Toplantıya TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Alpay Azap, Merkez Konseyi üyeleri Dr. Ali Karakoç ve Dr. Nilüfer Ustael katıldı.
Vergi Adaletsizliği ve Bütçe Tercihleri Eleştirildi
Basın toplantısında ilk sözü alan Dr. Ali Karakoç, merkezi yönetim bütçesinin yürütmenin tercihlerini yansıttığını belirterek, bütçedeki vergi gelirlerinin %99’unu oluşturan dolaylı vergilerin adaletsizliğine dikkat çekti. Sağlık Bakanlığı bütçesinin toplum yararını, koruyucu sağlık hizmetlerini ve sağlık emekçilerinin haklarını önceliklendirmediğini belirten Karakoç, şu ifadeleri kullandı: “İktidarın tercihini emekçilerden ve yoksul halktan yana değil, sermayeden yana kullandığı; sağlığı bir hak olmaktan çıkarıp bir tüketim nesnesine dönüştürdüğü açıktır.”
2025 Bütçesi Üzerine Kritik Değerlendirme
TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Alpay Azap, TTB’nin 2025 Yılı Bütçe Kanunu Teklifi üzerine değerlendirmesini sundu. Gelirlerin %69,5’inin dolaylı vergilerden sağlanmasını eleştiren Azap, “Bu durum, sağlık gibi kamusal harcama taleplerinin belirlenmesinde de yansımasını buluyor. Türkiye, OECD ülkeleri arasında cari sağlık harcamaları itibariyle son sırada” dedi.
Azap, 2025 yılı için açıklanan 1 trilyon 20 milyar 317 milyon 291 bin TL’lik bütçenin, bir önceki yıla göre %17,4 oranında azaltıldığını ve bakanlık bütçesinin genel bütçe içindeki payının %6,9’a yükselmiş olmasına rağmen yetersiz kaldığını belirtti. “2024 yılında verilen her 100 TL yerine 2025 yılında 82,6 TL verilmiştir” ifadelerini kullanan Azap, bu durumun yoksulları daha da yoksullaştıracağını vurguladı.
Koruyucu ve Tedavi Edici Hizmetler Açığı
Sağlık Bakanlığı bütçesinin yalnızca %26,8’inin koruyucu sağlık hizmetlerine ayrılmasını eleştiren Azap, özel hastanelere kaynak aktarımının yol açtığı sorunlara dikkat çekti. HPV aşıları ve diğer kritik aşı tedariklerinin önceliklendirilmediğini, şehir hastanelerine ayrılan bütçenin tedavi edici hizmetlerin %15’ine denk geldiğini belirtti.
Azap, ayrıca hekimlerin maaşları ve emeklilik haklarına ilişkin taleplerini şu şekilde dile getirdi: “Maaşlarda %150-200 oranında artış sağlanmalı, emeklilik maaşlarındaki farklılıklar giderilmelidir. Performansa dayalı ödeme oranı %10-15’i geçmemeli, tüm sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyan tek kalemden ödeme sağlanmalıdır.”
Adaletsiz Bütçe Eleştirisi
Toplantıda söz alan Dr. Nilüfer Ustael, değerlendirmeye katkıda bulunan Dr. Onur Hamzaoğlu’na teşekkür ederek şu ifadeleri kullandı: “Sonuç nettir: Emekçinin sırtına yüklenmiş ama geri dönüşü olmayan adaletsiz bir bütçe. TTB olarak bu yaklaşıma karşıyız.”
Basın toplantısı soru-cevap bölümüyle sona erdi.