Çukurova Belediyesi ve Adana Tabip Odası işbirliği ile yapımı tamamlanan 100. Yıl Kültür Sanat Merkezi Sergi Salonu açılışı gerçekleştirildi.
Açılışa Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin ve Adana Tabip Odası Başkanı Ahmet Suntur'un yanı sıra TTB 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, öncesi dönem Tabip Odası Başkanı Selehattin Menteş, Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu Başkanı Dr. Haluk Uygur, ünlü karikatürist Turhan Selçuk'un kızı Aslı Selçuk ve çok sayıda sanatsever katıldı.
Adana Tabip Odası Başkanı Suntur, Çukurovalılar için değil, tüm Adana için, aynı zamanda var olan bir eksikliğin tamamlanması açısından da mutluluk vericidir.
Öncelikle 100. Yıl Kültür ve Sanat Merkezi’nin oluşumunda emeği geçen Çukurova Belediye Başkanı Sayın Soner Çetin’e, Dr. Haluk Uygur’a, Dr. Ali İhsan Ökten’e ve Dr. Selahattin Menteş’e teşekkür ederim.
Bir teşekkür de Tabip Odamızın binasının yapımında her zaman yanımızda olan Zeydan Karalar Başkana etmek istiyorum.
Bugün salonumuzu modern Türk karikatürünün öncüsü olan yolu Çukurova’dan geçen Turhan Selçuk’un “Söz Çizginin” sergisi ile açıyoruz. Bu sergi ile yıllar öncesinden bize bugünleri anlatan Turhan Selçuk’u saygı ile anıyorum. Yine bu serginin oluşumunda ve salonumuzda açılması için bize her türlü yardımlarını gösteren Aslı Selçuk’a çok teşekkür ederim.
Adana Tabip Odamızın ve Çukurova Belediyesinin katkıları ile bugün bir sanat ve kültür merkezi haline gelmesi sadece Çukurovalılar için değil, tüm Adana için, aynı zamanda var olan bir eksikliğin tamamlanması açısından da mutluluk vericidir. Son zamanlara baktığımızda toplumsal olarak oldukça yıkıcı bir süreçten geçtiğimizi söyleyebiliriz. Önce salgın, arkasından ekonomik kriz ve deprem tüm toplumu oldukça olumsuz etkilerken hekim ve sağlık emekçileri bu süreç içerisinde en fazla çalışan, hasta olan ve vefat eden meslek grubu olmuşlardır. Türk Tabipleri Birliği, tabip odalarımız ve hekimler bu süreçte canla başla ellerinden geleni yapmışlar, toplumun bu acılarını ellerinden geldiğince azaltmaya, yaralarını sarmaya çalışmışlardır. Bu nedenle onlara da ayrıca teşekkür ediyorum.
Adana 230 kişilik konferans salonumuzun bitmesi ile de yine tüm kurumların faydalanacağı içerisinde çeşitli aktivitelerin, etkinliklerin yapılacağı bir mekan daha kazanmış olacak. Adana’mız için daha sanat dolu günler dileğimizdir. Bu nedenle binamızın daha da işlevsel hale gelmesini sağlayan tüm üyelerimize, geçmiş tüm yönetim kurullarına, bizlere yardım eden belediyelerimize, meslek odalarımıza, demokratik kitle örgütlerine, sivil toplum kuruluşlarına bir kez daha teşekkür ederim. Adanamıza hayırlı olsun." dedi
ÇETİN: "ÇOK HEYECANLANIYORUM"
"Kültür ve sanatla ilgil ibir etkinlik olduğu zaman, hele hele böylesi, kültürel ve sanatın merkezi sayıbalibecek bir alanın açılışı olduğu zaman çok heyecanlanıyorum" diyen Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, bugünün de böyle bir günlerden olduğunu söyledi.
10 yıl önce göreve geldiklerinde, Çukurova'yı aynı zamanda kültürün ve sanatın başkenti yapacaklarını söylediğini kaydeden Başkan Çetin, "Çünkü olması gereken bu. Orhan Kemal'in deyimiyle bu bereketli topraklar çok büyük edebiyatçılar, çok büyük sanatçılar, sinemacılar, karikatüristler yetiştirmiştir. Her ne kadar Turhan Selçuk Adana'da doğmasa da ilk çizgilerini sevgili kızının ve değerli hocalarımın da ifade ettiği gibi Adana Erkek Lisesi'nin sıralarında çizmeye başlamıştır. Adanalı'dan çok Adanalı olmuş ve Adana'nın adını bu anlamda da ülkeye ve dünyaya duyurmuş büyük bir değerimizdir" dedi.
Çukurova Edebiyat Festivali'nin bugün Türkiye'de çok konuşulan bir festival olduğunu kaydeden Başkan Çetin, "Katılımcılarıyla kente kattığı coşkusuyla, edebiyata, sanata sahip çıkmasıyla her geçen gün daha da etkinliğini artırarak devam ettiriyor. Onun dışında uluslararası karikatür festivalimiz var. Tabii, Turhan Selçuk'tan etkilenerek başlattığımız bir festivalimizdir ve uluslararası boyut kazanmıştır. Daha evvel de sevgili Turhan Selçuk'un bu sergisini bizim kültür merkezimizde de ayrıca sanatseverlerle buluşturmuştuk. Bunun dışında kültür, sanata katkı olsu diye Bülent Ecevit Kültür ve Sanat Parkımızın açılması, oradaki Celal Özdemir Müzik Atölyesi ve Resim Atölyesi... Onun haricinde toplum merkezlerinin sanatın her alanında yapmış olduğumuz kurslar ve büyük bir ilgiyle karşılanan bu kurslarımız sonucunda çok değerli sanatçılar yetişeceğini umut ediyoruz" diye konuştu.
75. Yıl Sanat Merkezi'nin yıkılmasından çok büyük üzüntü duyduğunu da belirten Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, "Depremden zarar görmüş olması sebebiyle şu anda birçok anılar da yok oldu gitti. İnşallah yerine büyükşehir belediyemiz çok daha güzel bir merkez yapacaktır" dedi. Bir sanat merkezinin olmasının gerektiğinin farkında olduğuna dikkat çeken Çetin, "Buna öncülük yaptıkları için, belki de atıl durumda kalmaktan kurtardıkları için en verimli şekilde sanatseverlerin hizmetine sunacakları için ben kendilerine çok teşekkür ediyorum. Bu tarih itibariyle Tabipler Odasıyla birlikte taşın altına elimizi değil, gövdemizi koyduk. Sanat için, kültür için ne gerekiyorsa hep beraber yapacağız" şeklinde konuşarak, diğer birimlerin de faaliyete geçmesi için üzerlerine düşeni yapacaklarının sözünü verdi.
TTB 2. Başkanı DR. ÖKTEN: "GEÇMİŞİN DE KOLAY OLMADIĞINI SÖYLEYEBİLİRİZ"
Modern Türk karikatürünün öncüsü olan Turhan Selçuk'u saygı ile andığını ifade ederek konuşmasına başlayan TTB 2. Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten, salonun açılışında her türlü desteği veren Aslı Selçuk'a da teşekkür etti. Ülke coğrafyasına bakıldığında en verimli toprakların Çukurova'da olduğunu ifade eden Dr. Ökten, "Geçmişten günümüze de baktığımızda edebiyat, sanat ve kültüre yön veren en bereketli sanatçılar çıkardı. Onlardan birisi Adana'da doğmasa da, Adana Erkek Lisesi'nde okuyan Turhan Selçuk'tur. Turhan Selçuk'un çizgilerine baktığımızda aslında geçmişin de kolay olmadığını söyleyebiliriz. Her dönemin zorlukları olacaktır ancak hiçbir dönem bu kadar zor olmamıştır. Eğer bu karikatürleri bugün çizseydi ya hakkında açılmış onlarca dava olacaktı, yada birçok meslektaşı gibi içeride olacaktı" şeklinde konuştu.
Altınoran Düşünce ve Sanat Platformu Başkanı Dr. Haluk Uygur da yaptığı konuşmada, 100. Yıl Kültür Sanat Merkezi Sergi Salonu'nun açılış hikayesini anlattı. Tüylerinin diken diken olduğunu belirten Dr. Uygur, bunun bir değil birden fazla sebebinin olduğunu söyledi. Yakında yaşanılan deprem sebebiyle 75. Yıl Sanat Galerisi'nin yıkılmasıyla bu kentte hiç galeri kalmadığını belirten Dr. Uygur, "Yani üç milyon nüfus olacak ve bir galerisi olmayacak. Halbuki bu kentte daha evvelten 6-7 galeri vardı.İkincisi ise bu galeriyi açarken Turhan Selçuk sergisiyle açabilmiş olmak en çok önemliydi.Herkes zanneder ki sanat bizim duvara astığımız karikatürler, fotoğraflar veya resimlerdir. Halbuki sanat o değil. Sanat bunları yapan kişilerin düşünme alanı. Bu düşünme alanını eğer ki gençlere ve tüm halka yaşdığımız zaman o düşünme alanı ekonomiyi de düzeltir, depreme dayanıklı inşaatlar da yapar" şeklinde konuşarak, sanat denilen şeyin sadece sergi salonlarının duvarından ibaret olmadığını hatırlattı.