Afganistan'ı izleyen bağımsız haklar uzmanı Richard Bennett , BM İnsan Hakları Konseyi'nde yaptığı konuşmada, Afgan kadın ve kız çocuklarına yönelik sistemik baskının "o kadar şiddetli ve kapsamlı ki, yaygın ve sistematik bir saldırı oluşturuyor gibi göründüğünü" ve bunun insanlığa karşı suç anlamına gelebileceğini söyledi. 

İnsan Hakları Derneği; Sivas Katliamı bir Derin Devlet Operasyonuydu! İnsan Hakları Derneği; Sivas Katliamı bir Derin Devlet Operasyonuydu!

Afganistan'daki fiili otoriteler olan Taliban, Ağustos 2021'de tekrar iktidara geldi ve daha katı kıyafet kuralları uygulamak, kızlar için yüksek öğrenimi yasaklamak, kadınları iş piyasasından dışlamak ve kamusal alanda hareket özgürlüğünü kısıtlamak da dahil olmak üzere kadın haklarını hızla kısıtlamaya başladı. boşluklar. 

BM uzmanının son raporuna göre bu baskı, Taliban'ın esas olarak cinayet, zorla kaybetme, işkence, tecavüz ve diğer insanlık dışı eylemler yoluyla şiddet kullanmasıyla destekleniyor. 

Bay Bennett,  “Taliban'ın kadınlara ve kızlara yönelik baskı sistemini kurumsallaştırması ve sağlamlaştırmaya devam ettiği zararlar, insanlığın vicdanını şok etmelidir ” dedi.

Sistemik 'cinsiyet ayrımcılığı' 

Taliban'ın yönetimi ele geçirmesinden bu yana,  bir dizi sözlü ve yazılı kararname, Afgan kadınları ve kızlarının temel özgürlüklerini etkili bir şekilde ortadan kaldırdı ve bu kararların uygulanması için şiddet kullanıldı.  

Rapora göre, sistematik baskı, Afgan kadınlarını kuşaklar boyunca güçsüzleştirecek, onların düşük sosyoekonomik statülerini ve devlet eliyle erkeklere olan bağımlılıklarını pekiştirecek. 

Bay Bennett, kurumsallaşmış ve ideolojik doğası göz önüne alındığında, "cinsiyet ayrımcılığının" süregelen bu adaletsizliği en iyi şekilde özetlediği görüşündedir.

İnsan Hakları Konseyi tarafından atanan uzman, Üye Devletlere cinsiyet ayrımcılığı kavramını tanımalarını ve bu kavramın yasalaştırılmasını teşvik etmelerini tavsiye ediyor. Bunu yapmanın Afgan kadınlarının karşı karşıya olduğu eşsiz insan hakları krizini etkili bir şekilde çözeceğine inanıyor. 

'Tüm araçlar' yaklaşımı gerekli

BM uzmanı Taliban'ı kadınların ve kız çocuklarının temel haklarını yeniden tesis etmek için acil adımlar atmaya çağırıyor. Aynı zamanda Taliban'ın kurumsallaşmış toplumsal cinsiyet baskı sistemini ortadan kaldırmak ve sorumlulardan hesap sormak için "tüm araçlara" dayalı bir yaklaşım için bastırıyor. 

Bu, Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) ve Uluslararası Adalet Divanı ( ICJ ) dahil olmak üzere uluslararası hesap verebilirlik mekanizmalarını içerecektir . Bu aynı zamanda davaların ulusal düzeyde takip edilmesini de içerecektir. 

 Bay Bennett , insan hakları konusunda somut, ölçülebilir ve doğrulanmış iyileştirmeler gerçekleşene kadar  Taliban liderliğinin herhangi bir şekilde meşrulaştırılmasına karşı çıkıyor .

“Afganlar, özellikle de Afgan kadınları ve kızları, Taliban zulmü karşısında muazzam bir cesaret ve kararlılık gösterdi . BM uzmanı, uluslararası toplumun bunu, insan haklarını ön planda ve merkeze koyan kararlı ve ilkeli eylem de dahil olmak üzere koruma ve dayanışmayla eşleştirmesi gerektiğini söyledi.

Editör: Haber Merkezi