"Matem orucu sadece Kerbela'da Yezid'in zulmü ile zalimce katledilen Hz. Hüseyin ve 71 arkadaşı için değil, yeryüzünde kaderin, acının, hüznün ve belaların buluştuğu birçok yerde yaşanmış ve yaşanan olaylar içindir."

WhatsApp Image 2023-08-13 at 17.20.45

PSAKD Adana Merkez Şube tarafından dernek binasında aşure etkinliği düzelendi. Bir çok kurum temsilcisinin de katıldığı etkinlikte İlyas Turan bir konuşma gerçekleştirdi.

WhatsApp Image 2023-08-13 at 17.21.28

PSAKD Adana Merkez Şube Yönetim Kurulu adına Başkan İlyas Turan şunları ifade etti;

Değerli Dostlar,

Hz. Hüseyin ve arkadaşlarını, Kerbela'da katledilişlerinin 1343’üncü yılında saygıyla anıyorum. Canlar, Aleviler Kerbela'yı anlatarak, günümüzün Kerbelalarına dikkat çekerek, zalimler ile mazlumlar arasında yaşanmış ve yaşanan hakikatleri göstermek için her yıl matem ayını muhabbet içinde yaşarlar.

WhatsApp Image 2023-08-13 at 17.20.44 (1)

Kerbela, Aleviler için bir yandan hayatın onlara dar edilmesini, acıyı, kederi ve hüznü; diğer yandan zulmü, faciayı ve belayı anlatır. Kerbela, keder ile belanın buluştuğu yerlerdir. Sadece bir mekan değil, zalimlerin mazlumlara hayatı dar ettiği, zulmettiği, acı çektirdiği yerleridir. Yezid ve Emevi saltanatı ise bunun mimarıdır.

Kerbela'da Hz. Hüseyin ve arkadaşlarının Yezid'e biat etmeyerek haklının, mazlumların yanında hak ve adalet için ölümü göze aldıklarını hatırlatmalıyız. Onlar Yezid tarafından katledildiler. Kerbela, kıyımın, zulmün ve facianın yanı sıra direnişin ve acının da simgesidir.

WhatsApp Image 2023-08-13 at 17.20.44 (2)

Kerbela, günümüze uzanan hak ve adalet için acının orucu, umudun aşuresi ve bir daha Kerbelaların yaşanmaması için direnişin adıdır. Kerbela, akıl ile vicdanın, masumiyet ile mazlumun, geçmişin yaralarından geleceğin aydınlık kapılarına açılan Muharrem erkânlarındaki muhabbettir.

Matem orucu sadece Kerbela'da Yezid'in zulmü ile zalimce katledilen Hz. Hüseyin ve 71 arkadaşı için değil, yeryüzünde kaderin, acının, hüznün ve belaların buluştuğu birçok yerde yaşanmış ve yaşanan olaylar içindir. Dersim, Sivas, Çorum, Maraş, Suruç, Ankara Garı, Taksim 1 Mayıs, Gezi, Roboski, 6-7 Eylül olayları, Ortadoğu, Afrika, Asya ve yeryüzünde yaşanmış ve yaşanan tüm Kerbelalarda katledilmiş insanlar ve onların davası içindir.

WhatsApp Image 2023-08-13 at 17.20.45 (2)

Kerbela, her acıyı bal eyleyenlerin zalimlerin insan kıyımına, nefretine ve kinine karşı, "Sevgi bizim dinimizdir, benim kâbem insandır" diyenlerin insan sevgisini hak ve adalet uğruna yücelttiği yoldur. Bu nedenle aşuremizi Kerbela'da Yezid tarafından katledilen Hz. Hüseyin ve arkadaşları için kaynattık. Aşuremizi dünyanın neresinde olursa olsun, dini, dili, etnik kimliği, ırkı, cinsi veya rengi ne olursa olsun zalimin zulmüne uğrayan mazlumlar için kaynattık.

WhatsApp Image 2023-08-13 at 17.20.45 (1)

Biz aşuremizi birlik için kaynattık.

Aşure lokmamıza katkı sunan üyelerimize ve Pir Sultan Dostlarına ayrı ayrı teşekkür ederiz. Hak hizmetlerini kabul eylesin.

Gelin, canlar bir olalım, münkire kılıç çalalım.

Teşekkür ederim.

Editör: Haber Merkezi