1941'in son günlerinde, 420.000 Yahudi'nin işbirlikçilerin yardımıyla 'geniş gün ışığında' öldürüldüğü soykırımın bir bölümünde Rumen yetkililer 40.000 Yahudi'yi katletti.
80 yıl önce bir Rumen toplama kampında tifüs patlak verdiğinde, Bogdanovka'daki yetkililer 40.000 Yahudi mahkûmu öldürmeye ve kampı yakmaya karar verdi.
Romanya işgali altındaki Ukrayna'da Rumen askerleri, Ukraynalı düzenli polis ve yerel etnik Almanlar tarafından gerçekleştirilen Bogdanovka katliamı, Romanya'nın Avrupa Yahudilerinin soykırımındaki “farklı” rolüyle birlikte tarihçiler tarafından büyük ölçüde görmezden gelindi.
Simon Wiesenthal Merkezi'nin Nazi avcısı şefi Efraim Zuroff, The Times of Israel'e Bogdanovka'ya atıfta bulunarak, “Bu vahşet hakkında hiçbir bilgim olmadığını söylemekten utanıyorum” dedi.
Zuroff, "Soru, sayısız Holokost vahşeti inanılmaz derecede korkunç olduğu için ne kadar korkunç olduğu değil, daha iyi bir kelime olmadığı için bu bir 'kapsama' meselesi" dedi.
Romen ordusu, işgal altındaki Polonya'da daha sonraki Alman yapımı ölüm kampları modelinin aksine, ülkedeki Holokost katliamlarının çoğunun arkasındaydı. Rumenler tarafından öldürülen Yahudilerin çoğu, sözde “Eski Romanya”nın aksine işgal altındaki Ukrayna'dan geldi.
Anlatımı daha da karmaşık hale getiren, bazı Rumen Yahudileri 1940'taki “Viyana Diktatı”ndan sonra Macaristan'ın kontrolü altına girdiler. Bu Yahudiler, Romanya ordusunun işgal altındaki Yahudi topraklarını “temizledikten” yaklaşık üç yıl sonra, 1944 baharına kadar nispeten güvende kaldılar.
Belarus'ta Litvanyalıların, Letonyalıların ve Estonyalıların yaşadığı Holokost örneğine işaret eden Zuroff, "Genel olarak, Nazi işbirlikçileri tarafından ülkeleri dışında işlenen suçlar, kendi topraklarında işlenen suçlardan daha az 'kapsanmaktadır' dedi. on binlerce yerel Yahudi'nin öldürülmesine katıldı.
Romanya'da, Hitler'in sadık müttefiki diktatörü Mareşal Ion Antonescu, 1941'de Almanya'nın Sovyetler Birliği'ni işgalinden sonra sınırlarını genişletti. Hitler, Antonescu'ya Romanya'nın kendi “Yahudi sorununu” çözmesi için izin verdi ve Antonescu'nun kontrolü altındaki tahmini 420.000 Yahudi nispeten erken öldürüldü.
İkinci Dünya Savaşı'ndan önce Büyük Romanya'da 750.000'den fazla Yahudi yaşıyordu. Antisemitizm, Holokost'tan onlarca yıl önce Rumen yaşamının bir özelliğiydi, ancak faşizmin yükselişi, ölümcül bir “ırksal” antisemitizm türünü içeriyordu. 1940'tan başlayarak, Romanya'daki Yahudilere karşı 32 kanun ve 31 kararname çıkarıldı.
Almanya'daki Kahverengi Gömlekliler gibi, Romanya'da da 1927'de kurulan Demir Muhafız adlı bir paramiliter grup vardı. Lejyonerler veya Yeşil Gömlekliler olarak da bilinen örgüt, “Hıristiyan dünyasına karşı Rabbin saldırganlığını” yenme sözü verdi.
Ocak 1941'deki başarısız darbe girişiminin ardından Demir Muhafızlar, Bükreş Yahudilerine karşı bir pogrom gerçekleştirdi. Antonescu şiddeti sona erdirmeden önce en az 125 Yahudi öldürüldü, ancak Yahudilerin ve Romanların soykırımı o yaz Romanya'nın yeni edinilen topraklarında hızlandı.
Antonescu, "Yahudi halkı, birkaç yüzyıl boyunca Rumen halkının gelişimini zimmetine geçirdi ve yoksullaştırdı, spekülasyon yaptı ve engelledi" dedi. "Bizi bu beladan kurtarma ihtiyacı apaçık ortada ."
Iasi'den 'ölüm treni'
Romanya'daki ilk büyük çaplı Holokost katliamı, Haziran 1941'de Moldova sınırına yakın bir üniversite şehri olan Iasi'de gerçekleşti.
Antonescu'nun cesaretlendirdiği Rumen askerleri, 13.266 Yahudi'yi öldürmek için polis ve yerel çetelerle ortaklık kurdu. Iasi'nin sakinleri, Yahudilerin tutuklanmasına ve evlerinin yağmalanmasına yardım etti ve aşağılayıcı Yahudiler şehir dışına yürüdü.
Bükreş'te olduğu gibi, Demir Muhafızlar, çetelerin Yahudileri sokaklarda ve evlerinde öldürmelerine, silahlara ek olarak levye ve bıçak kullanmalarına öncülük etti. İlk katliamdan sonra 5.000 Yahudi, 4.000'inin öldüğü bir “ölüm treni” yolculuğu için yük vagonlarına dolduruldu.
Almanya'daki Holokost'un aksine, Romanya'da “kara operasyonlar” yoktu. Soykırım, Rumen makamlarının talimatıyla “ güpegündüz ” gerçekleştirildi . Yahudilerin Müttefik uçaklarına işaret ettiği hakkında sahte basın makaleleri, katliamları “haklılaştırmaya” ve işbirlikçileri kışkırtmaya yardımcı oldu, ancak bu hikaye yerleştirmeleri Yahudileri aldatmayı amaçlamamıştı.
Tarihçi Christopher, " Katliamlar büyük ölçüde koordinesizdi ve Romen Ordusunun Ukraynalı ve Romen Yahudilerini katlettiği acımasızlık Hitler'in onayını kazanmasına rağmen, yine de Romenler tarafından kullanılan ilkel teknikleri küçümseyen birçok SS yetkilisinin küçümsemesini kazandılar" diye yazdı. J. Kshyk.
Rumen yöntemleri ne kadar ilkel görünse de, ülkenin ordusu, polis gücü ve sivil işbirlikçiler , Kiev de dahil olmak üzere başka yerlerdeki Holokost katliamları için bir “ plan ” hazırladı.
Eylül 1941'de Kiev'deki bir dağ geçidi olan Babyn Yar'da 33.771 Yahudi'nin katledilmesi, benzer şekilde Yahudi sabotajına ilişkin yanlış basın haberleriyle harekete geçirildi. Katliam alanında, Alman SS “Einsatzgruppen” birimleri Ukraynalılarla ortaklık kurdu ve bu, Rumen ordusunun o yaz başlarında yerel işbirlikçileri kullanmasını hatırlattı.
Yaş pogromundan beş ay sonra, Romanya'daki Holokost, Bogdanovka toplama kampında çılgınca ama büyük ölçüde unutulmuş bir doruğa ulaşacaktı.
'Çıplak elleriyle'
Bugünkü Ukrayna'da bulunan Bogdanovka, Güney Bug Nehri üzerindeki eski bir Yahudi kollektif çiftliğinin yakınında kurulmuş, Rumence'de "koloniler" olarak adlandırılan bir dizi kamptı. Kasım 1941'de kampta Romanya kontrolündeki Odessa ve Moldova'nın Besarabya bölgesinden 54.000 Yahudi vardı.
Aralık 1941'de Bogdanovka'da birkaç tifüs vakası bildirildi. Buna karşılık, bölgenin Alman danışmanı ve Rumen yöneticiler 40.000 mahkumu öldürmeye ve tesisleri yakmaya karar verdiler.