Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği'nin önümüzdeki on yıl içinde savunmaya 500 milyar avro (535 milyar dolar) yatırım yapması gerektiğini söyledi.

Von der Leyen Perşembe günü geç saatlerde Brüksel'de düzenlediği basın toplantısında, "Avrupa'nın bir bütün olarak savunma konusunda adım atması gerekiyor... Önümüzdeki on yılda yaklaşık 500 milyar avroluk ek savunma yatırımlarına ihtiyaç olduğunu tahmin ediyoruz." dedi.

AB'nin son yıllarda savunma harcamalarını artırma konusunda Çin ve Rusya'nın çok gerisinde kaldığını da sözlerine ekledi.

Avrupa Komisyonu başkanı, fonların hem AB üye devletlerinin ek ulusal katkılarından hem de bloğun kendi fonlarından gelebileceğini söyledi.

Avrupa Birliği liderleri Brüksel'de düzenlenen zirve toplantısında, Ukrayna'ya füze, mühimmat ve hava savunma sistemleri de dahil olmak üzere askeri destek sevkiyatının artırılması çağrısında bulundu. Zirve Sonuç Belgesi'nde yer aldı.

"Avrupa Konseyi, Ukrayna'ya askeri desteğin artırılması çağrısında bulundu. Özellikle hava savunma sistemleri, mühimmat ve füzelere acil ihtiyaç duyuluyor," ifadeleri yer aldı belgede.

Açıklamaya göre zirvede ayrıca Rusya'nın "yurtdışındaki istikrarı bozucu eylemlerine" yanıt olarak yeni bir yaptırım rejiminin kurulması çağrısında bulunuldu.

ABD, Amerikalılar'ı Tahliye Etmeye Hazır Olmak İçin İsrail ve Lübnan'a Yakın Bir Yere Kuvvet Taşıyor ABD, Amerikalılar'ı Tahliye Etmeye Hazır Olmak İçin İsrail ve Lübnan'a Yakın Bir Yere Kuvvet Taşıyor

Zirve Sonuç belgesinde, "Rusya'nın yurt dışındaki istikrarsızlaştırıcı eylemlerine yanıt olarak, Avrupa Konseyi, Konsey içinde yeni bir yaptırımlar rejiminin kurulması yönünde çalışmaların ilerletilmesi yönündeki çağrısını yineler." ifadesine yer verildi.

Moskova, NATO ülkelerini, Ukrayna'ya silah sağlayarak hem çatışmayı uzattıkları hem de tehlikeli biçimde tırmandırdıkları konusunda defalarca uyardı.

Editör: Haber Merkezi