Meryem Ana Yortusu Coşkuyla Kutlandı
Ermeni Kilisesi’nin beş büyük yortusundan biri olan Meryem Ana’nın Göğe Yükseliş (Asdvadzadzin) Yortusu, 18 Ağustos Pazar günü Türkiye’deki kiliselerdeki Badarak ayinleriyle kutlandı. Hatay Vakıfköy’deki Surp Asdvadzadzin Kilisesi, 6 Şubat depremlerinde ağır hasar almış ancak titiz bir onarım sürecinin ardından yeniden ibadete açıldı.
Onarım çalışmaları tamamlanan kilise, 17 Ağustos Cumartesi günü düzenlenen Odzum (kutsama) töreni ile yeniden ibadete açıldı. Töreni, Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan yönetti. Ayinde İngiltere ve İrlanda Ruhani Önderi Episkopos Hovagim Manukyan ve kilise din görevlisi Avedis Tabaşyan da hazır bulundu. İlahiler, Kıdemli Peder Dırtad Uzunyan ve Diyakos Ğazar Sabunci tarafından seslendirildi. Ayrıca, Kilise Vakıf Başkanı Cem Çapar ve yönetim kurulu, Vakıfköy Muhtarı Berç Kartun ve köy halkı da ayine katılım sağladı.
Patrik Maşalyan, Türkçe ve Ermenice yaptığı vaazda, kilisenin onarımında emeği geçenlere teşekkür etti ve bu sürece Episkopos Manukyan’ın önemli katkılar sağladığını belirtti. Maşalyan, “Depremler, sahtekarların yaptığı binaları yıktı. Eğer bereket istiyorsak, dürüst olmalıyız. Çalmamalı, insan gibi yaşamalıyız” diyerek, dürüstlüğün önemine vurgu yaptı.
Ayinin sonunda kilisenin bahçesinde tuz kutsandı, ardından Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından gönderilen itfaiye aracına binen Episkopos Manukyan, kilisenin çatısındaki haçları kutsadı. Akşam saatlerinde ise kilisenin bahçesinde davul ve zurna eşliğinde geleneksel harisa şenliği düzenlendi. Musadağ’ın yedi Ermeni köyünü temsil eden yedi harisa kazanı yakılarak gece geç saatlere kadar süren bir şenlik gerçekleştirildi.
Pazar günkü ayinde de Patrik Maşalyan, Kıdemli Peder Dırtad Uzunyan ve üç diyakos eşliğinde Badarak ayinini yönetti. Kilisenin bahçesinde üzümler kutsanarak Meryem Ana Yortusu coşkuyla kutlandı. Patrik Maşalyan, “Doğa bize bereketini değil lanetini gönderiyor” diyerek, insanlığın doğaya olan etkilerine dikkat çekti ve yağmur için dua edilmesi gerektiğini belirtti.
Kutlamalar, İstanbul'daki diğer Ermeni kiliselerinde de düzenlenen ayinlerle devam etti.