Adana Emek ve Demokrasi Güçleri İl Saplık Müdürlüğü Önünde Yaptıkları Açıklamada; "Yenidoğan Çetesi Olayı, Sağlıkta Piyasacı Dönüşümün Vahim Sonuçlarından Biridir. Buzdağının görünür hale gelen kısmıdır. Her an benzer haberleri duyabiliriz. Çözüm ise Kamucu, Eşit, Ulaşılabilir, Ücretsiz, Nitelikli Bir Sağlık Sistemindedir".ifadesini kullandılar.

"Özel hastaneleri ya kamulaştıracaksınız ya da SGK ile yapılan tüm anlaşmaları iptal edecek ve hiç bir özel sağlık kurumu ile SGK’nın bir daha anlaşma yapmasının önüne geçeceksiniz!"

Whatsapp Görsel 2024 10 22 Saat 13.06.06 7685Aaa3

Sendikaların, siyasi partilerin, emek ve meslek örgütlerinin temsilcilerinin katıldığı basın açıklamasını Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Özden Polatöz ve SES Adana Şube Eş Başkanı Erol Eren okudu.

Adana Tabip Odası Başakanı Polatöz sözlerine şu şekilde devam etti;

Whatsapp Görsel 2024 10 22 Saat 13.06.25 131E3291

İstanbul'da çok sayıda bebeğin, aralarında hekimlerin ve sağlık çalışanlarının da olduğu bir çete tarafından tıbbi gereklilik olmadığı halde anlaşmalı özel hastanelerin yeni doğan yoğun bakım ünitelerine yönlendirildiği, bu sayede Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan ve ailelerden haksız gelir elde edildiğine ve daha vahimi bebeklerin bir kısmının yoğun bakım takipleri sırasında hayatını kaybettiğine ilişkin haberleri Türk Tabipleri Birliği ve Adana Tabip Odası olarak yakından takip etmekteyiz. Öncelikle, yetkili tabip odası olan İstanbul Tabip Odası'nın konuyla ilgili inceleme başlattığını, süreci hızlı ve titizlikle yürüttüğünü kamuoyu ile paylaşmak isteriz. Bu süreci Oda olarak yakından takip etmekteyiz.

Olayla ilgili kamuoyuna yansıyan ayrıntıların hekimlik değerleri bir yana, insanlıkla bağdaşmayacak nitelikte olduğu ve sorumluların en ağır şekilde cezalandırılmaları gerektiği açıktır.

Bize göre açık olan bir diğer husus ise; bu olayın, yıllardır kamuoyunu ve yetkilileri uyardığımız bir gerçeği, Sağlıkta Dönüşüm Programı doğrultusunda sağlık hizmetlerinin halkın yararına olmadığı ve sağlık sisteminde yıkıcı sonuçlar doğurduğu gerçeğini tekrar ortaya koymuş olmasıdır. Sağlık hizmetlerinin ticarileştirilmesine ve halkın sağlık hizmetlerine ulaşımında eşitsizlik yaratmasına neden olan uygulamalara son verilmediği sürece ne yazık ki benzer olaylarla karşı karşıya gelme ihtimali artmaktadır. Nitekim bu olay, piyasacı kurallara teslim edilen Sağlıkta Dönüşüm Programı sağlık sistemimizin çürüdüğünün bir örneğidir.

Whatsapp Görsel 2024 10 22 Saat 13.06.11 B837E33C

Sağlık Bakanlığı bir yandan sağlıkta, hekimlik değerlerine doğrudan zarar veren, ülke kaynaklarını boşa harcayan ve bu son olayda gördüğümüz gibi insanlık değerlerini ayaklar altına alınmasına neden olan politikaları bir an önce terk etmeye çağırıyoruz.

Bu olay pandemi ve depremde özveri ile çalışan binlerce sağlık çalışanını zan altında bırakmaktadır. Ayrıca bu olay nedeni ile tedaviye ihtiyacı olan yeni doğan bebeklerin tedavi reddi nedeni ile sorunlar yaşanması olasıdır. Neticede sağlıkta şiddet olaylarını artırma riski taşıdığınıda göz önünde bulundurularak son derece özenli olarak olaylara yaklaşmalıyız.

Halkın eşit, ulaşabilir, ücretsiz ve nitelikli sağlık hizmeti alabilmesi için koruyucu hekimliğin ve birinci basamağın güçlendirildiği, sağlık emekçilerinin iyi koşullarda güvenli ve güvenceli çalışabildiği, verilen hizmetin sayısının değil niteliğinin ve topluma katkısının değerlendirildiği bir sağlık sisteminin hayata geçirilmesidir. Ülkemizin hem maddi hem de emek gücü yönünden bunu başarmaya yeterli olduğunu inanıyoruz.

SES Adana Şube Eşbaşkanı Erol Eren; Sağlıkta dönüşüm ölüm demektir!’’ diye yıllardır söylüyoruz!

Kamu hastanelerini bile isteye iş yapamaz hale getirerek sermayenin önünü açtınız!

Uzman hekimleri liyakatsiz yöneticilerin, düşük ücretler ve performans sisteminin baskısına mahkûm edip kamudan uzaklaştırdınız!

Sağlık mesleklerinin bilimsel akademik eğitiminin niteliğinin düşürerek mesleki bağımsızlığından uzaklaştırıp itibarsızlaştırdınız!

Yıllardır sağlık emeğine değil cihaza ve sağlık turizmine yatırım yaptınız!

Vichy Markasının Gücü Vichy Markasının Gücü

Sağlık talebini kışkırtarak koruyucu sağlık hizmetlerini ortadan kaldırdığınız yetmediği gibi sağlık hizmeti için özel hastaneleri adres gösterdiniz!

Özele sürekli kaynak aktardınız! Denetimleri bile isteye yapmadınız!

Bu çürümüş sistemin kurbanı olarak bir kaç ilkesiz maşayı öne atıp bu olayı kapatmanıza müsaade etmeyeceğiz!

Dönemin il sağlık müdürü olan sağlık bakanı dâhil denetimden sorumlu yerelden bakanlığa kadar tüm bürokratlar sorumluluğu gereği görevden el çektirilerek adli ve idari soruşturmaya dahil edeceksiniz!

Kar ederken ses çıkarmayan hastane patronları ya da özel hastane şirketlerinin yöneticileri de aynı derecede sorumludur. Gözaltına alınan tek bir hastane sahibi ya da şirket yöneticisi yoktur. Bunları da soruşturmaya dahil edeceksiniz!

Üç-beş hastane kapatarak bu süreci kapatmak ve oradaki suçsuz evine ekmek götüren emekçileri işsiz bırakamazsınız. Bu hastaneleri kamulaştıracak ya da işsiz kalacak suçsuz emekçileri sağlık bakanlığında görevlendireceksiniz!

Kamu hastanelerinde ki istihdam açığını hızla giderip liyakatsiz yöneticilerinizi geri çekeceksiniz!

Kamusal! nitelikli, erişilebilir, ücretsiz ve anadilinde sağlık sisteminin garantisini vereceksiniz!

Photo 2024 10 22 13 03 52 (2)

Özel hastaneleri ya kamulaştıracaksınız ya da SGK ile yapılan tüm anlaşmaları iptal edecek ve hiç bir özel sağlık kurumu ile SGK’nın bir daha anlaşma yapmasının önüne geçeceksiniz!

Yönünüzü sermaye tekellerine değil halka, sağlık ve sosyal hizmet emekçilerine döneceksiniz!

Sağlık emekçileri ve halkı karşı karşıya getirip bu skandaldan sıyrılamalarına izin vermeyeceğiz.

24 Kasım 2024 Perşembe günü tüm illerde halkın sağlık hakkına, sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin ‘’iyilik’’ değerlerine sahip çıkmak, sağlıksızlık üreten bu sisteme karşı SES çıkarmak için kitlesel basın açıklamaları ile tekrar dile getireceğiz!

Bütün emek meslek örgütlerini, siyasi partileri, tüm örgütlü yapıları her ilde sağlık kuruluşları önünde yapacağımız açıklamalara destek için şube/temsilciliklerimiz ile dayanışma içinde olmaya davet ediyoruz.

Editör: Haber Merkezi