Azerbaycan Salı günü, Dağlık Karabağ bölgesindeki Ermeni askeri mevzilerini hedef alan "terörle mücadele operasyonu" olarak adlandırdığı operasyonu başlattığını açıkladı ve bölgedeki yetkililer, başkentin çevresine ağır top atışlarının yapıldığını söyledi.

Azerbaycan Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ABD'nin düşmanlıkları durdurması ve Moskova'nın her iki tarafa da tartışmalı bölgede kan dökülmesini durdurma çağrısı yapmasının ardından Ermeni kontrolündeki Dağlık Karabağ'daki askeri operasyonunun başarıyla devam ettiğini söyledi.

Güney Kafkasya'da, Ermeni kontrolündeki Dağlık Karabağ'da aylardır artan gerilimlerin ardından Azerbaycan, ayrılıkçı bölgeyi dizginlemek amacıyla bu hafta topçu saldırılarıyla desteklenen birliklerini bölgeye gönderdi.

Azerbaycan savunma bakanlığı Telegram mesajlaşma platformunda yaptığı açıklamada, askeri tedbirlerin silah ve askeri teçhizatın imha edilmesiyle "başarılı bir şekilde devam ettiğini" söyledi.

Dağlık Karabağ uluslararası alanda Azerbaycan toprağı olarak tanınıyor, ancak bir kısmı buranın atalarının vatanı olduğunu söyleyen ayrılıkçı Ermeni yetkililer tarafından yönetiliyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, hem Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev hem de Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile görüşmelerde bulunarak, Azerbaycan'a "askeri operasyonları derhal durdurması" ve gerilimi düşürmesi çağrısında bulundu.

Çağrının okunmasında ABD Dışişleri Bakanlığı, Aliyev'in düşmanlıkları durdurmaya ve Dağlık Karabağ temsilcileriyle toplantı yapmaya "hazır olduğunu ifade ettiğini" söyledi.

Blinken, Paşinyan'a yaptığı çağrıda, Ermenistan'ın Washington'un tam desteğine sahip olduğunu söyledi.

Rus haber ajansları, Azeri cumhurbaşkanlığı yönetiminin Aliyev'in Blinken'e Azerbaycan'ın operasyonlarını ancak Ermeni savaşçıların silahlarını bırakıp teslim olduktan sonra durduracağını söylediğini aktardı.

Avrupa Birliği, Fransa ve Almanya'nın Azerbaycan'ın askeri eylemini kınamasının ardından Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, "çatışmaların derhal sona ermesi" çağrısında bulundu.

Ermenistan, Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla ortaya çıkan savaşta geniş toprakların kontrolünü ele geçirdi. Azerbaycan, 2020'de Rusya'nın aracılık ettiği ateşkesle sona eren altı haftalık çatışmada toprakların çoğunu geri aldı.

Azerbaycan'ın eylemlerinin Ermenistan'da geniş çaplı bir çatışmayı tetikleyip tetiklemeyeceği belli değil ancak Karabağ'daki çatışma Güney Kafkasya'daki jeopolitik dengeleri değiştirebilir.

RUSYA VE GÜNEY KAFKASYA

Ukrayna'daki savaşı nedeniyle dikkati dağılan Rusya, Azerbaycan'ı destekleyen Türkiye'nin daha fazla faaliyet göstermesine rağmen, petrol ve doğalgaz boru hatlarının kesiştiği bölgedeki nüfuzunu korumaya çalışıyor.

Karabağ'daki ayrılıkçı yetkililer, Salı günkü askeri harekat nedeniyle aralarında iki sivilin de bulunduğu 27 kişinin öldüğünü ve 200'den fazla kişinin yaralandığını söyledi. Bazı köylerde yaşayanların tahliye edildiği belirtildi.

Moskova Çarşamba günü erken saatlerde her iki tarafa da kan dökülmesini ve düşmanlıkları durdurma ve 2020 ateşkes anlaşmasının uygulanmasına geri dönme çağrısında bulundu.

Rusya dışişleri bakanlığı, Telegram mesajlaşma platformunda yayınlanan bir açıklamada, "Çatışan tarafları derhal kan dökülmesini durdurmaya, düşmanlıkları durdurmaya ve sivil ölümlerini ortadan kaldırmaya çağırıyoruz." dedi.

Geleneksel müttefikler olan Rusya ile Ermenistan arasındaki ilişkiler, Başkan Vladimir Putin'in 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesini başlatmasından bu yana kötü bir şekilde yıprandı ve Ermenistan'ın Moskova'nın 2020 ateşkes anlaşmasını tam olarak yerine getirmemesi nedeniyle son aylarda daha da kötüleşti.

Azerbaycan'la periyodik olarak Karabağ'ın geleceğine ilişkin soruların da yer aldığı barış görüşmeleri yapan Ermenistan, Bakü'nün Karabağ halkına yönelik “genel çaplı saldırganlığını” kınadı ve Azerbaycan'ı kasaba ve köyleri bombalamakla suçladı.

Azerbaycan niyetinin "Ermenistan silahlı kuvvetlerinin topraklarımızdan çekilmesini ve silahsızlandırılmasını sağlamak (ve) askeri altyapılarını etkisiz hale getirmek" olduğunu söyledi.

Editör: Haber Merkezi