İsrail'in Demir Kubbe füzesavar bataryaları, Hizbullah'la ciddi biçimde tırmanan herhangi bir çatışmanın açılış saldırılarında boğulma riskiyle karşı karşıya.

ABD'li yetkililerin geçen hafta sonlarında yaptığı ve İsrail ve ABD'deki uzmanların son analizlerini tekrarlayan değerlendirme, Hizbullah'la yapılacak bir savaşın, İsrail bombalamalarının çok büyük sonuçlara yol açtığı yıkıcı 2006 ikinci Lübnan savaşından çok daha tehlikeli bir girişim olabileceği yönündeki korkuların ortasında geldi.

ABD ve Fransa, artan söylemlerin ve sınır ötesinde ateş açmanın tam ölçekli bir savaşa yol açabileceği korkusunun ortasında, İsrail ile Hizbullah arasında daha geniş bir çatışmayı önlemek için diplomatik çabalara öncülük ediyor.

Cuma günü Kuveyt dışişleri bakanlığı vatandaşlarını Lübnan'a seyahat etmekten kaçınmaları konusunda uyardı ve halihazırda ülkede bulunanları ülkeyi terk etmeye çağırdı. Biden yönetimindeki yetkililerin Washington'daki bir İsrail delegasyonuna, Amerika'nın daha geniş bir çatışma durumunda güvenlik yardımı sunacağını söylediği, Birleşmiş Milletler genel sekreteri António Guterres'in ise olası bir çatışmadan kaçınmak için "mantık ve rasyonellik" çağrısında bulunduğuna dair haberler de var. 

UNICEF; Filipinli çocukların yüzde 80'i hayatları boyunca en az bir tür istismara maruz kalıyor UNICEF; Filipinli çocukların yüzde 80'i hayatları boyunca en az bir tür istismara maruz kalıyor

Dünyanın en iyi silahlı devlet dışı grubu olan Hizbullah, 2006 yılından bu yana cephaneliğini ve yeteneklerini önemli ölçüde genişletti; bunlar arasında İsrail'in karşı koymakta zorlandığı intihar uçakları, uçaksavar füzesi kapasitesi ve şu anda uzmanların bildiği geniş kapsamlı füze dizisinin satın alınması da bulunuyor. 

Hizbullah'ın genel sekreteri Seyyid Hasan Nasrallah, grubunun 100.000 silahlı adama güvenebileceğini söylese de, çekirdek askeri gücünün muhtemelen bunun üçte biri civarında olduğunu, ancak önemli bir kısmının Suriye'de savaş deneyimine sahip olduğunu söyledi.

Bununla birlikte, Hizbullah'ın füze cephaneliğinin ölçeği ve bunların İsrail'le yapılacak büyük bir çatışmada kullanılmasına yönelik operasyonel doktrin muhtemelen en zorlayıcı olacaktır .

Hizbullah'ın stoklarının çoğunluğu hem kısa hem de uzun menzilli onbinlerce güdümsüz füzeden oluşsa da, 2006'dan bu yana sertleştirilmiş sığınaklardan ve mobil fırlatıcılardan ateşlenebilen yüzlerce güdümlü balistik füze edindi.

Hizbullah'ın, İsrail'in mevcut hava savunmasının karşı koymaya çalıştığı kamikaze silahları da dahil olmak üzere insansız hava araçlarını artan ve etkili bir şekilde kullanması, sorunu daha da karmaşık hale getiriyor.

İsrail'deki Reichman Üniversitesi Terörle Mücadele Enstitüsü tarafından yürütülen ve Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısından kısa bir süre önce tamamlanan üç yıllık bir araştırma projesi , Hizbullah'ın günde 3.000'e kadar füze ateşleyebileceği sonucuna vardı; bu oran üç haftaya kadar sürdürülebilir. 

Temel amacı İsrail'in hava savunmasını çökertmeye zorlamak olacaktır.

Raporda, "Kamuoyunun ve liderlerin önemli bir bölümünün İsrail Hava Kuvvetlerinin ve etkili İsrail istihbarat sistemlerinin İsrail'e yönelik roket saldırılarının çoğunu önlemede başarılı olacağına dair beklentisi paramparça olacak" denildi. “Bu aynı zamanda İsrail'in misilleme tehdidinin ya da Lübnan'daki önemli varlıklara yönelik önemli bir İsrail saldırısının Hizbullah'ı ateşi kesmeye zorlayacağı ya da İsrail topraklarına saldırmaya devam etme kabiliyetini önemli ölçüde zayıflatacağı yönündeki kamuoyu inancı için de geçerli.”

ABD'li bir düşünce kuruluşu olan Stratejik ve Uluslararası Araştırmalar Merkezi tarafından Hizbullah'ın roket kabiliyetini değerlendiren yakın tarihli bir brifing belgesine göre, “Hizbullah'ın roket ve füze yeteneklerini bulmak ve yok etmek muazzam bir keşif-saldırı çabası gerektirecektir”.

Gazete şunu ekliyor: "Hizbullah'ın roket ve füze cephaneliği aynı zamanda uzun menzilli füzeleri de içeriyor." "Bunlar aynı zamanda Hizbullah'ın İsrail'in savaşa verdiği desteği baltalamak için İsrail'in nüfus merkezlerine uzun menzilli saldırılar düzenlemesiyle, esas olarak zorlayıcı bir kapasitede kullanılacak."

Uzmanlar, en ciddi zorluğun, İsrail'in hava savunma sistemlerini alt etmek için kasıtlı olarak tasarlanmış, dalgalar halinde ateşlenen füzelerin çok sayıda olması muhtemel olduğuna inanıyor.

Washington'daki düşünce kuruluşundan bir analist olan Seth G Jones, geçen hafta Pentagon yetkililerinin uyarılarını yineleyerek, "İsrail hava savunmasının kuzeyden gelen geniş roket cephaneliğine karşı koyması zor bir görev olurdu" dedi. Biden yönetiminden üst düzey bir yetkili CNN'e, İsrail'in ekstra hava savunma varlıklarını kuzeye taşıdığını da bildiren CNN'e şunları söyledi: "En azından bazı" Demir Kubbe pillerinin "bozulacağını" değerlendiriyoruz.

İsrail'in her biri yaklaşık dört ayrı fırlatıcıya sahip yaklaşık 10 adet Demir Kubbe bataryası var ve her batarya, gelen füzeleri tespit eden bir radar sistemine bağlı. Ancak tüm sistemler gibi, fiziksel olarak aynı anda kaç tehdide maruz kalabileceğiyle sınırlıdır.

Hizbullah'ın artan füze kapasitesi, İsrail'in sivil direnişine yönelik tehdit konusunda uyarıları tetikledi ve savaşın çıkması durumunda kitlesel kayıplarla başa çıkma planlarını harekete geçirdi. İsrail'in askeri ve siyasi liderliğinin riskleri tam anlamıyla kavradığına herkes inanmıyor.

Geçtiğimiz hafta bir konferansta konuşan İsrail'in elektrik sistemlerini yöneten Noga'nın başkanı Shaul Goldstein şu uyarıda bulundu: “Gerçek bir savaşa hazır değiliz. Benim gözümde bir hayal dünyasında yaşıyoruz.” İsrail'in 72 saat elektriksiz kalması durumunda "yaşanmaz" hale geleceğini ekledi. "Altyapımızın tamamına, optik fiberlere, bağlantı noktalarına baktığınızda hassas konulara girmeyeceğim - iyi bir yerde değiliz." Ancak diğer uzmanların onun sözlerini eleştirmesi üzerine daha sonraki bir radyo röportajında ​​bazı yorumlarından geri adım atmış gibi göründü.

Bu arada Gazze Şehri'nde, İsrail'in nüfusun yoğun olduğu iki bölgeye düzenlediği hava saldırılarında düzinelerce Filistinli öldürüldü. İsrail medyasında yer alan ilk haberlere göre, bombalamaların amacı çok üst düzey bir Hamas komutanına suikast düzenlemekti.

Bazıları hâlâ enkaz altında olanların da aralarında bulunduğu onlarca kişinin hayatını kaybettiği yönündeki ilk raporlara rağmen, İsrail Savunma Kuvvetleri Hamas'ın "askeri altyapı tesislerini" vurduğunu açıkladı.

Hamas yönetimindeki hükümetin medya ofisi müdürü İsmail el-Sevabta'ya göre, saldırılar Sahil Kampı olarak bilinen El Şati mahallesini ve önemli patlamaların yaşandığı El Tuffah bölgesini vurdu ve 38 kişi öldü. Hamas, İsrail'in askeri altyapısını vurduğu iddiası hakkında yorum yapmadı.

Editör: Haber Merkezi