BM Dünya Gıda Programı (WFP) Salı günü yaptığı açıklamada, tarihi fon açığının onu operasyonlarının çoğunda erzaklarını "ciddi biçimde" azaltmaya zorladığını ve potansiyel olarak önümüzdeki 12 ay içinde 24 milyon insanı daha açlığın eşiğine ittiğini söyledi.

Yüzde 60'ın üzerinde fon açığı bulunan WFP'nin baş ekonomisti Arif Husain, örgütün 60 yıllık tarihinde "hiç bu tür bir eksiklik görmediğini" söyledi.  

Katkılar azalırken ihtiyaçlar artarken BM kurumu, operasyonlarının neredeyse yarısında "büyük kesintilerin" zaten uygulandığını söyledi.

Ajansın son analizi, gıda yardımındaki her yüzde bir kesintinin 400.000 kişiyi acil açlığa ittiğini gösteriyor.

Fon eksikliği , Kovid-19 salgınıyla başlayan ve Ukrayna'daki savaşla daha da artan ihtiyaçlarda büyük bir artış yaşandığı bir dönemde ortaya çıkıyor .

Dünyada yaklaşık 345 milyon insan halihazırda akut gıda güvensizliğiyle karşı karşıya; Buna acil düzeyde açlık çeken ve yetersiz beslenme nedeniyle ölme riski taşıyan 40 milyon kişi de dahildir. Bu sayı 2020'den bu yana iki katına çıktı.

WFP İcra Direktörü Cindy McCain, "Dünya çapında rekor seviyelerde açlıkla karşı karşıya olan insan sayısı göz önüne alındığında, hayat kurtaran yardımları kesmemiz değil, artırmamız gerekiyor" dedi.

Açlığın sıcak noktaları

Kesintiler, aralarında Afganistan, Bangladeş, Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DRC), Haiti, Ürdün, Filistin, Güney Sudan, Somali ve Suriye'nin de bulunduğu dünya çapındaki 79 WFP operasyonunda halihazırda hissedildi.

Bu yıl Afganistan'da 10 milyon insan örgütün desteğini kaybederken, nüfusun üçte birinden fazlası hâlâ her gece yatağına aç giriyor. 

Art arda yapılan bir dizi karne kesintisi nedeniyle BM kurumu Ekim ayından itibaren ülke genelinde ayda yalnızca üç milyon kişiye destek verebilecek.

Suriye'de gıda için WFP'ye bağımlı olan 5,5 milyon kişi halihazırda yüzde 50 karneye sahipti ve daha sonra kuruluş Temmuz ayında tüm karneleri yeniden yarı yarıya azalttı.

Ajans, hayat kurtaran yardımlardaki bu kesintilerin dalgalı etkilerinin, acil açlık seviyelerinin "daha da yükselmesine" neden olacağını söylüyor.

Tweet URL'si

Finansman kesintileri

Kaynaklardaki bu kadar büyük düşüşün nedenlerini açıklayan WFP, geleneksel bağışçılardan gelen finansmanın yetersiz olduğunu söyledi.

Finansmanda yüzde 41'lik bir düşüş yaşanırken, bağışçıların yorgunluğu ve COVID-19 salgınına yapılan harcamalar da katkıda bulunan faktörler arasında yer alıyor.

Bay Husain'e göre, düşük gelirlilerin rekor düzeydeki borç yükü altına girmesi ve bunun sonucunda temel gıda maddelerinin satın alınamaması nedeniyle işler daha da kötüleşiyor.

WFP'nin bağışçı tabanını genişletme ve çatışma, güvensizlik ve iklim değişikliği gibi küresel açlıktaki artışın temel nedenlerini ele alma ihtiyacının altını çizdi.

"Eğer temel nedenleri ele almazsak durum neden değişsin?" diye vurguladı.

Kıyamet döngüsü

Geçtiğimiz yıl, BM kurumu 160 milyonluk rekor bir sayıya ulaşarak dünya çapında birçok açlık ve kıtlık durumunu istikrara kavuşturdu. Bu, bu yıl için şu anda mevcut olandan yüzde 41 daha fazla fonla gerçekleşti.

Bay Husain'e göre, sağlanan bu düzeydeki yardım, şimdilik "kriz düzeyinde veya daha kötü açlık durumlarında olan insan sayısının nispeten istikrarlı olduğu" anlamına geliyor.  

"Eğer bu yardım ciddi bir şekilde ortadan kalkarsa, bu daha fazla acı görmeye başlayacağımız anlamına gelir."

Ekonomik şoklar, çatışmalar ve aşırı iklim koşulları nedeniyle ihtiyaçlar arttıkça, dünya çapında 783 milyon insan bir sonraki yemeğinin nereden geleceğinden emin değil.

WFP'deki uzmanlar, BM kuruluşunun "açların pahasına" yalnızca açlıktan ölenleri kurtarmaya zorlandığı insani bir 'kıyamet döngüsünün' tetiklenmesinden korkuyor.

Bay Hussain, erken müdahale ve toplumsal dirençliliğe yatırım yapılmadığı sürece "acil durumdan acil duruma geçiş döngüsünü sürdüreceğimiz" konusunda uyardı.

“Aynı hayatları tekrar tekrar kurtarıyoruz.” 

Editör: Haber Merkezi