BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), kıtanın çatışma, iklim krizi ve küresel ekonomik gerileme ile başa çıkmak için mücadele ettiği için Afrika'da açlığı azaltmak için onlarca yıldır yürütülen çalışmaların tersine çevrildiği konusunda uyardı.
BM rakamlarına göre, Afrika'da yaklaşık -toplam nüfusun yaklaşık beşte biri- 2021'de aç kaldı ve 2019'dan bu yana 50 milyon kişi arttı. Mevcut eğilimlere dayanarak, bunun 2030 yılına kadar 310 milyona yükselmesi bekleniyor.
FAO genel müdür yardımcısı ve Afrika bölge temsilcisi Abebe Haile-Gabriel Pazartesi günü Addis Ababa'da bir konferansa verdiği demeçte, "Afrika açlığı, gıda güvensizliğini ve yetersiz beslenmeyi sona erdirme çabalarında geriye gidiyor" dedi.
Haile-Gabriel, artışı iklim krizi, Kovid pandemisinin kalıcı etkileri, bölgesel çatışmalar ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında akaryakıt fiyatlarındaki küresel artış dahil olmak üzere “Afrika'da birden fazla ve örtüşen şoklara ve uzun süreli krizlere” bağladı.
Çoğu Afrika ülkesinin, milyonlarca insanın geçim kaynaklarının yok olmasına neden olan bu şoklarla başa çıkacak dayanıklılık ve mekanizmalardan yoksun olduğunu söyledi.
Haile-Gabriel, "Bu sürdürülebilir değil" dedi. "Yönümüzü değiştirmedikçe ve işleri daha farklı ve daha iyi yapmayı öğrenmedikçe, durum ortadan kalkmayacak ya da daha iyi olmayacak."
Afrika Boynuzu, birbirini izleyen dört yağışlı mevsimin ardından kuraklıktan özellikle sert bir şekilde etkilendi; Beşinci ardışık yağmur mevsiminin de başarısız olacağı tahmin ediliyor. Uluslararası insani yardım kuruluşu Açlığa Karşı Eylem, kötüleşen durumun, Temmuz ayında 19 milyon olan üç ülkedeki 36,1 milyon insanın şiddetli kuraklıktan etkilendiği Somali, Kenya ve Etiyopya'da “bir ihtiyaç patlamasına” yol açtığını söyledi .
Geçen hafta bir röportajda, BM insani yardım şefi Martin Griffiths şunları söyledi: "Somali'de kıtlık nöbeti gördüğümüzden hiç şüphem yok ve bu, korkarım Afrika Boynuzu'nda duyurulacak ilk kıtlık."
Bununla birlikte, kıtadaki insani yardım çağrıları yetersiz finanse edildi. Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri başkanı Francesco Rocca konferansa yaptığı açıklamada, Somali'deki mevcut durumun kendisine 2011 yılında çeyrek milyon insanın ölümüne neden olan kıtlığı hatırlattığını söyledi.
Rocca, bağışçıların insani müdahaleyi artırmaması halinde Afrika Boynuzu ve Sahel bölgesinde “milyonlarca kişinin” açlıktan ölebileceği konusunda uyardı ve hızlı yanıt verilmemesini “ahlaki açıdan kabul edilemez” olarak nitelendirdi.
Afrika Birliği Tarımdan Sorumlu Komisyon Üyesi Josefa Sacko, Afrika'nın kendisini dış krizlere karşı daha iyi izole etmek için gıda üretiminde kendi kendine yeterli hale gelmesi gerektiğini söyledi.
Afrika , çatışma çıkmadan önce buğdayının %44'ünü Rusya ve Ukrayna'dan tedarik etti ve Covid pandemisinin neden olduğu küresel tedarik zincirlerinde yaşanan aksaklıktan çok etkilendi.
“Gelecekteki şoklara dayanabilecek sürdürülebilir, esnek bir gıda sistemi inşa etmeliyiz” diyen Sacko, kısa ve orta vadeli finansal desteğin bu amaca yönelik olması gerektiğini de sözlerine ekledi.