBMM’ye sunduklarını ve 1998’de kabul edildiğini, önerdikleri bazı yasal düzenlemelerinde kısmen gerçekleştirildiğini, kadına yönelik şiddetle ilgili ilk yasanın çıkartıldığını, daha sonrasında Cedaw Sözleşmesi’ne konulan -bir madde hariç- tüm çekincelerin kaldırıldığını ve yeni medenin kabul edildiğini ifade etti. Ancak onca çabaya rağmen, ülkemiz halen toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda arzu edilen noktada değil, dedi.

TKKD Akdeniz Bölge ve Adana Şube Başkanı Av. Meryem Türktekin, bürokrasideki en büyük cam tavanlardan birini kırarak kadınların vali olmasının önünü açan, valiliği ve milletvekilliği döneminde kadınları güçlendirmek adına yaptığı önemli çalışmalarla kadın haklarının gelişimine katkı sunan Dr. Lale Aytaman’a, Türk kadınları adına teşekkürlerini sunarak ‘Cumhuriyetin Öncü Kadınları Onur Ödülü’ takdim etti.
Türktekin, günümüz kadınları, sizler gibi öncü kadınlar ve o yanan, o yüzyıllarca ezilen, emeği sömürülen, o katledilen kadınlar sayesinde; hangi görüş ve düşünce de olursa olsunlar eşitlik konusunda birlikte mücadele etmeleri gerektiği bilincine ulaşmışlardır.

Şuan sadece dünyada değil, ülkemizde de olağanüstü bir kadın mücadelesi yaşanmaktadır, Bizlerde acısıyla, ezilmişliğiyle, direnişiyle yahut önderliğiyle, bu bilinci, bu azmi yaratmış olan gelmiş geçmiş tüm kadınları nezdinizde saygıyla selamlıyor, tüm kadınların ‘Dünya kadınlar Günü’nü kutluyoruz, dedi.

TKKD Genel Başkanı F. Fatoş İnal da, tüm kadınların ve katılımcıların ‘Dünya kadınlar Günü’nü kutladı. Sayın Lale Aytaman tarihe mal olmuş bir kişidir. Sadece yurt içinde değil, Avrupa Parlementer Meclisi’nde de ülkemizi fevkalade temsil ettiler. Böylesine önemli bir ödülün bu anlamlı günde derneğimiz adına kendilerine takdim edilmesinden dolayı mutluluk duyduğumuzu belirtiyor, Adana Şubemizi ve ilk kadın valimiz Sayın Lale Aytaman’ı kutluyoruz, dedi.