Seyhanlı üretici Cahit İncefikir’le bir araya gelen 26. Dönem Adana Milletvekili, Seyhan Belediye Başkan Aday Adayı Zülfikar İnönü Tümer, 3 bin 500 ağaçtaki 500 ton mandalinanın çürümeye terk edildiğine dikkat çekti
“Yazık, hem de çok yazık!”
Adana Seyhan’da mandalina çürümeye terk edildi
Tonlarca mandalina ‘çöp’ oldu!
ADANA - Türkiye’de üretilen yıllık 8 milyon tonluk narenciye üretiminin yaklaşık 2 milyon tonunu karşılayan Adanalı üretici adeta kan ağlıyor.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 26. Dönem Adana Milletvekili ve Seyhan Belediye Başkan Aday Adayı, İnşaat Mühendisi Zülfikar İnönü Tümer, Seyhan ilçesi Akkapı Mahallesi’nde çürümeye terk edilen mandalina bahçesinde üreticinin içler acısı halini gözler önüne serdi.
Adana Tarım Platformu Başkanı ve Seyhan Ziraat Odası Meclis Üyesi Cahit İncefikir’e ait 3 bin 500 mandalina ağacından oluşan 60 dönümlük bahçede açıklama yapan Tümer, 3 bin 500 ağaçtaki toplam 500 ton mandalinanın üretim maliyetini karşılamadığı ve satılamadığı için dalında çürümeye terk edildiğine dikkat çekti.
“YEREL YÖNETİMLER ÜRETİCİNİN YANINDA YER ALMALI”
Yerel yönetimlerin görev alanındaki çiftçi ve üreticiyle iş birliği halinde olmasının önemine vurgu yapan CHP’li Tümer, şunları söyledi:
“Türkiye’de üretilen ürünler varken dışarıdan ithalat yapıyoruz. Kendi ürünümüz dalında kalıyor. Kendi insanımız narenciyeye aç, meyveye aç, sebzeye aç, her şeye aç. Gördüğümüz manzara çok üzücü. Ben de bir belediye başkan aday adayı olarak, özellikle bir tarım ilçesi olan Seyhan’ın güney kesiminde üretim yapılan yerlere geldik. Üreticinin düştüğü durumu gördükçe Seyhanlının ihtiyaçlarını, hizmetlerini nasıl karşılayacağımızı tekrar planlamamız gerekiyor. Bu kadar üretim yapıp, masrafı yapıp hem pazarlayamamak hem de tüketicinin narenciyeden uzak kalması, salgın hastalıkların olduğu bir dönemde çocuklarımızın C vitamininden uzak kalması üzüntü verici. Bütün bunlar için bir üretim planlaması gerekiyor. Yerel yönetimlerin de üreticiye destek olması gerekiyor. En azından pazarlanması konusunda, ortak kooperatifle ihracatının sağlanması konusunda yerel yönetimlerin üzerine düşen görevler vardır. Başlı başına üzücü, başlı başına Türkiye adına sıkıntılı bir durumla karşı karşıyayız.”
Devletin üreticiye destekle ilgili ciddi bir sorun yarattığını kaydeden Tümer, “Devlet, üreticiye desteği zamanında vermiyor. Üretici mahkum oluyor” dedi.
CAHİT İNCEFİKİR: “ADANA’DAKİ ÜRÜNLERDEN BAŞKA ŞEHİRLERİN HABERİ BİLE OLMUYOR”
Eylül ayının ilk haftasında hasat edilmesi gereken ürünlerin Gerek yanlış tarımsal gerekse yanlış ihracat politikasından dolayı dalında kaldığına dikkat çeken bahçe sahibi Cahit İncefikir ise, “Erkenci mandalina dalında çürümeye başladı. Bu dönemlerde ihracat teşviki verilmedi. Daha sonra ton başına bin lira verildiğinde iş işten geçmişti. Hemen akabinde limon da dalında kaldı” diye konuştu.
Seyhan ilçesinin yüzde 90’ında limon ve mandalinanın dalında kaldığını söyleyen İncefikir, şöyle konuştu:
“Narenciye tüketilmediği gibi ulaştırılamıyor. Bedavaya bile alınsa nakliye, işçilik, paketleme, ulaşım maliyeti var. Sıfır liraya alınan bir ünün hangi şehre giderse gitsin 12-13 liraya mal oluyor. Erkenci ürünlerin çıktığı dönemde çok olduğundan dolayı tüketilemediği ile ilgili söyleniyor ama alâkası yok. İç Anadolu’da, Karadeniz’de, Doğu’da bir çok insan bunları görmüyor, almıyor, alamıyor. Çünkü birincil olarak insanların karınlarını doyurmaya çalışıyor. Temel bir ihtiyaç olarak görülmüyor. Ürünler dalında kalırken bir çok bölgedeki insan bunu alamıyor. Ürüne erişemiyor. Varsayalım kesilse bile 20 liraya satılıyor. Ürünün kendi bir maliyeti var. Gübre atıldı, ilaç atıldı, budandı, inanılmaz bir maliyet var, sürüldü, mazot ve gübrenin dışında damlama sulama, elektrik var. Buna benzer bir çok giderler bizi oldukça olumsuz etkiledi.”