22 Mart Cumartesi Saat 15’te Adana Yeni Müze Kompleksi Tarım Müzesi alanında yapılacak olan “Annemin Sandığından Defilesinin” amacı, annelerimizin el emeği göz nuru kültür hazinelerini sunarak “yaşlıların yaşamları boyunca toplumumuza yaptığı katkıların değerini ve önemini vurgulayıp yaşlı sorunlarına ve yaşlı haklarına” dikkat çekmektir.

Mustafa Kemal Atatürk’ ün “Bir milletin yaşlı vatandaşlarına ve emeklilerine karşı tutumu; o milletin yaşama kudretinin en önemli kıstasıdır. Mazide muktedirken bütün kudretiyle çalışmış olanlara karşı minnet hissi duymayan bir milletin, istikbale güvenle bakmaya hakkı yoktur.” Sözlerinden hareketle bizleri bugünlere ve geleceğe hazırlayan yaşlılarımıza olan minnet borcumuzu ödemek, hak ettikleri saygı ve değeri göstermek, yaşamlarını kolaylaştırmak ve yaşama sevinçlerini canlı tutarak sağlıklı, itibarlı, güvenli ve huzurlu yaşamalarını sağlamak birer yaşlı adayı olarak herkesin hepimizin görevidir.  

Yaşlı nüfusun artması, büyük ailelerin yerini çekirdek ailelere bırakması, evdeki yaşlı bakımını zorunlu üstlenen kadının çalışması, yaşlının çağa, teknolojiye ayak uyduramaması, yaşlıların yalnızlaşmasına ve eski önemini kaybetmesine, aileden ve toplumdan dışlanmasına ve çeşitli düzeylerde ayrımcılığa uğramalarına sebep olmaktadır.  Yaşlılar Ailelere, geçlere hatta devlete yük olmak gibi iddialara maruz kalmaktadırlar.

9361Fbaf Cf32 4B55 A011 Eed9C46B2578

Unutmayalım ki, yaşlılar bizim maddi ve manevi hazinelerimizdir, geçmişi geleceğe bağlayan köprüler, bir milletin örf-adet-kültür, bilgi ve tecrübelerini genç kuşaklara aktaran değerleridir. Merkezi yönetim ve yerel yönetimler ile sivil toplum kuruluşları yaşlıların bilgi ve tecrübesinden yararlanacak, topluma, aktif yaşama katılımını sağlayacak olanaklar yaratmalıdırlar. 

Her bir yaşlı bireyin insan onuruna uygun olarak şiddet-ihmal-suiistimal-istismar ve ayrımcılığa maruz kalmaksızın yaşama hakkı vardır.  Yaşlılar için en uygun yaşam, kendi evinde ailesi ve sevdikleriyle birlikte yaşamasıdır. Bunu teşvik için hali hazırda uygulanmakta olan evde sağlık, evde bakım gibi hizmetler, bakıcı ücreti gibi ekonomik destekler artırılmalıdır.

Ancak, mağdur, muhtaç, engelli, yatağa bağımlı, kronik hastalığı olan, yalnız yaşayan yaşlılarında olduğu ve artan nüfusla ve hastalıklarla orantılı sayılarının da arttığı göz önüne alındığında yeni huzurevleri, yaşlı hasta bakım merkezleri hatta terminal safhada olan hastalar için palyatif bakım merkezlerinin sayılarının geç kalmadan artırılması kaçınılmazdır.

F6E58Bea 176B 40C0 Ac05 9F528Da14A01

Ekrem İmamoğlu'nun ortağı olduğu, İmamoğlu İnşaat'a el konulduğu öğrenildi. Ekrem İmamoğlu'nun ortağı olduğu, İmamoğlu İnşaat'a el konulduğu öğrenildi.

Yaşlılar için en büyük armağan ilgidir. Sadece yaşlılar haftasında ve bayramlarda değil sıklıkla, onlara bir zaman dilimi ayırarak ailemizdeki, akrabalarımızdaki çevremizdeki yaşlılarla ilgilenmemiz gerekmektedir. Onlara minnet borcumuz olduğunu unutmayalım! Yaşlıları mutlu etmek kolaydır…

Yaşlılarla Dayanışma Derneği Başkanı

Dr. Ayten Leyla Sağlamtimur

Editör: Haber Merkezi