Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun kabul edilişinin 100. yılı anısına düzenlenen “Türk Asrı ve Türkiye Yüzyılında Milli Eğitim Çalıştayı” sona erdi. Çalıştayın kapanış konuşmasını yapan Türk Eğitim Sen Genel Başkanı Talip Geylan, Anayasa tartışmalarına değinerek, farklı siyasi ve ideolojik kesimlerin Anayasa'nın ilk üç maddesine yönelik bir ittifak içinde olduğunu belirtti.

Geylan, “Aslında Cumhuriyetin kuruluş ilkelerinden rahatsız olan birileri, ‘Anayasamızın ilk 3 maddesinden rahatsız değiliz ama 4’üncü maddesini kaldıralım’ diyorlar. Bunu asla kabul etmiyoruz! Herkes bilsin ki Anayasamızın ilk 4 maddesi kırmızı çizgimizdir, DOKUNDURTMAYIZ!” ifadelerini kullandı.

Türkiye Sevdası ve Eğitimdeki Varlık

Geylan, Türk Eğitim Sen'in sadece bir sendika değil, aynı zamanda milli bir sivil toplum kuruluşu olduğunu vurgulayarak, “Türk Eğitim Sen’in önceliği Türkiye’dir. Bu nedenle kuruluş sloganımız da ‘Türkiye sevdamız ekmek için kavgamız’ şeklindedir” dedi. Türkiye'nin temel değerlerinin Anayasa'nın ilk dört maddesinde ifade edildiğini belirten Geylan, yokluklarının düşünülmesi gerektiğini vurguladı.

Değerler Eğitimi ve Eğitimdeki Tehditler

Geylan, son yıllarda Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nun ruhuna aykırı girişimlerin olduğunu ifade ederek, değerler eğitimine dair eleştirilerde bulundu. “Değerler eğitimi tabi ki çok önemli. Çocuklarımızı milli, manevi ve evrensel değerlere haiz bireyler olarak yetiştireceğiz. Ama yeterli mi? Hayır,” dedi.

Ii

PSAKD Genel Başkanı Cuma Erçe: “Maraş’la Hesaplaşılmadan Gelecek Aydınlanmaz” PSAKD Genel Başkanı Cuma Erçe: “Maraş’la Hesaplaşılmadan Gelecek Aydınlanmaz”

Ayrıca, devletin okullarında farklı mahfillerin eğitim vermesine karşı olduklarını ifade eden Geylan, “Öğretmenlere güvenelim. Değerler eğitimini devlet kendi öğretmeni eliyle versin. Bu, öğretmene hakarettir” şeklinde konuştu.

Çalıştayda Ele Alınan Konular

Çalıştayda dört farklı komisyon, çeşitli konuları ele aldı:

  • Milli Kültür, Milli Kimlik, Milli Sanat ve Türk Dünyasına Yönelik Çalışmalar: Türk eğitim sisteminin çağın gereklerine uygun olarak Türk milli kültürü ve ahlakını temel alan insan yetiştirilmesi gibi konular.

  • Eğitim Programları ve İçeriği ile Yükseköğretim Çalışmaları: Okul yapılandırmaları, Atatürkçülük kazanımları ve müfredat geliştirme üzerine görüşler.

  • Mesleki Eğitim, Bilişim ve Gelecek Hedefleri: Mesleki eğitim, teknoloji ve eğitim, yapay zeka gibi konulara yönelik öneriler.

  • Öğretmen Yetiştirme ve Öğretmenin Özlük Hakları: Eğitim fakülteleri ve öğretmenlerin sürekli gelişimi üzerine değerlendirmeler.

Bu çalıştay, Türk Eğitim Sen'in milli değerler ve eğitimdeki sorunlara dair duyarlılığını bir kez daha ortaya koydu. Eğitimdeki tehditlere karşı birlik ve beraberlik mesajı verildi.

Editör: Haber Merkezi